In Götzis staan dit weekend met de jaarlijkse Hypo-meeting een hoogstaande zeven- en tienkamp op het programma. Voor België nemen Nafi Thiam (op de zevenkamp) en Hans Van Alphen en Niels Pittomvils (tienkamp) deel.

Hans Van Alphen - Foto: Peter Wagemans
Hans Van Alphen – Foto: Peter Wagemans

De meerkampen in Götzis hebben een stevige reputatie en een rijke traditie die al teruggaat tot 1975. Hans Van Alphen wist de tienkamp in 2012 nog te winnen, maar dat is meteen de enige landgenoot die er ooit met de bloemen ging lopen. Hij deed dat toen in een nieuw nationaal record van 8519 punten. Nafi Thiam brak in Götzis vorig jaar volledig door op het hoogste niveau. De toen amper 19-jarige Naamse bezette lange tijd de eerste stek in de tussenstand en werd uiteindelijk bijzonder knap vijfde. Met 6508 punten verpulverde ze het nationale record met niet minder dan 210 punten. Dit jaar wordt het vooral uitkijken naar mogelijke selecties voor het WK 2015 en de Olympische Spelen in 2016 (zie ook projecties onderaan).

De Hypo-meeting was in het verleden al goed voor drie wereldrecords en werd door de IAAF bekroond tot best bezette meerkampwedstrijd ter wereld. Lees een (inter)nationale voorbeschouwing hier.

Alle uitslagen uit Götzis zijn hier te volgen.

Een livestream valt via volgende link te bekijken: http://tvthek.orf.at/live/Leichtathletik-Hypomeeting-Goetzis-live-aus-Goetzis/9858671 (Opgelet: nieuw sinds deze middag!).

(Opmerking: de stream is andere jaren enkel te bekijken vanuit Oostenrijk zelf, via het installeren van een add-on zoals hola.org lukt het wel. Gebruik bij voorkeur Firefox of Google Chrome als browser. Na installeren van de add-on kan u via het “vlammetje”-icoon “Oostenrijk” instellen als land van herkomst. Succes!)

UPDATES – volg onze Belgen ook via de projecties en grafieken onderaan dit artikel!

