Rik CeulemansRik Ceulemans fulmineerde in zijn vorige columnbericht tegen de huidige stand van zaken in de atletiek. Vandaag publiceerde hij een vervolg hierop. In zijn bericht, dat je hieronder kan lezen, doet Ceulemans enkele concrete voorstellen voor een modernere atletiekstructuur. Deel 1 kunt u hier nog eens nalezen.

“Gisteren schreef ik de column “Tijd voor nieuwe wind in de atletiekwereld”. Al snel kreeg ik hier goede responsen op,
werd zelfs aangesproken door atletieksites. Nog thans was het maar het topje van de ijsberg dat ik aankaartte. Naast het feit dat ik streef naar een MODERNE atletiekstructuur te willen gaan zijn er nog veel andere zaken die spaaklopen en die aangepakt moeten worden. Hieronder volgt een korte opsomming. Enkele van de vele punten waar er verbetering mogelijk is. Andere atleten zullen ook nog wel ideeën hebben, ook over deze zou moeten gedebatteerd moeten worden. Stilstaan is achteruitgaan.

 – Sponsors en ploegshirts toelaten. We moeten naar een structuur zoals in het wielrennen groeien. Clubs zorgen voor opleiding. Hierboven staan sponsorteams, ploegen die geld en middelen stoppen in onze sport. De betere kunnen hier een plaatsje krijgen.

 – Subsidies afschaffen. Dit is gebaseerd op vriendjespolitiek. Steek dit geld in een pot die dan verdeeld wordt over wedstrijden. Bvb eerste 10 plaatsen op BK, elke veldloop van de crosscup belonen we eerste 10 personen, EK en WK krijgen eerste 16 extra premie,… Dit is dan de subsidie die ze kunnen verdienen. Zo hebben de goede ook een leuk bedrag maar kunnen we ook tegelijk het niveau van wedstrijden opkrikken. Tevens is dit duidelijk naar iedereen toe en krijgen we
geen frustratie bij atleten. Geen achterbaks gedoe, iedereen weet wat en waar hij wat kan bijverdienen om te gebruiken voor stage’s, masseur, … Iedereen kan een gooi doen naar deze beloningen. Je moet maar presteren.

 – BK veldlopen, halve marathon, marathon op een beter tijdstip en betere plaats. De toewijzing niet meer laten afhangen van het financiële. Belgische titels toekennen op een wedstrijd waar bijna niemand aan de start staat is nefast voorde uitstraling van Titel “Belgisch Kampioen”. Een BK halve marathon plannen op 26 okt 2013 terwijl iedereen bezig is met het crossseizoen is niet ideaal. Een Belgisch kampioenschap is belangrijk en dit moet de wedstrijd ook naar buiten toe uitstralen. Kies dus een juist tijdstip, juiste plaats, juiste omgeving. Zo krijgt met terug volk aan de start en zal dit zorgen voor een opwaardering.

 – A-B-C statuten voor veldlopen. A veldloop is veldloop met enkel geldprijzen. B veldloop is geldprijzen voor bvb eerste 10, daarna naturaprijzen. C veldloop is naturaprijzen. Zodoende gaan de clubs ook proberen een zo hoog mogelijk statuutproberen te halen en voor atleten geeft dit meer duidelijkheid.

 – Duidelijke selectiecriteria. Vastgelegd voor lange periode (bvb 10 jaar). Geen deliberatie. (dit is toch maar vriendjespolitiek) Iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

