AC Lyra organiseerde gisteren het Vlaams kampioenschap voor cadetten en scholieren in Lier. De weergoden waren de atleten helaas niet gunstig gezind, op uitzondering dan van de vroege vogels zoals de hordelopers. De regen viel later op de dag met bakken uit de lucht en ook de wind was van de partij, maar dat kon het gros van onze cadetten en scholieren niet deren. Zij gaven dan ook als echte flandriens het beste van zichzelf én enkelen onder hen lieten nog erg sterke prestaties noteren. Hieronder sommen we voor u de belangrijkste prestaties op van een uitgeregende dag in Lier.

Het goede weer was dus voor onze hordelopers, die vroeg op de dag liepen. Bij de cadetten meisjes op de 300m horden wist Eline Claeys van ATLA het publiek meteen in beweging te brengen met een stevige 43”94, waardoor ze op de tiende plaats aller tijden komt te staan. Op de hoge horden was de winst voor Lynn Beck van KAPE, die met 11”66 de zege in de wacht wist te slepen op de 80m horden. Bij de scholieren was de winst op de 100m horden voor Hanne Vancamp van OLSE. Zij liep als eerstejaars naar 14”22. De jongens konden uiteraard niet achterblijven en er vielen ook sterke prestaties te noteren. Cadet Stijn Rombaut van ACHL was de primus op de 300m horden in een beste Belgische jaarprestatie van 40”11. De prestatie van scholier Hannes Huyck van SPBO was nog iets straffer. Huyck verbeterde zijn persoonlijk record met maar liefst twee seconden en dook daarmee onder de 54 seconden! Met 53”81 is hij de derde scholier die onder die 54 seconden weet te duiken dit seizoen. Vuurwerk lijkt al verzekerd te zijn als Tuur Bras en Jori Vanden Eynden present tekenen op het Belgisch kampioenschap binnen drie weken in Moeskroen. Op de hoge horden zinde Michael Obasuyi op wraak na zijn valse start op het EYOF-kampioenschap. De atleet van DEIN liep op de 110m horden zijn persoonlijk record aan diggelen en kwam tot 14”15.

Hanne Vancamp was de beste op de hoge horden en Hanne Claus won de sprintdubbel - Foto: Katrien Wouters
Hanne Vancamp (rechts) was de beste op de hoge horden en Hanne Claus won de sprintdubbel – Foto: Katrien Wouters

In het hoogspringen bij de cadetten meisjes zorgde eerstejaars Nina Hespel van DCLA voor de achtste prestatie aller tijden met een sprong over 1m74. In het polsstokspringen was de winst voor Hanne Borstlap van ACHL, die over 3m40 ging. Bij de scholieren ging de vijfde van op het WK, Hanne De Baene van OB, wederom over 3m90. Cadet Eve Willems van VAC won bij de cadetten, maar haar 5m56 was ook goed geweest voor winst bij de scholieren! Scholier Thibaut Didden van LOOI toonde zich de beste hinkstapspringer, want hij bleef maar net onder de 13m met 12m99. Bij de cadetten meisjes in het hinkstapspringen was Margot Delbare van AVT de primus. Zij won met een puike 10m88. Bij de scholieren jongens in het verspringen was WK-ganger Marvin Nicque van ACW zoals verwacht de beste met een sprong van 7m13. Nicque toonde ook nog zijn snelle benen door ook op de 100m te winnen in een stevige 10”88, waarbij de wind stevig, maar geldig in de rug blies met +1,9m/s. Die wind hielp cadet Tim Depickere van FLAC om op de 200m te winnen in 23”96. Op de korte sprintnummers wisten twee meisjes de dubbel 100m en 200m naar hun hand te zetten. Lotte De Foer van ACW deed dit bij de cadetten met 12”17 op de 100m, weliswaar met teveel rugwind én 25”67 op de 200m toen de wind al wat meer gaan liggen was. Scholiere Hanne Claus van AVMO kon ook genieten van de stevige, maar ongeldige rugwind en liep naar 12”07 en 25”04.

