Een hoogdag in het Schierveldestadion vandaag. Daar werd namelijk beslist wie over de beste papieren zou beschikken voor het E.K. veldlopen. Almensh Belete startte er bij de senioren dames als favoriete. Na een aantal weken op hoogte te hebben getraind was ze nu terug in België voor haar eerste veldloop dit jaar. Ook bij de beloften werd er gestreden om een ticket. Louise Carton was hierbij de grootste kanshebber.

Niemand minder dan Veerle Dejaeghere nam de leiding in de eerste 2 ronden. In haar eigen Roeselare ging ze zelf aan de boom schudden. Het gevolg was dat er zich al rap een groepje afscheidde. Daaronder Almensh Belete, Louise Carton en de Nederlandse Maureen Koster. De 1500m-loopster eindigde in Tilburg nog achter Veerle Dejaeghere maar leek vandaag tuk op revanche. Na de prik van Veerle nam ze het tempo over en dat had gevolgen voor eerst Louise Carton en daarna Veerle zelf.

Een Nederlandse en een Belgische alleen voorop. Dat deed ons denken aan het scenario bij de mannen in Mol. Toen Dennis Licht de zege nam voor El Hachimi. In Roeselare dreigde hetzelfde scenario voor te vallen. Maureen Koster nam telkens de leiding en Almensh moest volgen. Belete prikte weliswaar een paar keer tegen maar Maureen dichtte het gaatje andermaal. Een ultieme poging van Belete op het enige bergje van het parcours leverde ook niets op. Een spannende spurt zat er dus aan te komen. Belete ging van ver aan en daar had Koster het duidelijk te moeilijk mee.

De zege en het bijkomende ticket waren dus binnen voor de atlete van Atletiek Vlaanderen. Ook de toeschouwers werden opnieuw beloond! Dejaeghere haalde het een halve minuut later van Louise Carton, die op het einde enorm kwam opzetten. Veerle Van Linden werd 4de Belgische. Hanna Vandenbusshe vervolledigde de Belgische top-5.

Wie zich dus al zeker mag prijzen van een EK-ticket zijn Almensh Belete bij de senioren en Louise Carton bij de beloften. Of er al dan niet een ploeg zal uitgezonden worden kunnen we u nog niet vertellen. De tijdspanne bij de Belgische nummers 1 en 2, zowel senioren als beloften, was alvast aanzienlijk.

Bekijk de uitslagen alvast hier