 – Geen overdreven strenge criteria. De limiet voor een groot kampioenschap moet een beloning zijn, een inspirator voor de atleten. We leven in een kapitalistische maatschappij die er voor gezorgd heeft dat men niets meer voor niks wil doen. Jongeren vragen “wat win ik erbij?” Als je dan ook nog de tegenwerking hebt van de sportbonden die niet meer voor de nodige beloningen zorgt door atleten uit te zenden dan is het snel duidelijk voor deze sporters. Deze beloningen moeten niet altijd geld zijn maar tot 15 jaar geleden motiveerden men vanuit de bond nog door uitzending naar kampioenschappen. Voor een WK veldlopen zond men bvb 9 man effectief en 3 man stond reserve. Was men het jaar ervoor bvb net uit de ploeg gevallen dan ging men harder trainen, Hierdoor werd de druk ook op de leden van de ploeg groter. De ene atleet zette de andere atleet aan tot harder trainen. De subtoppers pushte de toppers naar een hoger niveau. Door het wegvallen van de selecties is er een groot deel van de subtop weggevallen. Men komt nu als 18 jarige bij de senioren terecht, en ziet het grote gat tussen hun en de absolute top en geeft er de brui aan. Het gat is voor vele bijna
overbrugbaar. Men kan niet met tussenstappen naar de absolute top doorgroeien. De selectiepolitiek van vele sportbonden is dat men alleen uitgezonden mag worden als men medailles kan winnen. Is dit wel de juiste politiek? Zorgt dit er niet voor dat de piramidestructuur verdwijnt? Dat de top wordt afgestompt? Is het uitzenden van veel sporters ook niet goed voor het crieëren van een sportcultuur en het aanzetten van jongeren?

 – Belg. Kampioenschap Veldlopen. Lange en korte cross uiteen trekken. Bvb BK korte cross in november, lange in maart. Laat ze daarna lopen met een Belgische trui zoals in het wielrennen. Zet op die trui de atletiekclub of de naam van het team waar ze bij zijn alsook de sponsors.

 – 1 borstnr voor je hele leven. Elk jaar is het weer hetzelfde. Nr’s die te laat geleverd worden.

 – Misschien een heel gewaagd plan: Lidgelden bij jongeren moet omlaag, jongeren tot 12 jaar zelfs streven om dit gratis te doen. Hierdoor gaan er meer jongeren aan atletiek doen. Een grotere basis betekend meer doorgroei. Inkomsten crieërt mendoordat er meer atleten (vanaf 12 jaar) zijn, meer ouders komen kijken en consumeren. Door de grotere doorgroei haalt men ook wel een deel inkomsten terug en men gaat het niveau van de atletiek opkrikken.

 – Commissie die instaat voor vernieuwing. Hierin wordt het thema “atletiek in de toekomst” besproken. Deze mensen nemen ook contact op met clubs en atleten. Tevens moeten ze een zogenaamde ideeënbus organiseren.”

12 REACTIES

   • De bond zal niet uit zichzelf al deze voorstellen gaan doorvoeren. Hierover zal inderdaad een commissie moeten worden opgesteld. Mijn vraag is hoe hij dat wil opstellen: wil hij met een groep naar de bond stappen, samen met de bond een groep opstellen, de bond een groep laten opstellen,…?

    • @(Halve) fond nieuws: Op uw vraag hoe ik dat wil opstellen? De bal ligt in het kamp van de bond. Zij moeten wakker worden. Ik geef enkele van de vele problemen (voorstellen) weer. Zij moeten nu dit maar verder uitwerken. Hoe? Ze kunnen bvb een werkgroep opstarten met hierin bestuursleden (wel bestuursleden die open staan voor vernieuwing anders gebeurt er toch niets), atleten, ex-atleten, misschien ook Golazo en een manager erin betrekken. Deze laatste 2 kunnen de visie van de bedruifswereld weergeven. Deze groep,commissie zal instaat voor vernieuwing. Zij zullen werken rond het thema “atletiek in de toekomst” . Deze ideeen en de uitwerking hiervan zal dan voorgelegd worden aan de raad van bestuur van de atletiekbond.

     • @ Rik er zitten enkele mooie punten in waarin ik je helemaal kan volgen.

