De Memorial Van Damme nadert met rasse schreden. Deze avond staat met de internationale meeting van Stockholm al de elfde en op twee na laatste wedstrijd uit het Diamond League-circuit op het programma. Deze maal heel wat Belgen aan de start. Zo zijn maatjes Jeroen D’hoedt en PJ Hannes samen afgezakt naar Zweden. Olivia Borlée mag dankzij haar snelle chrono van afgelopen weekend dan weer meedoen aan de 200m. Ook discuswerper Philip Milanov is er van de partij.

Opnieuw een zege voor Milanov?

Philip Milanov - Foto: Tomas Sisk
Philip Milanov – Foto: Tomas Sisk

De 24-jarige Bruggeling kon zes dagen geleden nog juichen op de DL-meeting in Londen. Vandaag krijgt hij een gelijkaardig deelnemersveld voor zich. Met de Polen Piotr Malachowski en Robert Urbanek ontmoet hij niet alleen de nummers één en twee in het DL-klassement, maar ook dezelfde twee sterke tegenstanders als bij zijn overwinning vorige week. Milanov staat zelf derde in het klassement en zal die plaats vanaf 17u20 proberen verdedigen in het Stockholms Olympiastadion.

Olivia Borlée op de 200m

Olivia Borlée lijkt opnieuw naar haar beste vorm te groeien. Op het BK atletiek afgelopen weekend wist ze met een sterke 23”36 het goud binnen te halen, niet meteen zo heel ver van de 23″20 die nodig is voor een WK-ticket naar Peking. Ook het zilver op de 100m was toen mooi meegenomen. Vanavond rond half acht neemt ze het in baan drie op tegen de Britse Jodie Williams en thuisloopster Moa Hjelmer. Ook Tiffany Townsend, dit jaar al goed voor 22”62, loopt mee.

WK- én OS-limiet voor Jeroen D’hoedt?

Jeroen D'hoedt - Foto: Yentl Vandenberghe
Jeroen D’hoedt – Foto: Yentl Vandenberghe

Iets na negen uur is het de beurt aan de 3000m steeple. Jeroen D’hoedt gaat er opnieuw op zoek naar de WK-limiet van 8’28”. Op de KBC Nacht, bijna twee weken geleden, baalde hij nog enorm na zijn 8’30”03, twee seconden boven de limiet. De voormalige nationale crosskampioen krijgt dus een tweede kans op de DL in Stockholm, waar hij het opneemt tegen de Kenianen Kipsang, Nganga en Yego. De sterke Bulgaar Mitko Tsenov is ook een naam om naar uit te kijken. Hij liep dit jaar al 8’25”62 en is misschien wel een ideaal mikpunt voor Jeroen D’hoedt.

Kan PJ Hannes prestatie van Oslo overdoen?

De voorlaatste discipline op het programma is de 1500m. Met een luxehaas als Reuben Bett kan je niet anders dan een waar topveld verwachten. Henrik Ingebrigtsen, Ayanleh Souleiman, Ilham Tanui Özbilen,… Een ideale gelegenheid dus voor Hannes om zich voor te bereiden op het komende WK. Het startschot wordt gegeven om 21u40. In Oslo werd de atleet van Atletiek Vlaanderen nog derde op de mijl in een nieuw Belgisch record. Wie weet wat vandaag mogelijk is…

Een livestream voor de wedstrijd vindt u hier.

Een blik werpen op de deelnemerslijsten en op het volledige tijdsschema kan hier.