Aanstaande zondag verzamelen in het Nederlandse Egmond-aan-Zee de betere nationale en internationale wegatleten voor de Egmond Halve Marathon. Met een lange strook langs de kustlijn zijn de zandlopers er in het voordeel.

Voor België zakken elk jaar heel wat atleten af naar de Nederlandse kustgemeente. Willem Van Schuerbeeck is daar één van. Sinds afgelopen jaar zocht Van Schuerbeeck trouwens de warmte op van een Nederlandse trainingsgroep. In zijn voorbereiding op een limietpoging voor de marathon op het EK in Zürich, hoopt Van Schuerbeeck het in Egmond goed te doen. Vorige editie werd hij met een 15e stek eerste landgenoot. Florent Caelen werd in 2013 derde Belg, ook hij is er opnieuw bij. Met verder ook ervaren rotten Stefan Van Den Broeck, Guy Fays, Lander Van Droogenbroeck, Stijn Fincioen, Nick Van Peborgh, Karl De Raeymaecker en Michael Brandenbourg en jongere snaken Dieter Vanstreels en Kjell De Hondt, aan de startlijn kan België heel wat gewicht in de schaal leggen.

Dat zal ook nodig zijn, want enkele Keniaanse wereldtoppers vervoegen onze Belgen bij het startschot. De 31-jarige Abel Kirui werd tweemaal wereldkampioen op de marathon, in 2009 en 2011. In 2012 won hij bij de Olympische Spelen van Londen een zilveren medaille op de klassieke afstand. Moses Mosop zal het hem echter niet makkelijk gaan maken. Hij liep in Boston de tweede snelste tijd ooit op de marathon, 2.03.26, maar deze prestatie is niet officieel erkend door de IAAF, omdat het parcours niet voldoet aan de eisen van de internationale atletiekfederatie. Vincent Kipruto is de derde Keniaanse troef. Met zijn overwinningen op de Frankfurt Marathon 2013 en Lake Biwa Marathon 2013 bewijst hij in zeer goede vorm te verkeren. Hij werd vorig jaar tweede in Egmond. Ook de betere Nederlanders willen in eigen land hun mannetje staan. Onder meer de Nederlandse crosskampioen Khalid Choukoud, Jesper van der Wielen, Nederlands recordhouder op de 10km Abdi Nageeye, Koen Raymaekers en Ronald Schröer verschijnen aan de start.

Bij de vrouwen wordt het vooral uitkijken naar Flomena Chepchirchir, winnares bij de marathon van Seoul, een tweede plaats bij de marathon van Frankfurt in een persoonlijk record van 2.23.00 en een tweede plek bij de Dam tot Damloop. Chepchirchir kan concurrentie verwachten van Valentine Kipketer en Valentine Kibet. Oorspronkelijk stond ook Hilda Kibet op de startlijst, maar de Keniaanse Nederlandse meldde afgelopen week nog af. Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden en Adrienne Herzog, die pas uit een zogeheten afkoelingsperiode komt omwille van dopingproblematiek, bevestigden wel hun komst. Het is afwachten hoe het de jonge Jip Vastenburg vergaat. Zij werd afgelopen zomer Europees juniorenkampioen op de 5.000 meter  en maakt haar debuut op de halve marathon.

De vrouwelijke prominenten krijgen 9.17 minuten voorsprong op de mannen. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen bij de PWN Egmond Halve Marathon. De loper of loopster die het eerste over de finish komt, wint een extra prijs in de man-vrouw wedstrijd.

Meer info op http://www.pwnegmondhalvemarathon.nl/

De startlijsten vindt u hier.

[box type=”success” align=”aligncenter” width=”” ]UPDATE: In de loop van dondervoormiddag werden nog enkele wijzigingen aangebracht aan de startlijsten. Onder meer onze Belgische Karen Van Proeyen werd toegevoegd aan het topveld bij de vrouwen. De geüpdate startlijsten vindt u hier.[/box]