      Maar ik denk niet dat Golazo de correcte partij is om dit door te voeren. Zij hebben reeds een monopolie en doen amper iets terug voor de atleten. Jaar na jaar na jaar steken ze ontzettend veel geld in hun eigen zak (kijk de jaarrekeningen er maar even op na). Ik spreek uit ervaring en ken heel wat atleten die daar net zo over denken.

      Wil je het veldlopen/stratenlopen echt veranderen moet er ook dringend iets gedaan worden aan het monopolie van Golazo. Nu verdienen ze 100 duizenden euro’s en wat komt er daarvan echt terug bij de atleten… 3000 euro voor een crosscupwinnaar.

      De beste belgen moeten eens wakker worden en dringend wat breeddenkender worden dan elke keer weer rond de kerktoren in de crosscupwedstrijdjes te gaan lopen. Zolang er geen tegenhanger is die genoeg tegengewicht kan leveren aan Golazo zal het veldlopen blijven stilstaan in België. Ongeacht of de bond plots een goede selectiepolitiek zou leveren!

 1. Constant jezelf in vraag stellen, durven toegeven dat het altijd nog beter kan…creatief zijn en vernieuwend op een constructieve manier, alleen op die manier zal het juiste draagvlak en een positieve evolutie mogelijk worden gemaakt. Goed initiatief Rik, fijn dat er af en toe mensen met ervaring in de sector zijn die ‘echt’ bekommerd zijn met de toekomst van deze mooie sport !

 2. Ik , als sponsor, ben het met Rik eens. Het wordt hoog tijd dat de atleten heropwaardeert kunnen worden . Fysisch en qua discipline is deze sport er zeker zwaar genoeg voor. Maar de bonden Démotiveren door te blijven hangen in hun stramien. WAKE UP GUYS alvorens alle toppers in het buitenland gaan sporten!!

 3. Ik ben ook voorstander van hernieuwing aangezien het duidelijk is dat atletiek aan populariteit inboet op andere sporten en atleten van het hoge niveau eigenlijk regelmatig stoppen. Ik pleit eigenlijk voor een atletiekcongres waarbij iedereen die iets met atletiek te maken heeft( atleten, juryleden, de bond, sponsors) uitgenodigd is. En daar zouden dan open discussies, lezingen van professoren of buitenlands mensen zoals onze noordeburen gehouden worden. Bij sommige van de concrete voorstellen plaats ik toch sommige vraagtekens maar zolang er over nagedacht en gediscussieerd wordt zal de beste oplossing gekozen worden.

 4. en wat doen we met de recreanten die wekelijks hun wedstrijdje lopen en daar nog geld moeten voor neertellen ook.Hoe gaan we deze mensen belonen, want het is dank zij hun dat er nog stratenlopen kunnen doorgaan.Kijk maar eens naar DDH, hoeveel toppers zijn daar en hoeveel recreanten???? En wie gaat er met de eer lopen???? It’s all about the money :-(

  • @bakkertje64: Inderdaad, de recreanten zijn zeer belangrijk en de inschrijvingsgelden bij Belgische stratenlopen zijn veel te hoog geworden!
   Naar mijn mening moet GOLAZO zelf op zoek naar meer privé sponsoren om hun wedstrijden te organiseren en om groter te worden. Maar neen, bij een geldtekort gaan zij gewoon het inschrijvingsgeld verhogen, enorm jammer!
   Ik kan je wel verzekeren dat de “toppers” in dwars door Hasselt zeker niet betaald worden met het inschrijvingsgeld van de recreanten hoor.
   En als je het voor “de eer” doet, vrees ik jammer genoeg dat we de verkeerde sport gekozen hebben hoor…

 5. Holala, bij de atletiek worden ze ook wakker !!!
  In het recreatieve wielrennen staat Golazo al jaren bekend als de geldwolf bij uitstek.
  Het is ethisch onverantwoord dat voormalige (top)sporters hun jongere en recreatieve collega’s uitbuiten uit puur winstbejag.

Reacties zijn gesloten.