Zaterdag

Hans Van Alphen is terug op het hoogste niveau
Hans Van Alphen is terug op het hoogste niveau
  • 11u05 – 100mH (zevenkamp): Nafi Thiam is de meerkamp in Götzis begonnen zoals ze die vorig jaar eindigde: in stijl. Met 13″79 over de 100m horden won ze de tweede reeks en verbrak ze haar persoonlijk record met 2 honderdsten. Een mooi begin van een nog mooiere dag? Thiam zette in totaal een 17e prestatie op de hoge horden. De Duitse Cindy Roleder dook als enige onder de 13 seconden en voert de tussenstand aan na de eerste van zeven proeven.
  • 11u40 – 100m (tienkamp): Niels Pittomvils had goed opgelet tijdens de horden, want ook hij verbrak zijn persoonlijke beste bij zijn eerste proef. Met 11″15 op de vlakke 100m deed hij 8 honderdsten van zijn snelste chrono. Op zijn persoonlijk record op de tienkamp heeft Pittomvils op die manier al 45 punten voorsprong op zijn PR (het WK-minimum staat op 8075 punten). Hans Van Alphen finishte kort na hem in dezelfde reeks in een degelijke 11″27. Na de openingsproef kamperen Pittomvils en Van Alphen op een voorlopige 21e en 25e plaats in de tussenstand. De Canadees Damien Wariner liep het snelste over de horden. Met 10″37 en 1006 punten staat hij meteen ruim aan de leiding. Topfavoriet Ashton Eaton verscheen uiteindelijk niet aan de start. De wereld- en olympische kampioen had vorige week nog aangekondigd klaar te zijn voor een aanval op het wereldrecord, maar kampte deze ochtend met teveel rugklachten.
  • 12u25 – hoog (zevenkamp): Nafi Thiam vatte het hoogspringen als allerlaatste aan. Haar eerste poging op 1m80 bleek een fluitje van een cent. Wat dan volgde was een heruitgave van De Grote Nafi show zoals we die ook vorig jaar zagen in Götzis. De Canadese Brianne Theisen-Eaton bleef nog het langste aanhaken, maar strandde op 1m89. Thiam ging relatief vlot door tot 1m92, waar ze wel drie pogingen nodig had. Ondanks enkele aardige pogingen bleek 1m95 uiteindelijk te hooggegrepen vandaag, zodat ze 1 cm minder goed deed dan op haar recordmeerkamp van vorig jaar. Thiam blijft wel in de buurt van haar recordschema want moet amper 10 punten toegeven. In de tussenstand schuift Thiam op naar een knappe derde stek. Topfavorietes voor winst, Theisen-Eaton en Ennis-Hill, leiden de debatten na de eerste twee proeven.
  • 12u45 – ver (tienkamp): Hans Van Alphen kende een eerste degelijke poging in het verspringen. Met 7m24 bleef hij een goede 40 centimeter onder zijn beste. Iets meer risico bij zijn tweede poging leverde helaas een nulpoging op. Bij Pittomvils verliep de eerste poging moeizaam (5m97), maar hij maakte dat goed met een degelijke 7m21 bij zijn tweede beurt. Beide Belgische tienkampers verbeterden zich niet meer bij hun laatste poging. Ze werden 17e en 18e.
  • 14u20 – kogel (tienkamp): Hans Van Alphen kent een degelijke eerste worp en gooit 14m13. Niels Pittomvils laat een nul optekenen. In de tweede ronde is het Van Alphen die een nul laat noteren, Pittomvils stoot een matige 11m47. In de derde worp doen beiden het goed! Van Alphen werpt 14m96 en wordt vierde in het kogelstoten, Pittomvils werpt 13m62. Van Alphen verliest daardoor opnieuw 17 puntjes op recordschema, maar lijkt nog steeds ruim boven de 8000 punten te gaan uitkomen. Pittomvils wint op zijn recordschema en heeft nu 26 punten bonus. In het klassement is Van Alphen 14, Pittomvils 18.
  • 15u30 – kogel (zevenkamp): In een eerste degelijke worp komt Nafi Thiam al tot 14m57. Ze verbetert zich in de laatste poging nog tot 14m69. Ze wordt daarmee vierde in het kogelstoten, maar verliest opnieuw 23 punten ten opzichte van haar beste zevenkamp in Götzis vorig jaar. In het klassement staat ze nu wel tweede, op zes puntjes van Theisen-Eaton! Op enkele concurrenten voor het podium heeft ze al een mooie voorsprong opgebouwd, maar Dafne Schippers is wat dichterbij geslopen. Nu volgt Schippers’ favoriete 200m, een nummer dat Thiam veel minder goed ligt.
  • 15u40 – hoog (tienkamp): Waar de tienkamp voor beide Belgen op een degelijke manier van start was gegaan, dreigde het voor Hans Van Alphen bijna verloren te gaan in het hoogspringen. Van Alphen, met een persoonlijke beste van 2m06, had teveel moeite bij de eerste hoogten, maar wist de schade uiteindelijk te beperken door (in drie pogingen) over 1m94 te gaan. Niels Pittomvils schoof wel vlotter op. Hij wipte uiteindelijk over 1m97, twee centimeter onder zijn persoonlijke beste en bleef zo op WK-koers. Ook de Nederlandse favoriet, Eelco Sintnicolaas, verloor kostbare punten in het hoogspringen. Hij sloeg 1m94 over, maar faalde driemaal op 1m97.
  • 17u00 – 200m (zevenkamp): Thiam bleef ook op het laatste nummer van dag één in volle concentratie. Op de 200m, traditioneel één van haar mindere nummers, liep ze een behoorlijke bocht, maar kon ze ook op het einde goed standhouden. 24″88 was uiteindelijk haar deel, amper tien honderdsten boven haar persoonlijke beste. Na de eerste vier proeven kampeert Nafi Thiam zo op een zeer verdienstelijke vijfde stek met 3878 punten. De tussenstand wordt aangevoerd door de Canadese Brianne Theisen-Eaton met 4031 punten. De Nederlandse Dafne Schippers ligt echter op vinkenslag. Na dag één verliest Thiam 48 punten op haar nationaal recordschema, maar heeft ze wel – waarschijnlijk belangrijker – meer dan 250 punten voorsprong op de olympische – en WK-limiet (zie ook voorspelling hieronder).
  • 17u45 – 400m (tienkamp): Wat Van Alphen verloren had in het hoogspringen, probeerde de nationale recordhouder meteen goed te maken op de afsluitende baanronde. Van Alphen ging stevig van start, maar bekocht dat een beetje in de laatste rechte lijn. Met 50″43, bleef hij een goede seconde boven zijn prestatie op zijn recordtienkamp. Een reeks later sloot Niels Pittomvils op vergelijkbare wijze zijn eerste Götzis-dag af. Met een sterke eerste 300m kwam de jongeling zichzelf wat tegen in de finale meters maar met 50″11 kon hij niet ontevreden zijn. Van Alphen, voormalig winnaar van de meerkamp in Götzis, kampeert na dag één op een 18e stek, Niels Pittomvils volgt twee plaatsjes verderop. Na de eerste vijf proeven verloor Van Alphen 331 punten op zijn (uiteraard stevige) BR-schema. Een prestatie op niveau van zijn persoonlijke beste zou hem alsnog doen uitkomen op 8188 punten, maar allicht wordt het voor hem strijden voor de 8000-puntengrens. Niels Pittomvils, wiens record exact op 8000 punten staat, heeft op dat schema 37 punten goed te maken na de eerste dag.

