Exact een jaar geleden kwam Rik Ceulemans, ex-marathontopper en huidig trainer van het Punk Running Team, met een column waarin hij enkele innovatieve ideeën lanceerde om de atletiek en vooral het langeafstandslopen in de toekomst aantrekkelijker te maken voor toeschouwer en atleet. Ook nu maakt Ceulemans zich opnieuw (of nog steeds) zorgen en vult hij zijn lijstje met ideeën nog verder aan. Hij roept ook iedereen op zijn lijst verder aan te vullen. Hieronder volgt de column.

Help wij zijn aan het uitsterven

Toen ik zaterdag na een goede stage met mijn Punk Runners in Turkije terug mijn straat inreed en overal dranghekken, tenten en mobilhomes voor de SP veldrit in Zonhoven zag kreeg ik weer een déjà vu effect. Net als vorig jaar bekroop mij een gevoel van jaloezie. Jaloers op het veldrijden. Een sport die eigenlijk maar in 2 landen (België en Nederland) gedaan wordt maar toch zulke professionalisme tentoon spreidt. Een sport waar een massa mensen komt naar kijken en waar er velen hun zondag achter de buis aan besteden. Een sport die mensen kan prikkelen.

Dus besloot ik net als vorig jaar weer in de pen te kruipen.
Ik vroeg mij af hoe is het toch mogelijk is dat wij, in de atletiekwereld zo achterop hinken? Overal ter wereld vinden je loopwedstrijden met duizenden lopers? Soms zelfs met wachtlijsten om deel te nemen zoals de marathon van NY. Hoe komt het dat wij niet meer persbelangstelling krijgen? Hoe komt het dat we geen massa aanspreken? TV uitzendingen worden amper bekeken.

Mijn conclusie is steeds hetzelfde. In tegenstelling tot bv het veldrijden zijn we niet mee in de moderne wereld. Daar zoeken ze steeds naar vernieuwingen. Veranderen parcours, soigneren contacten met pers en sponsors, …kortom, ze staan steeds open voor nieuwe ideeën. En wij dan? De mensen die het bij ons voor het zeggen hebben lopen eeuwen achterop. Ze blijven vasthouden aan tradities en voeren nooit vernieuwingen in. Simpel gezegd: De atletiek(bonden – clubs) worden geleid door dinosaurussen. Dit boezemt me schrik in want iedereen wat ermee gebeurt is. Deze zijn nl uitgestorven.

Maar grove woorden roepen is makkelijk. We moeten ons afvragen doe wij onze sport kunnen inweiden in de 21ste eeuw? Hoe kunnen we onze sport terug opwaarderen, terug op de kaart zetten? Hoe kunnen we zorgen voor een attractievere sport met een professionele omkadering? Vandaar ook mijn oproep aan jullie.

Help mij een lijst samenstellen met voorstellen. Blijf niet stilzwijgend langs de kant zitten. Samen kunnen we misschien het verschil maken want alleen is het een strijd zoals Don Quichot tegen de windmolens.

De lijst met voorstellen  kunnen we dan later aan alle clubs in België alsook aan de bond bezorgen. Het kan er voor zorgen dat er terug een nieuwe wind blaast.

Hieronder al enkele voorstellen uit mijn collumn  van vorig jaar aangevuld met enkele nieuwe ideeën.

 • A-B-C statuten voor veldlopen. Hiervoor stelt de bond een reglement op. De premies worden hierin vastgelegd.
 • A veldloop is veldloop met enkel geldprijzen
 • B veldloop is geldprijzen voor bv eerste 10, daarna naturaprijzen.
 • C veldloop is naturaprijzen.

Zodoende gaan de clubs ook proberen een zo hoog mogelijk statuut proberen te halen en voor atleten geeft dit meer duidelijkheid.

