De grootste groep lopers van de dag, de junioren mannen, mocht om 10u59 van start gaan. Onder hen de eerste Belgische juniorenploeg in jaren met als speerpunten Simon Debognies en Dieter Kersten. Naast hen ook Sebbe Francken, Jennen Mortier en Dorian Boulvin. Dit vijftal ging op zoek naar een plaats bij de beste zes teams.

De negentig junioren gingen snel van start, al werden ze eerder even halt gehouden door de jury, die besliste om opnieuw even van de startlijn weg te gaan. Eenmaal de problemen bij de jury van de baan waren, kon het pak zich op gang trekken. Al van bij de start posteerden Debognies en Kersten zich binnen de top twintig. Francken, Mortier en Boulvin kampeerden ergens rond de 45ste plaats. Debognies en Kersten schoven mooi op in de kopgroep. Debognies kwam zelfs even op medaillekoers te liggen samen met de Spanjaard Lahoufi en de Zwitser Wanders. Naar het einde toe kreeg hij het echter iets lastiger en ontstond er weer een grotere groep met daarbij ook nog altijd Kersten. Het was Kersten die zich op het einde nog sterk toonde door naar de achtste plaats te snellen. Voor Debognies werd het net geen top tien met een elfde plaats. Mortier wist als 49ste nog net binnen de top vijftig te finishen.  Boulvin bolde iets later als 53ste en Francken, die duidelijk een mindere dag had, moest tevreden zijn met een 64ste plaats. Dankzij de mooie collectieve prestatie werd het team vijfde in de klassering. Mission accomplished dus!

De Zwitser Julien Wanders had vandaag zijn zinnen gezet op de overwinning en nam van bij het begin de leiding. Hij legde de eerste kilometer zelfs ruim onder drie minuten af, met alle topfavorieten in zijn spoor. Het sprookje van Wanders duurde echter niet lang, want iets voorbij halfweg koers koos de Italiaanse titelverdediger Yemaeberhan Crippa het hazenpad. Met een verschroeiende versnelling nam hij makkelijk enkele lengten op het achtervolgende groepje. Die leiding gaf hij niet meer af tot aan de finish. Achter hem zakte Wanders helemaal door het ijs. De Fransman Palcau Fabien kon voor eigen land nog zilver pakken en de Fransen hadden nog meer reden om te vieren, want in het landenklassement waren ze de beste. De Spanjaard Lahoufi El Mahdi mocht tevreden zijn met het brons. Onze noorderbuur Stan Nietsen werd knap zesde.