thiam gotzis

Zondag

  • 10u05 – 110mH (tienkamp):Hans Van Alphen opende zijn tweede dag in de eerste reeks van de 110m horden. Van Alphen raakte weinig horden, maar de scherpheid van weleer bleek een beetje afgebot. Waar Van Alphen drie jaar geleden in Götzis nog tot 14″55 kwam, kwam hij nu op 15″20 uit. Helaas verliest hij zo 80 punten op zijn recordschema. Wil Van Alphen de limiet voor de Spelen halen, moet hij even goed doen als tijdens zijn beste meerkamp ooit. Niels Pittomvils kwam een reeks later uit en maakte een goede eerste racehelft. Hij ging naar de leiding in zijn reeks maar raakte kort na halfweg een horde vol en verloor kostbare tijd (en punten). Toch kwam hij uiteindelijk aan in 14″88, amper 30 honderdsten boven zijn PR. Wil Niels Pittomvils naar het WK, dan moet hij in de resterende vier proeven nog zien 148 punten goed te maken op zijn PR-schema.
  • 11u10 – discus (tienkamp): Van Alphen gooit 44m93 in zijn eerste discusworp, Niels Pittomvils 37m47. De tweede worp wordt voor onze landgenoten een nulpoging. In de derde ronde komt Van Alphen nog in de buurt van zijn eerste worp met 44m89. Pittomvils verbetert zich nog ruim: 43m75. Van Alphen deed het zeker niet slecht, maar verliest opnieuw negen puntjes ten opzichte van zijn Belgisch record. Hij heeft nu nog 22 punten overschot op het schema voor de WK limiet en moet de volgende drie proeven dus op zijn topniveau van 2012 gaan afwerken. Voor Pittomvils geldt een beetje hetzelfde, hij deed het behoorlijk maar verliest negentien op zijn recordschema. Daarop ligt hij nu 92 punten achter. In het klassement zijn ze respectievelijk 18 en 19. Ook opvallend: favoriet Damian Warner liet drie nulworpen optekenen met de kogel gisteren, maar gaat toch door. Hij liep een fenomenale 110 horden van 13″54 en staat op het punt onze landgenoten terug in te halen in het klassement! De Duitser Rico Freimuth staat intussen aan de leiding met een mooie bonus van 105 punten, de jonge Nederlander Pieter Braun staat knap zesde.
  • 11u30 – ver (zevenkamp): Thiam springt 6m06 in haar eerste poging. Nadien neemt ze wat meer risico en laat twee ongeldige sprongen optekenen. Hierdoor laat ze de volle 40 punten liggen ten opzichte van haar nationaal record. Ze ligt nu 82 punten achter op dat schema, de limieten voor Peking en Rio zijn nog steeds geen enkel probleem. In het klassement valt ze terug naar de negende plaats. Met speerwerpen volgt nog haar op één na beste discipline, maar nadien volgt met de 800m haar zwakste onderdeel. Ze stevent op een eindnotering rond plaats 8 af. Brianne Theisen-Eaton heeft de winst bijna te pakken, Dafne Schippers wordt waarschijnlijk tweede.
  • 12u50 – polsstok (tienkamp):  Terwijl Thiam hoge toppen scheerde in het speer deed ook Niels Pittomvild het bijzonder goed in zijn beste nummer. Hij gokte even door 4m90 te laten schieten waarna hij tweemaal miste op 5m00. Een ruime sprong over 5m00 bij zijn derde poging gaven hem het vertrouwen om ook 5m10 te laten vallen en meteen naar zijn persoonlijke recordhoogte, 5m20 te gaan. En dat bleek een goede zet, want met eerste gelukte pogingen over 5m20 en 5m30 werd Pittomvils een van de sensaties aan de polsstokmat. Nog groter was de verbazing toen bleek dat Niels zo ook de winst op zak stak! Eelco Sintnicolaas, één van de grootste specialisten in het polsstok, werd tweede met 5m20. Niels heeft zo plotsklaps ook weer 2 puntjes voorsprong op zijn PR-schema. Voor deelname aan het WK moet hij nog 73 punten inhalen. Intussen ging het er Van Alphen iets bescheidener aan toe. Van Alphen deed het behoorlijk tot 4m80, 16 cm onder zijn beste, maar faalde daar driemaal jammerlijk. Met 4m70 sprokkelde hij alsnog 819 punten aan de polsstokstand. In de tussenstand van de tienkamp werd Pittomvils 12e. Hans Van Alphen volgde even verderop op een 16e positie.