 • Sponsors en ploegshirts toelaten. Groeien naar een professionele structuur met profploegen. Clubs zorgen voor opleiding. Hierboven staan sponsorteams, ploegen die geld en middelen stoppen in onze sport. De betere kunnen hier een plaatsje krijgen.
 • Veel sporten scoren door de herkenbaarheid van de sporters bij een groot publiek. In de atletiek is dit veel minder. Voor een groot deel te wijten aan de atleten zelf. Zij pieken waardoor ze maar enkele race’s/jaar lopen. Atleten gaan te selectief te werk. “ik piek naar wedstrijd X en wedstrijd Y, de rest loop ik niet”. Als we bv vergelijken bij het veldrijden dan zien we de hele winter dezelfde renners. Week in, week uit steeds in beeld. Misschien moeten we bij bv de crosscup ervoor zorgen dat we ook elke week dezelfde renners kunnen aanschouwen door te werken met fatsoenlijke startgelden. Dit is niet makkelijk, misschien moeten we hiervoor samenwerken met sponsors. Deze betalen de startgelden, als tegenprestatie loopt atleet X in het T-shirt met reclame van deze sponsor.
 • Roep naast de Crosscup nog enkele klassementen in het leven. Doordat atleten meer in beeld komen krijgt men herkenbaarheid bij het grote publiek en creëert men fans voor de atleten. Zo kan men een zomerklassement maken in de grote stratenlopen, of op enkele grote pistewedstrijden.
 • Verandering van de interclubformule. Laat de clubs eerst een provinciale interclub doen. Dit leeft bij de clubs en atleten feller dan elk jaar heel het land door te reizen. Vervolgens mogen de 2 beste/provincie elkaar bekampen in de nationale wedstrijd met als prijs een afvaardiging van club en atleten voor de Europese interclub.
 • Subsidiessysteem zoals het nu gekend is afschaffen. Steek dit geld in een pot die dan verdeeld wordt over wedstrijden zoals bv het BK. We creëren zo een meerwaarde van de BK’s. Ook op crosscup wedstrijden kan extra premies een extra stimulans geven. Men kan ook de premies verdelen op basis van jaarranglijsten.
  Zo krijgen de goede atleten ook een leuk bedrag maar kunnen we ook tegelijk het niveau van wedstrijden opkrikken. Tevens is dit duidelijk naar iedereen toe en krijgen we geen frustratie bij atleten. Geen achterbaks gedoe, iedereen weet wat en waar hij wat kan bijverdienen om te gebruiken voor stage’s, kinesist, … Iedereen kan een gooi doen naar deze beloningen. Je hebt het zelf in de hand en moet maar presteren voor je beloning.
 • BK veldlopen, halve marathon, marathon, piste op een beter tijdstip en betere plaats. De toewijzing niet meer laten afhangen van het financiële. Belgische titels toekennen op een wedstrijd waar bijna niemand aan de start staat is nefast voor de uitstraling van Titel “Belgisch Kampioen”. Een Belgisch kampioenschap is belangrijk en dit moet de wedstrijd ook naar buiten toe uitstralen. Kies dus een juist tijdstip, juiste plaats, juiste omgeving. Zo krijgt met terug volk aan de start en zal dit zorgen voor een opwaardering..
 • Grote uitgebreide selecties voor kampioenschappen.
 • Dit kan uitgespeeld worden in de pers. Elk van deze atleten krijgt wel aandacht in de media. Dit draagt bij met aan de herkenbaarheid.
 • Kan bijdragen tot hoger niveau van prestaties. Een atleet die net naast een selectie valt zal naar volgend seizoen een tandje bijsteken om toch erbij te geraken. De subtoppers pushen zo de toppers naar een hoger niveau terwijl nu net deze subtop het voor bekeken houd.
 • Grote selecties werken stimulerend. Het kan een inspirator voor de atleten zijn. In een kapitalistische maatschappij waar mensen niets voor niets willen doen haken jongeren vroeg af zonder uitzicht op beloningen. Nu komt men als 18 jarige bij de senioren terecht, en ziet het grote gat tussen zichzelf en de absolute top en geeft er de brui aan. Zonder jongeren komt er geen nieuw bloed en bloeit de sport dood.
 • Kampioenschap Veldlopen. Lange en korte cross uiteen trekken. Bvb BK korte cross in november, lange in maart. Laat ze daarna lopen met een Belgische trui zoals in het wielrennen. Zet op die trui de atletiekclub of de naam van het team waar ze bij zijn alsook de sponsors.
 • 1 borstnr voor je hele leven. Elk jaar is het weer hetzelfde. Nr’s die te laat geleverd worden.
 • Lidgelden bij jongeren moet omlaag. Deze zijn de toekomstige bouwstenen van onze sport. Hoe meer bouwstenen hoe hoger we kunnen bouwen. Probeer door lage lidgelden bij jongeren ze naar onze sport te lokken. De verloren inkomsten kan men later terug recupereren doordat er meer blijven hangen in de atletiek en door de inkomsten van ouders die komen kijken en consumeren tijdens wedstrijden.
 • Korter programma’s. Wedstrijden duren te lang. Hierdoor zijn ze niet aantrekkelijk voor publiek en sponsoren. Maak een kort aantrekkelijk programma van maximaal 2 uur.
 • Samenwerking tss verschillende discipline. Bv: stratenloop 10km start op de piste. Dadelijk na de start staat er een “gouden 1500m” of een hoogspring wedstrijd tussen enkele toppers op het programma. Een kort programmatje tussen de start en aankomst van de stratenloop om publiek te boeien. Vele jaren geleden was er eens in Dwars door Hasselt een gouden mijl. Tussen de lange afstanden door liepen Belgische toppers om de beurt tegen de klok hun 1609m. Maar dit kan ook gedaan worden met bvb springnr’s. Men zou een win-win situatie kunnen creeëren. Promotie voor de atletiekdiscipline, reclame voor de sporter en animatie tussen de lange afstanden van de stratenlopen.

