De 5000m met de Belgen Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi werd een tactische steekspel waarbij de Belgen machteloos moesten toekijken hoe Farah de tegenstand oprolde. Hij rekende in de slotronde af met Vernon en IBrahimov.

De wedstrijd vertrok met een slakkengangetje. Niemand durfde risico’s nemen om de heerschappij van Farah te doorbreken. De Belgen probeerden op te schuiven, maar dat was een onbegonnen zaak. Telkens een atleet de leiding wou nemen, deelde Farah een speldenprik uit. Zo kon Farah probleemloos de slotkilometer ingaan. Ibrahimov lanceerde een offensief op 800m van de finish. Het veld rekte uit op het moment dat de Belgen achteraan terecht gekomen waren in het gedrum. Bij het ingaan van de slotronde zette Farah zich op kop en gaf er een forse snok aan. Ibrahimov kan nog 250m volgen. Vernon vocht voor brons met Ringer en Tahri. Farah haalde zijn tweede gouden medaille binnen dankzij een slotkilometer van 2’22” en een slotronde van 52″. Ibrahimov liep naar zilver, Vernon vervolmaakte het Britse feestje met brons. Zo behaalden de Britten een recordoogst aan medailles binnen. Bouchikhi werd 15de en Bashir 16de.

 

20140316-191814.jpg