  • 14u20 – speer (zevenkamp) + 15u50 – 800m (zevenkamp): Nafi Thiam  werd beter met de minuut op dag twee. In het speerwerpen begon ze meteen met een worp over de 50m om in haar derde poging uiteindelijk haar persoonlijk record scherper te stellen tot 52m09. Ze verdiende er meteen ook een tweede plaats mee en schoof opnieuw op naar een vierde stek in het klassement. Het podium kan ze als het ware terug voelen (het scheelt amper 5 puntjes) maar met de afsluitende 800m, haar minst sterke nummer, wordt dat niet evident. Ze heeft nog 89 punten goed te maken om haar eigen nationaal record scheper te stellen, maar de limiet voor het WK en de OS kunnen Thiam al bijna niet meer ontsnappen. Spijtig nieuws intussen voor de noorderburen: Dafne Schippers, één van de favorietes in Götzis en na het speerwerpen op een tweede stek in de stand, meldde af voor de 800m met knieproblemen.  Op de voor haar moeilijke 800m pakte Nafi Thiam geen risico’s. In een snelle reeks posteerde ze zich meteen achteraan en koos ze haar eigen tempo. Terwijl het voorin een bijzonder beklijvend slot werd tussen Jessica Ennis-Hill en Brianne Theisen-Eaton, die uiteindelijk met de gouden medaille op de zevenkamp zou gaan lopen in Götzis (in een WL van 6808 punten), vocht Thiam in de achterhoede een strijd tegen de chrono. Uiteindelijk finishte ze in 2’24″20 waarmee ze uitkwam op 6414 punten. Dat bleek niet voldoende voor een verbetering van haar eigen nationaal record van 6508 punten, maar wel ruim voldoende voor een ticket voor én het WK van deze zomer én de Olympische Spelen van volgend jaar! In de stand wipten nog heel wat meisjes over Thiam, ze werd negende en kwam 120 puntjes tekort voor een podiumplaats. Bekijk de einduitslag hier.
  • 15u35/16u45 – speer (tienkamp):
    Geen schitterende prestaties van beide heren in het speerwerpen met 58m25 voor Van Alphen en 54m58 voor Pittomvils. Daarmee blijven ze allebei ruim onder hun beste prestatie van hun recordkamp. De 1500m zal beslissen of beide heren net boven of onder de 8000 punten kunnen scoren.
  • 18u00 – 1500m (tienkamp):
    De Belgen houden elkaar kort op de 1500m. Van Alphen haalt het van Pittomvils in 4’28″26, Pittomvils volgt in zijn zog in 4’29″04. Daarmee worden ze zesde en zevenden op het afsluitende nummer. De tijd van Pittomvils is een verbetering van zijn persoonlijk record met meer dan één seconde. Hierdoor komt hij tot 8000 punten in totaal, wat een evenaring van zijn persoonlijk record is. Die 8000 punten leveren hem een twaalfde plaats op.   Van Alphen bleef ruim boven zijn persoonlijk record op de 1500m, maar hij behaalt in zijn tweede tienkamp na zijn langdurende afwezigheid een hoopgevende 7876 punten. Waardoor hij beslag legt op de vijftiende plaats. De winst is er voor de Duitser Kai Kazmirek, die met 8462 punten de beste wereldjaarprestatie neerzet.

gotzis

Hieronder kunt u voor elk van de drie Belgen in Götzis (elk een apart tabblad) de prestaties volgen met een bijhorende projectie van het eindtotaal. Voor de onafgewerkte nummers is deze projectie gebaseerd op de prestaties van hun uitgesplitste persoonlijke beste op de zeven- of tienkamp. We hebben – attent als we zijn – ook gedacht aan het visuele (via de tabbladen “Grafiek”).