Abraham Cheroben heeft de halve marathon van Valencia, een manche in het IAAF Silver Label Road Race-circuit, gewonnen in een sterke 58’48, een nieuw persoonlijk beste voor de 21-jarige Keniaan.

Cherobens winst was eveneens goed voor een snelste tijd van de afgelopen twee jaar. Hij bleef bovendien “amper” 25 seconden boven het wereldrecord van Zersenay Tadese. Het was wel goed voor een fikse verbetering van de snelste tijd op Spaanse bodem ooit, de 59’26 van zijn landgenoot Samuel Wanjiru in 2008.

Cheroben zorgde voor de negende opeenvolgende Keniaanse winst in Valencia, traditioneel gekend om zijn snelle, vlakke parcours. Ook het zilver ging naar een Keniaan. Kenneth Kipkemboi finishte amper een seconde boven de 59′. Daarmee schuiven beiden atleten op naar respectievelijk de vijfde en dertiende stek op de wereldranglijsten aller tijden.

“Ik ben tevreden met mijn winst”, klonk Cheroben na afloop. “Maar had eigenlijk op nog meer gehoopt. Stiekem droomde ik van het wereldrecord. Ik ben er zeker van dat ik op een goede dag de 58’00-grens kan breken. Vandaag was het daarvoor een beetje warm. Alles moet meezitten voor zo’n tijd.”

Bij de vrouwen won dubbel wereldkampioen veldlopen Emily Chebet. Ook zij liet een parcoursrecord noteren van 1u08’01.