Eén van de hoogtepunten op de IFAM outdoor zal hoogstwaarschijnlijk de 1500m bij de mannen worden. Lander Tijtgat is zeker niet de enige Belg die op de 1500m sterk wil presteren, ook Abdi, Naert, D’hoedt en Pieter-Jan Hannes willen dat. Die laatste uit dat rijtje is de winnaar van vorig jaar. Hannes krijgt helemaal niet dezelfde deelnemers te zien als vorig jaar. “De IFAM-organisatie gooide het niveau een serieus in de lucht“, zo benadrukt hij zelf. Met als bekendste deelnemer de zilveren EK en WK-medaillist Ilham Tanui Özbilen. Deze Turk brengt bovendien zijn eigen tempomakers mee naar Oordegem. Gegarandeerd een snelle wedstrijd dus! Wij stelden Pieter-Jan Hannes enkele vraagjes.

foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Je trok naar Font Romeu op stage rond de paasperiode. En nu ben je daar ook, wat is er zo aantrekkelijk?

“Zoals overal op hoogte, is de lucht is me hier te ijl en er is weinig vlak terrein te bespeuren. Twee zaken die me niet bepaald goed liggen. En ondanks dat me niet aanstaat, is het juist dat soort variëteit aan prikkels dat me beter maakt. Dat ik hier nu ben in een gezelschap (Steven Pauwels, Lander Van Droogenbroeck & Kjell De Hondt) dat daar minder last van lijkt te ondervinden dan ik, helpt ook niet bepaald. Verder is Font-Romeu bij mijn weten de enige plaats waar je als Belg naar toe kan in deze periode van het jaar om de nodige prikkels te nuttigen en tegelijk geen te grote aanpassingen te moeten maken.”

Je begon je seizoen met een verpulvering op de 3000m en daarna nog een indrukwekkende solo op de 800m op de interclub. Wat denk je zelf van je voorbereidende wedstrijden?

“De 3000m is eigenlijk niet zo’n gek moeilijke afstand. Met wat basissnelheid en veel aëroob werk valt er al snel een degelijke tijd uit de bus. En veel aëroob werk is uiteindelijk exact wat we tot nu gedaan hebben. Dat ik ergens onder de 8 minuten zou eindigen, was te verwachten. En als ik dat dan toch deed, dan toch liefst rapper dan de 7.55.56 van meester Tijtgat.”

En wat met je sterke prestatie op de 800 meter tijdens de interclub?

“Een snelle 800m lopen zonder specifieke trainingsarbeid is dan weer wel een hopeloze zaak. Ik heb er echter wel veel aan gehad. Wat uiteindelijk de bedoeling was van die wedstrijden. Als ik deze zomer niets breek, krijg ik later op het seizoen nog genoeg kansen om toch eens onder de 1.50 te lopen.”

We weten dat de EK Limiet normaal geen probleem mag vormen maar wat verwacht je precies van de IFAM? Kun je altijd een stapje meer op zo’n meetings in eigen land?

“Vorig jaar won ik de IFAM. Voor deze periode moest ik dus opzoek naar wedstrijden van net één trap hoger. Dat is helaas niet evident met een tijd van 3.39. Oplossing: bij de IFAM-organisatie besloten ze het niveau op de 1500m dan maar serieus de lucht in te gooien. Het ziet er naar uit dat het een mooie race wordt.”

Dit interview kadert in de reeks “IFAM-koorts”. Elke dag zetten wij een atleet, die hoge ogen wil gooien op 1 juni, in de kijker. Bekijk het volledige IFAM-koorts archief hier. Meer info over de IFAM vindt u hier.

IFAM