Vandaag trokken heel wat Belgische atleten de grens over voor de Warandeloop in Tilburg. Niet alleen de beste Nederlandse crossers komen er aan de start, de organisatie slaagt er vrijwel elk jaar in om ook langs Belgische zijde voor een goede vertegenwoordiging te zorgen. Met o.a. Louise Carton, Veerle Dejaeghere en Isaac Kimeli werden de Belgische supporters ook dit jaar weer aardig verwend.

Tim Van De Velde wint als eerstejaars zomaar even met overschot een internationale wesdtrijd. Héél straf. - Foto Jasper Jacobs
Tim Van De Velde wint als eerstejaars zomaar even met overschot een internationale wesdtrijd. Héél straf. – Foto Jasper Jacobs

Al van bij de jeugdcategorieën lieten de Belgische atleten zich gelden op het snelle parcours waar ook heel wat bochtenwerk bij komt kijken. Traditioneel zakt een grote groep van de Topsportschool in Leuven richting Tilburg af, en dat was ook dit jaar niet anders. Verder maakten ook heel wat andere Belgische jeugdatleten de verplaatsing, zo ook bijvoorbeeld Justine Tinck. De AVLO-atlete schreef vorig jaar deze wedstrijd al op haar naam en ook vandaag was het prijs. Met 8 seconden voorsprong verwees ze haar Nederlandse concurrente Jasmijn Lau naar de dichtste ereplaats. Bij de heren zagen we opnieuw nogal wat Belgisch talent aan de start verschijnen. Tim Van De Velde was echter heer en meester. De atleet van Duffel, die het outdoor zo voortreffelijk doet op de steeple, zette als eerstejaars de wedstrijd volledig naar zijn hand. Op meer dan een halve minuut volgde de winnaar van vorig jaar, Mathieu Willems, op een tweede plek. Waar plaatsjes één en twee naar België gingen, was de derde plek met Maikel Peeman wel voor een noorderbuur.

Vanessa Scaunet is knap derde bij de juniores en toont zich klaar voor een EK-selectie. - Foto Jasper Jacobs
Vanessa Scaunet is knap derde bij de juniores en toont zich klaar voor een EK-selectie. – Foto Jasper Jacobs

Bij de junioren werd het deelnemersveld nog een tikkeltje internationaler. Zo mocht bij de dames de Finse Alisa Vainio de armen in de lucht gooien, de Noorse Live Solheimdal werd tweede en de derde plek was voor Vanessa Scaunet. De OEH-atlete moest dan wel meer dan een halve minuut toegeven op de winnares, ze wist wel haar naaste Nederlandse concurrente Veerle Bakker voor te blijven. Ook bij de heren deden de Belgen het beter dan de noorderburen. Net als Scaunet is ook Sebbe Francken een ex-leerling van de Topsportschool. Francken kende een goede generale repetitie voor de EK-selectiecross van volgende weekend in Roeselare. De OLSE-atleet hield de Zweed Suldan Hassan en de Nederlander Mike Foppen af. Ook bij de korte cross lieten de Belgische atleten zich opmerken. Bij de vrouwen liep junior Lisa Rooms een knappe wedstrijd en eindigde ze achter enkele buitenlandse dames als zesde. Bij de heren was het dan weer een en al België dat de klok sloeg. Thomas De Bock beschikte over de snelste benen en hield nog net Wesley De Kerpel en Michael Somers af. Met Ali Hamdi en Ramdan Snoussi kleurde de top 5 volledig Belgisch.

Isaac Kimeli wordt knap derde en is daar erg tevreden mee. - Foto Jasper Jacobs
Isaac Kimeli wordt knap derde en is daar erg tevreden mee. – Foto Jasper Jacobs

Dan over naar de lange cross. Bij de dames was niemand opgewassen tegen Sifan Hassan die werkelijk ongenaakbaar was over de 8.000m die werd afgelegd. De strijd voor plaatsjes twee en drie was een pak boeiender met Maureen Koster en Louise Carton. Het was Koster die het duel uiteindelijk naar haar hand zette, maar ook Louise Carton mag trots zijn op haar derde plek. Ongeveer 15 seconden later overschreed Veerle Dejaeghere na een puike wedstrijd als vijfde de finish. Bij de heren kreeg Isaac Kimeli af te rekenen met enkele héél sterke buitenlanders. Kimeli hield goed stand en mocht plaatsnemen op het derde hoogste schavotje. Plaatsen één en twee waren weggelegd voor de Duitser Richard Ringer en de Nederlander Khalid Choukoud. Ook Yannick Michiels kan terugblikken op een aardige wedstrijd. Met een zesde plek bevestigde hij zijn goede vorm. Met een elfde plek heeft ook Koen Naert het er goed vanaf gebracht op zijn eerste echte cross van het seizoen. Bashir Abdi kwam dan weer niet in actie, hij kampt momenteel met een blessure aan het heiligbeen maar later deze week meer daarover!

De uitslagen van de Warandeloop in Tilburg vindt u hier. Voor reacties van onze Belgen in Tilburg houdt u de komende dagen best onze site in de gaten.