Isaac Kimeli en Steven Casteele waren de twee landgenoten in de rechtstreekse 5000m-finale op het EK voor beloften. Kimeli werd – na de onstuitbare Kaya – beste van de rest.

Steven Casteele - Foto: Ruben Van den Berghe
Steven Casteele – Foto: Ruben Van den Berghe

Topfavoriet Ali Kaya, die ook op de 10.000m al op zeer dominante wijze goud won, maakte er opnieuw een one man show van. Na een razendsnelle openingskilometer bleef de Turk maar gaan om uiteindelijk te finishen in een uitzonderlijk rappe 13’20″16, een kampioenschapsrecord.

Isaac Kimeli richtte zijn pijlen op de tweede plaats en deed dat met succes. Met 13’54″34 hield hij de Spanjaard Mayo van het zilver. “Op 150m van de eindmeet hoorde ik mijn trainer roepen dat ik moest versnellen”, liet hij weten na de race. “In de laatste rechte lijn kon ik de Spanjaard nog afschudden. Ik ben blij dat ik voor België zilver win.” Het is al de tweede keer dat Kimeli zilver pakt op een EK na Kaya. Ook op het EK veldlopen in 2013 was de Turk een maatje te sterk. Steven Casteele moest in Tallinn amper dertien tellen toegeven en haalde ook de top-10 nog. Knappe prestatie van de Belgen!

Herbekijk de race hierboven!

Bekijk de uitslagen hier.