De topsportcarrière van Oegandees Moses Kipsiro staat tijdelijk ‘on hold’, zo weet de BBC. De regerende commonwealthkampioen op de 10.000m nam recent niet deel aan het WK veldlopen omdat hij in een bizar conflict met zijn federatie zit verwikkeld. Het probleem draait rond Kipsiro die een coach van de federatie beschuldigt van seksueel misbruik, bedreigingen en moord. De coach, met ruggensteun van de federatie, ontkent in alle talen.

In 2007 werd Moses Kipsiro een nationale held door WK-brons te behalen in de 5.000m. In 2008 en 2009 werd hij vierde in de 5.000m van zowel Spelen als WK. Een jaar later deed hij zijn Oegandese landgenoten pas helemaal uit de bol gaan, met goud op 5.000 én 10.000 op de Commonwealth Games, voor alle Kenianen dus. Vlak voor de Spelen in Londen noemde Mo Farah, met wie hij geregeld traint en een manager deelt, hem een gevaarlijke klant voor de winst. Kipsiro moest vrede nemen met een vijftiende plaats in de 5.000 en een tiende plaats in de 10.000, na een valpartij.

In het voorjaar van 2014 kwamen vijf jonge vrouwelijke atleten hem, als nationaal uithangbord naast Olympisch marathonkampioen Kiprotich, om raad vragen in zijn trainingsbasis in Kapchorwa in het noordoosten van het zeer arme Oeganda. Ze kwamen bij hem hun verhaal doen nadat een trainer hen een plan had voorgelegd om hen te doen “lopen als Kenianen”. Ze moesten zwanger worden en vervolgens abortus plegen, om de ruimte tussen hun benen te verbreden. Daardoor zouden hun benen zich tijdens het lopen vrijer kunnen bewegen. Trainer Peter Wemali had tot dan toe geen ervaring met coaching op hoog niveau, maar was wel kandidaat om hen zwanger te maken. De jongste atlete was vijftien. Kipsiro vroeg zijn federatie de coach onmiddellijk te ontslaan, maar de atletiekbond reageerde vreemd genoeg door Kipsiro zelf op non-actief te zetten. Hij mistte het WK halve marathon en recent het WK veldlopen, ertussenin had hij wel mogen aantreden op de Commonwealth Games in juli.

Dit is wat de atleet beweert. Hij vertelde recent dat de coach ook aan hekserij zou doen en hem sinds kort zelfs ernstig bedreigt. Peter Wemali ontkent het hele verhaal volledig en zegt dat Kipsiro liegt en daar politieke motieven voor heeft. Ondertussen is Wemali onder druk van de internationale gemeenschap wel geschorst, maar de Oegandese atletiekbond blijft stellen dat hem niks verweten kan worden. Moses Kipsiro mag ondertussen voor onbepaalde tijd niet in competitie treden …

Wie het verhaal nog uitgebreider wil doornemen kan dat, in het Engels, hier.