Commissie die instaat voor vernieuwing. Hierin wordt het thema “atletiek in de toekomst” besproken. Deze mensen nemen ook contact op met clubs en atleten. Tevens moeten ze een zogenaamde ideeënbus organiseren.

1 REACTIE

 1. Ondertussen nog enkele extra ideeën uit mijn mouwen geschud:

   Drastisch idee (misschien voor sommige te vooruitstrevend) voor Crosscup:

  Werken met een A en B wedstrijd.

  A- wedstrijd komt op tv. Hierin zitten 20 deelnemers.

  De 15 beste mogen de wedstrijd erop terug starten in de A wedstrijd. Van deze 15 krijgen de eerste 10 een startpremie van 200euro, plaats 11 tot 15 krijgen 100euro startgeld. De laatste 5 plaatsen zijn voor de 5 snelste van de B- (Open) wedstrijd.
  Om dit te bekostigen moeten sponsors aangetrokken worden.

   Grote wedstrijden: waarom niet werken met verschillende truien? Dit kan op veldlopen, pistewedstrijden alsook op stratenlopen.

  Vb: Op een grote stratenlopen nodigen ze verschillende atleten uit. Organisatie zorgt voor verschillende singlets. Je kan dan bv de loper van Nederland in een singlet met de Nederlandse vlag laten lopen met erop hun naam (+hun persoonlijke sponsors). Een Keniaanse loper met een singlet met de Keniaanse vlag,… In het programmaboekje zet je een foto met hun in dit singlet en hun palmares. Dit gaat de toeschouwers aanspreken, ze gaan supporteren voor de verschillende landen.
  (idee komt uit volgend bericht op facebook: Defrere Eddy: Eerste sorry voor mijn Nederlands. Normaal ben ik op loopwedstrijd (cross, jogging, Flanderscup, crosscup, KBC nacht, …) Gisteren, was ik in Zonhoven voor de SP en wanneer Sven Nys tijdens zijn verwarming rond is in de “hole” aangekomen iedereen applaudisseert omdat iedereen kan hem herkennen met zijn trui van Belgisch kampion en het was het zelfde voor W. Van Aert tijdens zijn wedstrijd bij de beloften met zijn trui van wereld kampion. In atletiek geen trui voor een kampion. Voor de publiek een joggeur of een Belgische of wereld Kampion het is het zelfde aan de start van een wedstrijd… Het publiek will kampionnen maar atletiek maakt geen “reclame” voor ziin kampionnen en zijn sport!)
  Ook in de marathon van Londen hebben ze hun toplopers eens allemaal een verschillend T-shirt laten aandoen. Dit viel veel feller op dan allen dezelfde trui van bv Nike

   STR gratis: Elk jaar een gratis STR cursus. Gratis trekt aan. In Zonhoven had ik dit jaar maar liefst 206 inschrijvingen. Dit betekend extra werk. Maar al deze ouders hebben kinderen die hun moeder/vader zien lopen waardoor ze ook snel geneigd zijn om te gaan lopen. Dit betekend dus extra inschrijvingen. Dit is de groep die we moeten hebben, zij zijn de toekomst van onze sport!

   “We moeten naar een sport die beter voldoet aan de hedendaagse eisen:
  fun, cool, beknopt”

  Ouders komen met kinderen naar een pistemeeting. Deze doen verschillende onderdelen waardoor de ouders de hele dag rond de atletiekbaan zitten. Hierdoor verdwijnt het enthousiasme bij ouders en kinderen. Zorg ervoor dat het programma sneller, korter is. Het moet toch goed mogelijk zijn om door bepaalde vernieuwingen dezelfde disciplines te doen op een kortere tijd. Dus betere planning, minder pogingen,…

  http://www.sportknowhowxl.nl/nieuwsberichten/8374

   Pistewedstrijden met bonus

   Atleten “atletiek Vlaanderen” verplichten deel te nemen aan BK’s. Als zij die gesponsord worden door de belastingsbetaler al de kampioenschappen laten liggen, hoe kan je dan andere motiveren?

Reacties zijn gesloten.