De 4x400m estafetteploeg bij de dames kreeg vorige zomer nieuw leven ingeblazen. Ze plaatsten zich voor het EK in Zürich en werden daar achtste in 3’31”12. Een jaar later is het dan ook reikhalzend uitkijken naar dit nationale team. Justien Grillet, één van de gangmaaksters van dit team, legt zich dit jaar nog meer dan anders toe op de 400m. Ook zou ze zich in de maand mei al willen plaatsen voor het EK beloften in Tallinn. Tijd voor een goed gesprek met de studente kinesitherapie.

Justien, je moest jouw zomer vorig jaar vroegtijdig beëindigen vanwege een knieblessure. Daar kwam je deze winter wel van bovenop en zo werd je 2de op het BK 200m, na Nenah De Coninck. In welke mate speelde die knieblessure je toen nog parten? Denk je dat er veel meer zou hebben ingezeten indien je dit niet zou hebben voorgehad?

“Door mijn knieblessure moest ik 7 weken platte rust nemen na Zürich. Mijn conditie was helemaal weg toen ik opnieuw begon te trainen, gelukkig heeft dat op het BK indoor geen effect gehad. Toch duurde het een tijdje eer ik sterke prestaties kon neerzetten tijdens het indoorseizoen. Mede het vele ziek zijn tijdens de opbouw en een contractuur in mijn hamstring speelden daarin een grote rol. Al vond ik dat allemaal niet zo erg achteraf, want ik heb wel het gevoel dat ik veel geleerd heb de voorbije winter.”

Momenteel vertoef je in Tenerife voor een stage. Hoe is die al verlopen?

“Tenerife is zalig! Dit is altijd iets waar ik enorm naar uitkijk. Alles wat je nodig hebt bevindt zich op zeer korte afstand en weersomstandigheden zijn echt ideaal. Ik heb voorlopig nergens last van en ik hoop dat echt heel graag te houden.

Justien Grillet krijgt de stok van Nenah De Coninck - Foto: Ruben Van den Berghe
Justien Grillet krijgt de stok van Nenah De Coninck – Foto: Ruben Van den Berghe

Vorige zomer was misschien ook wel de comeback van de 4x400m-ploeg bij de dames. Jullie mochten naar het EK in Zurich en daar behaalde het team een heel mooie 8ste plek. Hoe staat het met die plannen dit jaar?

“Ons doel dit jaar is toch om beter te doen. Aan motivatie alvast geen gebrek, het is nu nog hopen dat iedereen op het juiste moment in vorm geraakt zodat we een snelle chrono kunnen lopen. Dat zal zeker nodig zijn als we naar het WK in Peking willen gaan. De eerste wedstrijd zou wel eens de Europabeker kunnen zijn. Mits goede omstandigheden kunnen we daar al eens meten wat we waard zijn.”

Niet te vergeten, met een Axelle Dauwens, Hanne Claes, Efonye, Olivia Borlée, Laetitia Libert en toch ook wel Nenah De Coninck wordt de concurrentie wel zwaar. Sta je daar soms wel eens bij stil of heeft dit vooral een positieve invloed op jou en het team?

“Het is vooral zalig om te weten dat er zo een weelde is aan sterke atleten op de 400m. Voor mij is dit alleen maar positief. Er zijn maar vier atletes die kunnen lopen dus moet je keihard werken om een plaatsje binnen het team te verzilveren. En we stuwen elkaar ook wel naar snellere tijden zo. Althans, zo ervaar ik het hé. Ik heb er alvast heel veel zin in!”

Justien Grillet - Foto: Tomas Sisk
Justien Grillet – Foto: Tomas Sisk

En jouw zomer, individueel dan. Is er een bepaald internationaal kampioenschap waar je hoge ogen wilt gooien? Gaan we een Justien Grillet zien die nog beter en sneller is dan alle voorbije jaren? Heb je al een kleine wedstrijdplanning gemaakt?

“Ik heb echt zitten aftellen naar het zomerseizoen. Sinds het BK beloften indoor (7 maart, red.) kijk ik al uit naar het baanseizoen omdat ik toen voelde dat ik langzaamaan terug op niveau aan het geraken was. Tallinn staat bij mij met een stip aangeduid. Al moet ik voor het EK beloften wel een PR lopen op zowel de 200m als de 400m. Die limieten staan respectievelijk op 23”71 en 53”55 terwijl mijn records 23”85 en 53”65 bedragen. Houd daarmee rekening dat het in de maand mei al allemaal moet gebeuren, aangezien ik in juni examens heb, dan zal het zeker niet zo vanzelfsprekend zijn dat ik naar Tallinn mag vertrekken. Mijn eerste piek staat dus zeer vroeg gepland, ook al ben ik er nog niet uit welk nummer ik ga lopen. Als alles goed gaat loop ik op de Ifam (23 mei) en op de Putbos Flanders Cup (30 mei), beiden in Oordegem. Daar hoop ik sterke concurrentie te vinden die mij kan stuwen naar een toptijd!”