Jarne Duchateau heeft zich vandaag verzekerd van deelname aan het WK voor junioren in Eugene. In het Noord-Franse Lomme keilde hij zijn speer 73m46 ver, ruim verder dan het gevraagd minimum van 71m95 en goed voor een derde prestatie aller tijden.

Jarne Duchateau en Timothy Herman na hun wedstrijd van vandaag.
Jarne Duchateau en Timothy Herman na hun wedstrijd van vandaag. Herman kreeg de bloemen met zijn eerste plaats, Duchateau werd tweede, maar hield er wel een WK-ticket aan over.

De 17-jarige speerwerper uit het West-Vlaamse Assebroek kwam eerder dit seizoen al meermaals dicht bij de limiet. Zo kwam hij onder andere vorige week in Lokeren nog tot 70m57. De atleet van Olympic Brugge, die vorig jaar nog 7de werd op het WK voor scholieren, bleef echter niet bij de pakken zitten en kwam vandaag in Noord-Frankrijk in actie. Mét succes, want hij kwam uiteindelijk tot een beste worp van 73m46, meer dan anderhalve meter verder dan het minimum van 71m95. Deze afstand is eveneens goed voor een derde plaats op de aller tijden ranglijst bij de junioren na Thomas Smet (75m50) en Johan Kloeck (74m10). Timothy Herman kwam trouwens op dezelfde meeting ook in actie. Hij wierp een beste Belgische jaarprestatie met 74m14.

Jarne Duchateau is de vijfde Belgische atleet die zich gekwalificeerd heeft voor het WK voor junioren (22 – 27 juli) in Eugene (VS). Eerder kwamen Margaux Quirin (polsstokspringen), Vincent Stas (tienkamp), Aurèle Vandeputte (800m) en Noor Vidts (zevenkamp) al tot de limiet voor het kampioenschap.