De tot Putbosmeeting omgedoopte Memorial Leon Buyle liet het gelijknamige stadion in Oordegem vandaag meermaals op zijn grondvesten daveren. Een uitzonderlijk groot aantal Belgische atleten zorgde voor limieten voor diverse internationale kampioenschappen. Ook uit buitenlandse hoek werd er opnieuw heel sterk gepresteerd. Wij zetten de belangrijkste prestaties van de dag voor u op een rijtje.

Meer over de Belgische limieten die vandaag behaald werden leest u hier.

Het hoofdprogramma in Oordegem ving aan met de 400m voor vrouwen en mannen. Bij de vrouwen was de Nederlandse Lissane De Witte aan het feest in een tijd van 52″90. Justien Grillet werd knap tweede in 53″31 en mag daardoor naar het EK voor beloften in Tallinn. Bij de mannen was het uitkijken naar wat Jonathan Borlée kon één week na zijn indrukwekkende 44″91 op de IFAM. Het deelnemersveld oogde indrukwekkend, maar kon helaas weinig tegenstand bieden aan Jonathan. Hij finishte afgescheiden in 45″60. “Ik voelde dat de tijd van vorige week er vandaag niet inzat, de omstandigheden waren ook iets minder en de tegenstand ook dus al bij al valt het nog mee”, aldus Jonathan.

Denis Hanjoul - Foto: Jörgen Lammens
Denis Hanjoul – Foto: Jörgen Lammens

Daarna was het de beurt aan de sprinters op de 100m. Bij de vrouwen was opnieuw een Nederlandse, Nicky van Leuveren, de beste in 11″79. Eerste Belgische werd Laures Bauwens in 12″10. Bij de mannen werd het uitkijken naar de Amerikaan Joe Morris, die dit jaar al net onder de 10 seconden dook. Vandaag lukte dat echter niet, zijn 10″43 was wel goed voor de winst. Yannick Meyer werd eerste Belg met 10″79. Van de vlakke sprint naar de horden en daar kregen we bijna een WK-limiet voor Anne Zagré op de 100m horden. Zagré finishte na 13″05, wat amper vijf honderdsten boven de limiet voor Peking is. Bij de mannen pakte Denis Hanjoul de winst in 13″80, waardoor hij mag deelnemen aan de Universiade in Zuid-Korea deze zomer.

Dan over naar de dubbele baanronde. De Zwitserse Selina Buchel won bij de vrouwen in een snelle 2’00″14, goed voor de tweede Europese tijd van het jaar. Bij de mannen won de Fransman Selmouni in een scherpe 1’45″97. In de tragere eerste reeks liep Nicky Coemans naar 1’47″36, goed voor de beste Belgische prestatie van dit jaar. In zijn zog liep belofte Aurèle Vandeputte naar de limiet voor het EK voor beloften in Tallinn met een tijd van 1’47″58. De Nederlandse Nicky Van Leuveren pakte de dubbel door ook de 200m te winnen in een tijd van 23″49. Bij de mannen werd het uitkijken naar de prestatie van Kevin Borlée. Kevin had in de reeksen al 21″07 gelopen. Hij liep nog iets sneller in de finale maar moest met 21″02 en een derde plaats tevreden zijn. De winst was er voor de Keniaan Mike Mokamba in 20″75.

Sofie Van Accom (centraal)  - Foto: Peter Wagemans
Sofie Van Accom (centraal) – Foto: Peter Wagemans

Op de 3000m bij de mannen was het Kenia boven. Cyrus Rutto won in 7’52″35, zijn landgenoot Ambros Bore volgde in zijn spoor met 7’53″13. Eerste Belg werd Wesley De Kerpel met 8’09″69. De winst op de 1500m bij de vrouwen was na een relatief trage race voor Sofie Van Accom in een degelijke 4’16″19. Bij de mannen kregen we maar liefst drie reeksen waarin er allemaal gemikt werd op een tijd rond 3’40. Het was de Canadees Charl Philibert-Thiboutot die in de derde en snelste reeks met 3’39″05 aan het langste eind trok. Het werd wel zeer close tussen hem en de Brit Ross Murray, het verschil bedroeg amper één honderdste en draaide uit in het voordeel van de Brit.

De volledige uitslag vindt u hier terug.