Afgelopen zondag werden de wereldkampioenschappen voor masters afgesloten. In Lyon was het maar liefst dertien dagen lang strijden tot het bittere eind. Onze masters brachten het er dan ook heel goed van af. Tijdens de eerste vier dagen van het kampioenschap konden we immers al drie gouden medailles binnenhalen – dat leest u hier – maar ook daarna bleven onze masters sterk presteren. Zodoende schreven wij een nieuw artikel met enkele updates, dat kan je bekijken via deze link. Echter de kampioenschappen zaten er nog niet op. En zoals wij het al voorspelden, gingen daar nog heel wat podiumplekken bijkomen. Even een  korte opsomming.

Nele Hillewaere (W50) haalde op de 1500m knap zilver. Ze moest alleen de Poolse Zof Wieciorkowka voorlaten en finishte in een spurtje voor de tweede plaats in 5’01”36.  Hiermee was de toon al meteen gezet voor de 1500m. Want David Hellinx (M45) wist ook een medaille binnen te rijven op diezelfde discipline. Hij won zijn wedstrijd in 4’08”36 en bleef de concurrentie zo ruim vooraf.

Ook even het vermelden waard: in de finale van Jean-Charles Byl (M35), waar hij als vijfde wist te eindigen, was het zo spannend dat de eerste twee met een gelijke tijd (4’02”66) over de streep kwamen. Ook bij het kijken naar het aantal duizendsten bleken ze dezelfde tijd te hebben, zodoende kregen we met de Pool Artur Kern en de Spanjaard Alberto Sabado twee winnaars. De derde man over de finish, de Fransman Samir Tatah, kreeg meteen het brons.

Diezelfde vrijdag wist Margareth Tomanek (W65) een derde medaille te bemachtigen. Na brons in het gewichtwerpen en het hamerslingeren kon ze nu in het discuswerpen met 28m01 een zilveren plak rond haar nek hangen. Rachel Hanssens (W85) werd dan weer de grootste Belgische slokop op dit WK. Ze veroverde al goud in het hamerslingeren en gewichtwerpen, samen met een zilveren medaille in het speerwerpen. Nu deed ze daar nog twee gouden medailles bij! Goud in het discus  (16m97), en het kogelstoten (7m15).

Een dag later was het aan Ilse Peetermans (W45) om een knalprestatie neer te zetten. Ze werd tweede in de finale van de 80mH en deed dat in een nieuw Belgisch record van 12”25. Ook Hildegarde Vanhorenbeeck (W60) pakte uit met een mooie wedstrijd. Zij haalde op diezelfde discipline haar tweede bronzen medaille binnen in een tijd van 14”32. Nog zo’n glansprestatie op de horden is die van Laurence Guillet (W35). Met lichte meewind op de 100mH werd ze tweede in 14”94.

Johny Boexstaens (M65) won op straffe wijze de 2000m steeple. In een prangende eindsprint haalde hij het met 7’42”01 nipt van de Ier Martin McEvilly. Met die tijd verbeterde hij ook ruim zijn eigen Belgische record. Op de marathon wist Steven Deram (M60) naar het zilver te snellen. Hij kwam over de meet na 2u48’52”. Om dit WK helemaal af te sluiten wisten Margareth Tomanek en Rachel Hanssens op de werpvijfkamp (dit is gewichtwerpen, speerwerpen, hamerslingeren, kogelstoten en discuswerpen) het goud mee naar huis te nemen. Ze haalden daarin respectievelijk een totaal van 4599 punten (BR) en 4585 punten.

Hiermee wordt het WK voor masters afgesloten. Met in totaal maar liefst 26 medailles, waarvan 11 gouden en zilveren, werd het een succesverhaal. Hopelijk vormde dit een voorbode voor de wereldkampioenschappen in Peking, die eind deze week van start gaan. Onze masters gaan in ieder geval met heel wat eremetaal terug naar huis. Alle resultaten kan u hier nog eens bekijken.