De afgelopen weken liep Jeroen Hendrikx zichzelf steevast in de kijker door op het Provinciaal Kampioenschap van Limburg op amper een paar uur tijd de titel te pakken op zowel de 1500 & 5000m bij de seniores heren.  Enkele dagen later verbaasde de atleet van AV Looise vriend & vijand door op het BK 10.000m in Duffel in één race twee PR’s te klokken én fraai 4e te worden na kleppers als El Hachimi, Lunders en Garain. Hoog tijd dus voor een interview met de Diepenbekenaar!


• Sinds afgelopen zomer gaan je prestaties steeds meer in stijgende lijn. Wat zijn de voornaamste redenen van deze opmerkelijke progressie?

Drie jaar geleden ben ik onder leiding van Rik Ceulemans terug gestart met wedstrijdatletiek. Ik had echter regelmatig last van blessures waardoor we weinig of geen vooruitgang boekten. Het was een frustrerende periode, want we werkten hard en hadden ons de comeback heel anders voorgesteld.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Tijdens de winter van 2011 bereikte de blessureperiode zijn negatieve hoogtepunt. Ik had regelmatig last van een mysterieuze pijn in mijn rechterbeen en moest noodgedwongen verschillende wedstrijden opgeven.  In april 2012 kwam ik in contact met een nieuwe ostheopaat – Stefan Lemmens uit Herk de Stad, waaruit bleek dat ik een serieus probleem had met mijn bekken. Na enkele intensieve behandelingen begon alles snel beter te draaien met duidelijke positieve progressie als resultaat.

Sinds een jaar heb ik bijgevolg ook de trainingsarbeid kunnen opdrijven en liep ik een zeer constant winterseizoen zonder grote problemen. Ik denk dat deze twee factoren de voornaamste oorzaken zijn voor mijn goede start van het zomerseizoen.

• Hoe verliep de voorbereiding op het zomerseizoen?

Na het Belgisch kampioenschap veldlopen – waar ik overigens (door de koude) niet het gehoopte resultaat bereikte, liep ik in de voorbereiding met 1u05’57 een PR op de halve marathon. Een week later tijdens de Zandvoort Circuit Run verbaasde ik mezelf voor het eerst door in een spannende spurt met drie nét achter Koen Naert te eindigen. De basisconditie was dus dik in orde en ook de eerste snelheidstrainingen op de piste verliepen zonder problemen. De tijden die ik de laatste weken loop op training laten het beste verhopen voor de rest van het zomerseizoen.

• Hoe ga je om met het feit dat men jou nu al ziet als de afstandsrevelatie van dit (prille) zomerseizoen?

Hoewel ik er enorm blij mee ben…vind ik het nog wat vroeg om zoiets al te zeggen. Men gaat mij vooral als dé revelatie beschouwen omdat ik (voorlopig) verrassende prestaties lever. Het is nu aan mij om tijdens de rest van de zomer mijn vorm te bevestigen en te bewijzen dat het geen toevalstreffer was. Na deze droomstart heb ik er alvast heel veel zin in!


• Lagen de prestaties van het PK (1500+5000m) & BK 10.000m (4e in 29’12) een beetje in de lijn van de verwachtingen of eerder onverhoopt?

Zoals eerder gezegd, konden we op basis van de trainingstijden deze prestaties wel verwachten. Toen ik tijdens de Limburgse kampioenschappen twee keer solo en met overschot zowel de 1500m als de 5000m won, begon ik wel pas echt te geloven dat ik in staat was tot iets moois. Tijdens de laatste training voor het Belgisch Kampioenschap 10000m werd deze vorm bevestigd en sprak één van mijn trainingsmakkers al van een eventuele 29’ grens. Ik lachte er toen nog wat mee, maar trok dus wel met veel zelfvertrouwen naar dat kampioenschap.


• Resterende ambities/wedstrijden voor het resterende zomerseizoen?

Het hoofddoel van dit seizoen blijft mijn persoonlijk record op de 5000m scherper stellen. Dat staat nu nog op 14’39”, maar tijdens de 10000m kwam ik – dankzij knap haaswerk van Kjell De Hondt – al ontspannen door in 14’30”.  Ik ben dus benieuwd hoeveel seconden er nog vanaf kunnen en misschien komt er wel een nieuwe grens (14’) in zicht?!


• Je trekt half juni voor 3 weken naar Sankt-Moritz. Is dit je eerste hoogtestage? Welk effect hoop je hiermee te bereiken?

Dat zal inderdaad mijn eerste hoogtestage worden en ik ben de dagen al aan het aftellen! Ten eerste ben ik zeer benieuwd naar het effect van de hoogte op mijn lichaam. Maar ik kijk ook erg uit naar drie weken leven als full-time atleet waarbij trainen, rusten en eten vooral centraal zullen staan. Voor het eerst zullen we ook eens echt proberen te “pieken” naar een bepaalde periode. Ik wil namelijk graag in juli tijdens de KBC Nacht van de Atletiek en het Belgisch Kampioenschap 5000m top zijn.


• Waar liggen de ambities/grenzen van Jeroen Hendrikx naar de toekomst toe?

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Op korte termijn wil ik kunnen meestrijden met de nationale top in mijn beste disciplines. Ik wil mijn eigen grenzen ook nog wat ontdekken, want voorlopig kan ik moeilijk kiezen en voel ik me een “allround” atleet. Ik doe namelijk alles nog graag: veldlopen, 1500m-10000m op piste én halve marathons. Hopelijk leert de toekomst me op welke afstanden ik het best tot mijn recht kom.

Op langere termijn kijk ik nu al uit naar een geslaagd marathondebuut!