Naast de sprint- en kampnummers komen er ook in het afstandslopen enkele Belgische toppers aan de start van de IFAM van komende zaterdag. Een van hen is Koen Naert, die van start gaat op de 5.000m. Koen plaatste zich reeds voor het EK in Zurich op de 10.000m en liep onlangs nog een nieuw pr met 7’58″50 op de 3000m te Oslo. Er kan dus wel gezegd worden dat hij klaar is voor zijn 5000m waarbij de EK-limiet er zeker inzit.

Koen Naert - Foto: Jasper Jacobs
Koen Naert – Foto: Jasper Jacobs

Dag Koen, hoe is jouw voorbereiding op de eerste wedstrijden verlopen?

“Mijn voorbereiding is al heel vroeg op gang geschoten met mijn hoogtestage in Flagstaff (VS). Daar heb ik me heel goed kunnen voorbereiden op mijn eerste 10.000m van het seizoen in Stanford. Heel veel basis getraind en dat legt me momenteel geen windeieren. Als je samen met gemotiveerde toppers zoals D’Hoedt, Wilkinson en Ruell onder één dak woont gedurende een maand, dan is de focus ook groot en dat merk je tijdens de voorbereidingen. Eens terug in België hebben we de focus verlegd op een tweetal weken kwaliteit en daarmee hoop ik een goeie 5000m te lopen in Oordegem.”

Hoe verliepen de voorbije wedstrijden voor jou?

“Mijn piekmoment lag begin deze maand in Stanford! Daar was ik zo sterk en stond ik met mijn beste conditie ooit aan de start. Het verhaal is gekend, dat moet ik niet weer herhalen. De limiet voor Zürich was binnen en dat was in eerste instantie het opzet van onze planning. Afgelopen week nam ik dan ook als extra prikkel deel aan de Norwegian Grand Prix in Oslo op de 3000m. Daar liep ik mijn PR  met een chrono van 7’58”50. Als ik dit kan in zo’n wedstrijd, dan ben ik klaar voor een goeie 5000m. Dat is zeker!”

Waarom jouw keuze voor de IFAM en wat verwacht je van de wedstrijd zelf?

“Al jaren sta ik langs de kant met opengesperde mond naar de 5.000m te kijken op de IFAM, want ik nam zelf nog nooit deel aan de 5.000m. Dit jaar wou ik deze wedstrijd niet missen, vandaar dat hij ook met rood staat aangestipt op onze planning. Andere jaren koos ik voor de 1500m of paste de wedstrijd niet in de planning. Dit jaar gaan we er dus wel resoluut voor! Ik verwacht zoals andere jaren een goeie koers. Veel goeie atleten die elkaar naar een top tijd kunnen pushen. Ik heb de conditie om mijn PR van vorig jaar aan diggelen te lopen en als ik dat doe zou ik ook een ticket voor de 5.000m in Zürich vast hebben. Dat is mooi, maar ik ga niet dubbelen (5000m/10000m) in Zürich. Ik focus me volledig op de 10.000m en een mooie tijd op 5.000m.

Ik heb maar één doel meer, top zijn in Zürich op de 10.000m! Na Zürich hoop ik nog te kunnen starten op een dikke meeting, waar ik nogmaals een 5.000m zou willen lopen voor een goeie tijd. Eind augustus hou ik het seizoen voor bekeken, omdat ik half september met mijn Elise in het huwelijksbootje stap.”

IFAM 2014

Dit interview kadert in de reeks “IFAM-koorts”. Elke dag zetten wij minimaal één atleet, die hoge ogen wil gooien op 31 mei, in de kijker.  Bekijk het volledige IFAM-koorts archief hier. Meer info over de IFAM vindt u hier.