In het Georgische Tbilisi kwamen vandaag 9 Belgen aan de start van het EYOF. Gisteren nog won Justine Tinck brons op de 3000m. Opmerkelijk is dat verscheidene Belgen maar matig presteerden de voorbije dagen. Volgens het nieuws dat ons vandaag toegestuurd werd, zou dat te maken hebben met een voedselvergiftiging. Verscheidene atleten zouden last hebben van buikklachten en misselijkheid. Het European Youth Olympic Festival duurt nog tot zaterdag.

Aude Scheldeman had duidelijk niets verkeerds gegeten. Ze wierp in de kwalificaties van het speerwerpen met 47m64 haar persoonlijk record, werd derde in haar groep en mag zich gaan opmaken voor de finale zaterdag. Daarmee zette ze ook de derde beste prestatie neer onder alle deelneemsters en lijkt ze kans te maken op een medaille.

Ook Laures Bauwens wist zich te verzekeren van een plaatsje in de volgende ronde. Zij gaat met haar tweede plaats in 24”99 op de 200m rechtstreeks door naar de finale van vrijdag. Ze liep er in de snelste reeks en net als Aude Scheldeman was niemand beter in de andere reeksen. Ook Laures maakt dus kans op een plak.

In de verspringfinale kwam eerstejaarsscholier Michael Obasuyi terecht op een negende plek. Hij sprong 6m66 ver en kwam daarmee twee centimeter minder ver dan in de kwalificaties.

Tuur Bras - Foto: Tomas Sisk
Tuur Bras – Foto: Tomas Sisk

In de reeksen van de 400mH deed Tuur Bras het dan weer uitstekend. Hij liep er eenvoudig naar de overwinning in een tijd van 54”35. In mei liep hij nog de limiet met een PR van 54”26. De finale staat morgen gepland. Hij liep in de reeksen de op één na snelste tijd onder alle deelnemers.

Delphine Jacob wist zich maar net te kwalificeren voor het polsstokspringen. Ze geraakte over 3m40 en was daarmee net bij de twaalf besten die naar de finale mogen. Die staat op zaterdag gepland.

Wie zich niet wist te plaatsen voor de finale was Emilie Buschgens. Ze werd negende in de kwalificaties van het kogelstoten met 12m28. Dat volstond niet om door te stoten naar de finale. Hetzelfde verhaal voor Stephanie Carbonelle. Op de 400mH werd ze vijfde met een tijd van 1’05”07.

Op de vlakke 400m kon Jonathan Sacoor zich wél plaatsen voor de finale. Hij liep in de derde reeks naar een tweede plaats en was daarmee meteen zeker van de volgende ronde. Met 49”79 zette hij ook een goede tijd neer. Om kans te maken op een medaille zal hij echter in de buurt moeten komen van zijn PR (49”03). Bij de vrouwen werd Justine Dejemeppe zesde in haar reeks met 58”27. Daarmee kon ze zich niet plaatsen voor de finale.