Wat is het toch heerlijk om je dagelijkse of wekelijkse rondje te lopen. Niet? Met de lente in het land is menig jogger dezelfde mening toebedeeld en haalt die enthousiast zijn loopschoenen opnieuw van onder het winterse stof. Maar helaas, al te vaak loert na één of meerdere trainingen ook het beest “Blessure” om de hoek. Maar er is goed nieuws voor de blessuregevoelige joggers onder jullie! Onderzoekers vonden immers dat het gebruik van meerdere paren loopschoenen én enkele uurtjes andere sporten per week beschermend zou werken op het vlak van loopblessures.

In een recente studie werden meer dan 250 recreatieve lopers opgevolgd voor 22 weken. Ongeveer een derde onder hen moest in die periode minstens één dag de loopschoenen laten staan omdat ze zich naar aanleiding van de vorige training zich hadden geblesseerd. Niet toevallig waren de lopers met reeds blessures in het verleden ook degene met het meest kans op een nieuwe blessure. Maar… er is ook goed nieuws.

Opvallend was immers dat de lopers die met minstens twee paar loopschoenen liepen, beduidend minder kans hadden op blessures (39% minder). Ook het aantal uren alternatieve sport per week was een beschermende factor. De onderzoekers besluiten dat het gebruik van meerdere schoenen en deelnemen andere sporten buiten het lopen het lichaam op een andere, betere manier belast en zo blessures vermijdt.

Kleine kanttekening bij deze studie was dat de lopers met meerdere paren schoenen ook degene waren die over het algemeen frequenter, langer en sneller liepen. Mogelijks waren deze factoren mee van invloed op de blessuregevoeligheid.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.