Krijgen we binnenkort een wissel van de wacht binnen de Belgische marathontop? Het valt af te wachten, maar het zijn alvast niet de minsten die zich de komende weken voor het eerst gaan wagen aan de 42,195km. Wij trokken naar onze vertrouwde marathonspecialist Stijn Fincioen om in te schatten wat de kansen van onze Belgen zijn de komende weken, maar ook wat ze de komende jaren uit hun hoed kunnen toveren.

De voorjaarsmarathons staan voor de deur. Volgend weekend is het voor sommige Belgen al zover, want dan staat de marathon van Rotterdam op de agenda. Een weekje later valt de marathon van Enschede, om in het laatste weekend van april dan nog naar twee marathons expliciet uit te kijken: die in Antwerpen en die in Hamburg.

Hanne Vandenbussche - Foto: Tomas Sisk
Hanne Vandenbussche – Foto: Tomas Sisk

Laat ons aanvatten met de marathon in Rotterdam die over zeven dagen wordt gelopen. Daar krijgen we een heel pak Belgen aan de start. Bij de dames maakt Manuela Soccol haar debuut. De atlete van ATLA, die op het BK cross in Wachtebeke knap tiende eindigde, wil in Rotterdam vooral proeven van de marathonafstand met het oog op de marathon in Berlijn in het najaar. Komende week verschijnt trouwens een uitgebreid interview met Manuela op onze site, waar ze ongetwijfeld meer toelichting zal geven bij haar marathonplannen. Ook Hanne Vandenbussche start in Rotterdam. Vandenbussche liep een bijzonder sterk veldloopseizoen, en hoopt die goede lijn natuurlijk verder te zetten. “Hanna zal volgens mij de beste prestatie onder de dames neerzetten”, aldus Fincioen. “Mits nog wat meer specifiekere marathontrainingen moet ze op termijn toch onder de 2u40 kunnen.”

Dan over naar de heren, waar met Soufiane Bouchikhi, Abdelhadi El Hachimi en Willem Van Schuerbeeck drie landgenoten aan de start staan die hoge ambities koesteren. Voor Bouchikhi, die in de aanloop hier naartoe al mooie dingen liet zien op kortere afstanden, wordt het een eerste kennismaking met de 42,195km. El Hachimi en Van Schuerbeeck zijn niet meer aan hun proefstuk toe, maar zitten niettemin ook met een sterke chrono in hun hoofd. “Op basis van zijn tijden op de 5km, 10km en de halve marathon moet Soufiane in staat zijn om tussen 2u10 en 2u12 te lopen”, blikt Stijn vooruit. “Maar een eerste marathon is altijd wennen. Wellicht zal hij niet al te veel risico nemen, maar dan zie ik hem nog altijd een tijd rond de 2u12 of 2u13 lopen.” El Hachimi en Van Schuerbeeck hebben al meerdere marathons op hun conto. “El Hachimi was in de cross wat minder, maar zal volgens mij toch eindigen rond de 2u13. Van Schuerbeeck heeft er dan weer een goede voorbereiding opzitten en liep ook zijn PR op de halve marathon van de tabellen. Een chrono onder de 2u15 behoort tot zijn mogelijkheden, en waarom zou hij niet eens wat risico’s nemen om zijn besttijd (2:13:55) aan te scherpen?”

In Enschede, op zondag 19 april, zal Karen Van Proeyen kennismaken met de marathon. Van Proeyen kende een nagenoeg vlekkeloze voorbereiding en is zelfs zich vier weken gaan voorbereiden in Zuid-Afrika met niemand minder dan de Nederlandse Miranda Boonstra, drie jaar geleden in Rotterdam nog goed voor een bijzonder sterke 2:27:32. “Karen leeft echt als een prof en kende een zeer goede voorbereiding. Harder kan je niet trainen, dus ik hoop echt dat ze mentaal sterk genoeg kan zijn als ze het moeilijk krijgt en dan zal er wel een goede eindtijd uit de bus komen.” 

Koen Naert maakt over twee weken zijn debuut in Hamburg - Foto: Tomas Sisk
Koen Naert  – Foto: Tomas Sisk

Op zondag 26 april staan twee marathons op kalender die extra in de gaten moeten gehouden worden: die in Antwerpen maar eveneens die in Hamburg. Laat ons beginnen met de hoogst aangeschreven wedstrijd, die in de Duitse havenstad. Koen Naert wil na een stage in Zuid-Afrika onder de 2u15 duiken bij zijn debuut. Net als bij Bouchikhi schat Stijn Fincioen de kansen van Naert, waar hij en af toe mee traint, eveneens hoog in. “Een tijd rond de 2u12 of 2u13 moet er op termijn wel inzitten, maar of dat deze chrono er meteen al zal uitkomen valt af te wachten.”

Dan hebben we nog de marathon van Antwerpen in eigen land, waar heel wat Belgische topatleten aan de start verschijnen. Jesse Stroobants zal haas van dienst zijn en het wordt achter hem vooral uitkijken naar hoe Florent Caelen en Lander Van Droogenbroeck presteren. Caelen, nog altijd maar 26 jaar jong, heeft er al heel wat marathons opzitten en Stijn merkte begin maart een bijzonder sterke Oostende-Brugge Ten Miles van hem op. Ook Lander is opnieuw naar zijn beste conditie aan het toegroeien en een chrono rond de 2u16 zit er volgens Fincioen wel in, zeker als Caelen en Van Droogenbroeck zich aan elkaar kunnen optrekken tijdens de wedstrijd zelf.

Stijn Fincioen - Foto: Peter Wagemans
Stijn Fincioen – Foto: Peter Wagemans

Op diezelfde 26 april stond normaliter ook Stijn Fincioens voorjaarsmarathon gepland. Geen Hamburg of Antwerpen voor de AVMO-atleet, hij richtte zijn pijlen op de marathon in Londen. Een blessure aan de knie gooide helaas roet in het eten waardoor hij zijn plannen noodgedwongen uit het hoofd moest zetten. In het najaar hoopt hij er alvast wel bij te zijn in Eindhoven of Berlijn.