Aurèle Vandeputte was één van de aangename verrassingen op de eerste Flanders Cup van dit jaar, in Lokeren. De Oostkampse junior finishte op de 800m in het zog van Stijn Baeten en klokte een knappe 1’48″15, goed voor een vierde juniortijd in België ooit en een tweede in Europa dit jaar. Vandeputte verbeterde zijn record met bijna twee seconden en kwalificeerde zich in één trek voor het WK junioren, eind juli. Even kennismaken.

Aurèle Vandeputte
Aurèle Vandeputte

Aurèle Vandeputte sloot zich een goede twee jaar geleden pas aan bij een VAL-club. “Daarvóór was ik altijd aangesloten bij AC Sodibrug, een Brugse club voor Vrije Sporters”, vertelt Vandeputte, student bio-ingenieur. “Ik liep toen nog zo goed als alle afstanden, maar algauw bleek toch dat ik heel wat aanleg had voor 400-800m. Toen ik als niet-aangeslotene eens deelnam aan een regionale wedstrijd van de VAL – en ik meteen won – begonnen we aan een overstap te denken.” Sindsdien traint Vandeputte onder de hoede van Andy Ingelbrecht bij het Torhoutse Houtland.

Verrassing alom

En met succes zo blijkt, want Vandeputte maakte op indrukwekkende wijze progressie. Eerder op het seizoen klokte hij een lage 1’50” op de B-meeting in Herentals en schreef met een snedige laatste ronde ook op de interclub de 800m op zijn naam. “Dat ik in goede doen was wisten we wel, maar op zo’n verbetering in Lokeren hadden we niet kunnen hopen. Ook mijn trainer was enorm verrast.” Of er dit jaar nog doelen zijn dan voor Vandeputte? “Da’s een moeilijke vraag”, aldus Vandeputte. “Eerder hadden we gesteld om dit jaar die 1’49 aan te vallen, maar nu dat al zo vroeg gelukt is, blijft er nog weinig over. Als ik nog sneller kan, weet ik niet. Dit was niet veel minder dan een ideale race, maar we zullen natuurlijk zeker proberen. Ook van het WK zelf, verwacht ik uiteraard niet veel. De reeksen overleven zou er heel mooi zijn, maar uiteraard ga ik er vooral om ervaring op te doen.”

Voltijds pendelend student

Komend weekend stond voor Vandeputte nog een 800m gepland, op de IFAM in Oordegem. “Die wordt vervangen door een 400m. Bovendien past dat beter met mijn trainings- en examenplannen.” Vandeputte is immers eerstejaarsstudent bio-ingenieur in Gent, en in het midden van zijn examens. Hij pendelt bovendien dagelijks over en weer. “Ik heb die dagelijkse verplaatsing er voor over om in de week in Torhout te kunnen trainen. Bovendien ben ik ook maar een goede drie kwartier onderweg.” Toch opteert Vandeputte, dit jaar nog voltijds student, om volgend jaar enkele vakken te spreiden. “De combinatie weegt toch zwaar en als ik mijn studies wat kan splitsen, geeft me dat toch wat meer ademruimte om goed te trainen en rusten”, besluit de immer bescheiden West-Vlaming.

Het junioren WK gaat door van 22 juli tot en met 27 juli in het Amerikaanse Eugene (Oregon). Ook Margaux Quirin (polsstok), Noord Vidts (zevenkamp) en Vincent Stas (tienkamp) plaatsten zicht al voor dat tornooi.