Over naar de baanronde waar cadet Emmerson Vandevoorde van OB toch een knappe 52”65 liet noteren én dat terwijl de regen met bakken uit de lucht viel. Bij de scholieren meisjes liet Rani Baillievier van OLSE toch een puike 57”40 noteren op de 400m. Voor de atleten op het iets langere werk werd het een onaangename kennismaking met de regen, want het was plots kermis in de hel. Het kon Thibauld Guilbert van KAAG weinig schelen. Na een pittig duel met Bo Van Aken van LEBB wist Guilbert aan de meet toch nog drie seconden voorsprong te behalen en te finishen in een zeer sterke 1’57”57, waarmee hij een plaats in de top tien aller tijden maar net misliep. De Belgische recordhouder op de 1500m, Jochem Vermeulen van KAPE, kwam aan de start van de dubbele baanronde. Het werd een ware onemanshow van de WK-ganger, die op zijn eentje probeerde om het Belgisch record van Pierre-Antoine Balhan te verbeteren. De laatste 200m werd echter heel zwaar, maar Vermeulen verlengde zijn titel wel met glans in 1’54”03. De strijd voor de overige medailles werd hier erg pittig. Het werd eerstejaars Brecht Fasseur van KAAG, die na een tactisch uitgekookte wedstrijd naar het zilver en een stevig persoonlijk record liep met 1’55”14. Ruben Quagliara van ATLA mocht het brons mee naar huis nemen met 1’55”90. Op de 1500m liep Nanouk Stevens na een snelle slotronde naar de winst bij de cadetten meisjes in een mooie 4’43”30. Dat was zelfs iets sneller dan Katinka Bassleer, die met de winst aan de haal ging bij de scholieren meisjes in 4’45″89.

De piste in Lier leverde Jochem Vermeulen (centraal) eind juni al bijna het Belgisch record op de 800m op, gisteren won hij er de Vlaamse titel - Foto: Tomas Sisk
De piste in Lier leverde Jochem Vermeulen (tweede van rechts) eind juni al bijna het Belgisch record op de 800m op, gisteren won hij er de Vlaamse titel – Foto: Tomas Sisk
Tim Van De Velde kon één jaar na zijn BR op de steeple net niet opnieuw dat kunstje overdoen - Foto: Tomas Sisk
Tim Van De Velde kon één jaar na zijn BR op de steeple net niet opnieuw dat kunstje overdoen – Foto: Tomas Sisk

Babette Vandeput van ATLA was de verwachte naam in het discuswerpen bij de scholieren. Ze wierp haar discus 43m19 ver. Een opvallende dubbel was er voor Trui Kerkaert van BONH. Zij won zowel het kogelstoten met 13m37, als het speerwerpen met 45m41 én dat met twee stevige persoonlijke records. De 3000m bij de jongens werd gewonnen door Dries De Smet van LEBB, die na een snelle wedstrijd het zegegebaar mocht maken na 8’50”25. In zijn zog volgden nog drie scholieren die onder de negen minuten wisten te blijven. Voor bijna iedereen was de regen een rem op de prestaties, alhoewel dat de steeplelopers het wel gewend zijn om nat te zijn. Hier vielen dan ook heel wat sterke prestaties te noteren. Het werd onder andere uitkijken naar cadet Tim Van De Velde van DUFF, die op de Meeting voor Mon in Kessel-Lo van afgelopen zaterdag een zeer sterke 800m liet noteren. Het werd een goede waardemeter en dat één jaar na zijn eerste Belgisch record op de steeple. Van De Velde bleef maar heel nipt boven zijn eigen record op de 1500m steeple met 4’15”86. Dries Peeters van ACBR toonde waarom hij ons land vertegenwoordigde op het EYOF-kampioenschap en won probleemloos de 2000m steeple in 6’27”99. Het was echter een atlete die dezelfde achternaam draagt, namelijk Bloeme Peeters, die voor nog meer vuurwerk wist te zorgen. Dat de publieke belangstelling iets minder was kon haar duidelijk niet veel schelen, want de scholiere van AVZK liep naar de zevende prestatie aller tijden op de 2000m steeple met 6’58”71.

De uitslagen kan u hier vinden, hebt u liever de volledige uitslag in een word document dan kan u deze hier vinden.