Zondag vindt in het diepe zuiden van Frankrijk het tweeëntwintigste EK veldlopen plaats. In Hyères wordt op en rond een paardenrenbaan gestreden om de medailles. Onze nationale delegatie is aanwezig met vijftien atleten die ongetwijfeld tot het uiterste zullen gaan om de Belgische eer hoog te houden. Vandaag leest u wat er van de seniores verwacht mag worden. De komende dagen krijgt u de voorbeschouwingen van de beloften en de juniores. Er wachten u ook nog interviews met trainers en begeleiders en informatie over de mogelijkheden om het EK live te volgen.

Bij de dames is Veerle Dejaeghere onze enige landgenote in Zuid-Frankrijk. Ze liep het EK cross al zes keer en finishte daarbij vier keer in de eerste twintig. Een twaalfde stek in 2004 was haar beste notering. Bij haar laatste passage in 2012 werd ze nog knap zeventiende. In Tilburg enkele weken geleden, waar er eveneens acht kilometer moest worden afgelegd op een snelle omloop, zette ze nog een ijzersterke wedstrijd neer. Ook in Roeselare liep Dejaeghere sterk. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de 42-jarige West-Vlaamse niet nog eens in de top 20 kan eindigen. Als we naar de internationale favorieten kijken is de Nederlandse Sifan Hassan zonder twijfel de topfavoriete. Ze liep in Tilburg zomaar even een halve minuut bij elkaar op Maureen Koster en Louise Carton, en won enkele jaren terug met gemak de beloftenwedstrijd op het EK. Ze verliest toch best het Britse duo Gemma Steel en Kate Avery niet uit het oog. Zij werden vorig jaar in een beklijvende sprint respectievelijk één en twee en deden dat recent op de Britse selectiecross nog eens over. Ook de Franse Sophie Duarte, de winnares van 2013, is van de partij.

Belgische mannen sterk in blok?

Thomas De Bock - Foto: Jasper Jacobs
Thomas De Bock – Foto: Jasper Jacobs

Bij de mannen is er een Belgische ploeg uitgezonden. Thomas De Bock gaf de afgelopen maand de sterkste indruk. Hoewel er in deze wedstrijd steeds een sterk en breed veld aan de start staat moet ‘Bockie’ in staat zijn in de eerste twintig te eindigen. In een superdag kan zelfs nog wat meer. Zijn teamgenoten Dries Basemans, Yannick Michiels en Koen Naert zijn mekaar in theorie ongeveer waard. Basemans bewees in Roeselare in de vorm van zijn leven te zijn. Hij is als elfde trouwens net niet bij de tien jongste deelnemers. Michiels is een liefhebber van de snellere omlopen en bewees in Tilburg dat hij daarop sterk voor de dag kan komen. Voor Naert is dit EK geen hoofdzaak, maar zijn klasse staat buiten kijf. Hij werd in 2013 nog negende. Een plaats in de eerste dertig moet voor deze heren zeker mogelijk zijn. Als team lijkt een zesde plaats het hoogst haalbare, tenzij iemand ons verrast. En op dat laatste hopen we natuurlijk. Op internationaal vlak komen we nog iets meer grote namen tegen dan bij de dames. De kampioen en vicekampioen van vorig jaar, Paul Arikan en Ali Kaya, behoren opnieuw tot de absolute topfavorieten. De Turken, die in een vorig leven nog Keniaan waren, bleken vorig jaar een klasse apart. Ook tweevoudig winnaar Alemayu Bezabeh is er zondag bij, net als de Noor Henrik Ingebrigtsen.