Begin januari en het indoorseizoen begint echt op gang te komen met de provinciale kampioenschappen. Op het PK van Vlaams-Brabant kwam Cedric Nolf voor het eerst dit seizoen in actie, en het was ook meteen raak, hij verbeterde er zijn PR op de 60m tot 6”91. Cedric coacht op de topsportschool ook enkel beloftevolle jongeren die sterk aan het seizoen begonnen, denk maar aan Daniel Segers die dit seizoen al twee Belgische records op zijn naam wist te schrijven. Wij peilden even naar Cedrics verwachtingen, van hemzelf en zijn atleten.

Ik ben zeer tevreden met mijn seizoensstart, met 6”91 duik ik een stuk onder mijn PR van vorige winter (6”96). De voorbereiding verliep heel goed tot nu toe. Het was ook al een tijdje geleden dat ik mijn absolute trainingsrecords kon aanscherpen. Sommige dateerden nog van de periode dat ik meerkamper was (en over meer spiermassa beschikte). Ik weet dat ik nog marge heb, maar het is extra motiverend om dit ook effectief op papier te zien!

Toch was het voor Cedric niet altijd even evident om goed te kunnen trainen. De combinatie tussen zelf trainen op hoog niveau en coachen is niet zo vanzelfsprekend.

Eerlijk gezegd heeft het toch een periode van aanpassing gevraagd. Ik start de dag met coachen tussen 8u30 en 10u30, waarna ik aansluitend zelf train. In de namiddag doe ik dat nog eens opnieuw en ben ik tegen 18u30 klaar met de dagtaak.

Ik weet dat ik waarschijnlijk nog wat aan trainingskwaliteit zou kunnen bijwinnen door bijvoorbeeld buitenlandse stages, aanvullende kinésessies, meer kwalitatieve rust… Maar momenteel is dit vanwege mijn coaching (en financieel) niet mogelijk. Maar ik werk er dagelijks hard voor om nieuwe mogelijkheden te creëren. Ik probeer er het maximum uit te halen. Dankzij mijn ervaring als atleet en mijn omkadering (coaches, vriendin en familie) lukt me dit wel aardig. Op dat vlak heb ik een vrij hardnekkig karakter. Dit jaar was de nieuwe stimulans een samenwerking met Adidas, als teken van vertrouwen in mijn potentieel steunen ze mij met hun kwaliteitsvolle en leuke producten.

Dit indoorseizoen werkt Cedric een logisch programma af, we zullen hem aan het werk zien op het Vlaams kampioenschap, de IFAM en het Belgisch kampioenschap (eventueel nog aangevuld met het BK voor studenten).

Ik wil vooral mijn algemene niveau als springer verbeteren. Afgelopen zomer had ik wat ritmeproblemen vanwege een blessure waardoor ik er niet alles kon uithalen. Nu sta ik er een stuk beter voor en ga ik dat tijdens de komende indoorwedstrijden proberen te bevestigen.

Het WK indoor is geen doel, de norm staat op 8m16, dat is momenteel wat te hoog gegrepen. Mocht dat toch lukken, dan kwalificeer ik me in één keer ook voor de OS en dan zal ik mijn prioriteiten in die richting verschuiven. Maar momenteel ben ik daar niet mee bezig, ik wil vooral goeie sprongen laten zien in zaal, en hoop me zo al te kunnen kwalificeren voor het EK in Amsterdam.

Hoe ziet zijn gemiddelde trainingsweek er nu uit?

Vorige jaren kwam ik gemiddeld tot 5 à 6 trainingen per week. Dit jaar kon ik in de eerste helft van de voorbereiding acht sessies afwerken: 2 snelheidstrainingen, 2 krachttrainingen, 2 springtrainingen (1 techniek en 1 allround sprongen) en 2 blessurepreventieve trainingen. Dit doe ik altijd in de Gentse topsporthal. In het weekend ga ik 1 keer trainen in Kluisbergen, samen met m’n technische coach Gert (Messiaen).

Tijdens de tweede helft is het schema wat aangepast. Zo is het aantal trainingseenheden wat teruggeschroefd en werk ik maar 1 springtechnische training per twee weken af. Op zondagochtend ga ik trainen in de Golazo-Arena in Heusden-Zolder o.l.v. Lieve (Van Mechelen), mijn fysiekcoach. Vanwege extra activiteiten (ik geef o.a. ook les voor de VTS: trainer B meerkamp, wedstrijden coachen voor de topsportschool,…) moet ik flexibel zijn en af en toe schuiven met mijn trainingen.

En telkens belanden we weer bij de topsportschool, waar Cedric een groepje van 7 atleten begeleidt (Jorg Vanlierde, Tristan Glorie, Niels Kesteloot, Daniel Segers, Jaan Bal, Tom Velleman en Lars Van Looy)

Het is een uitdagend project waardoor ik al veel geleerd heb. Een bijkomende troef is dat ik mijn eigen ervaringen als atleet kan delen met hen, dat creëert een positieve sfeer en inspireert om elke dag te werken aan de toekomst!

En wat verwacht hij van ‘zijn’ atleten?

Deze winter hebben we al goed gewerkt. Er werden een aantal basics aangepakt: voetplaatsing en loophouding vind ik belangrijk, zonder natuurlijk het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Het zijn tenslotte meerkampers die allround moeten kunnen presteren. Het is nu al duidelijk dat de boodschap goed overgekomen is, want nagenoeg alle atleten hebben zich al serieus laten zien op o.a. de sprintnummers. Als ik de (soms letterlijk) grote sprongen zie die iedereen maakt in nagenoeg alle disciplines, dan is dit waarschijnlijk voor velen nu al een verrassing. Hopelijk mogen de échte verrassingen komen wanneer ze jonge twintigers zijn, nu moeten ze vooral plezier hebben en op een verstandige en organische manier progressie maken.