Alleen Louise Carton verdedigde de Belgische kleuren bij de beloften vrouwen. De atlete nam van bij het begin van de race de touwtjes in handen en maakte de wedstrijd hard. Die tactiek werkte, want Carton won de wedstrijd en is zo de allereerste U23 Europees kampioene veldlopen uit België.

Met onder andere Laura Muir en Jip Vastenburg aan de start kwam het er voor Carton op aan om haar eigen wedstrijd te lopen. Ze nam dan ook resoluut de leiding in de eerste ronde en probeerde stelselmatig de concurrentie te lossen. Een voor een verloren haar concurrentes haar spoor. In de laatste ronde moesten dan ook de Zweedse Sarah Lathi, die in in Roeselare nog tweede werd, en de Britse topfavoriete Muir lossen. In de laatste rechte lijn kwam de de Nederlandse Vastenburg nog sterk opzetten maar gelukkig kon Carton haar nog net afhouden. De Servische Amela Terzic werd derde.

En zo heeft België haar eerste medaille binnen. Voor Carton is het haar eerste internationale medaille, maar zeker niet de laatste!