Vandaag is in Monaco de Diamond League-competitie die in 2014 zal plaatsvinden voorgesteld. In vergelijking met vorig jaar veranderen er enkele zaken, zo ook bij de Memorial Van Damme. Ook moet de organisatie op zoek naar een nieuwe sponsor nadat Samsung afgelopen jaar afhaakte als grootste geldschieter.

De Diamond League is in 2014 aan zijn vijfde seizoen toe en zal 9 mei zijn eerste wedstrijd kennen te Doha. Ook dit jaar zullen er 14 Diamond League-wedstrijden plaatsvinden gespreid over Europa, Azië, het Midden Oosten en de Verenigde Staten. De winnaar of winnares in elk van de 32 disciplines strijkt weer eens maar liefs 40.000 dollar op, mag een spectaculaire trofee & een wildcard voor komend WK mee naar huis nemen, en het meest prestigieuze: hij of zij mag zich gedurende een jaar de nummer één noemen in zijn of haar discipline.

memorial van dammeVoor de Memorial Van Damme is er goed nieuws want ook in 2014 bestaat er een kans dat Usain Bolt afzakt naar de hoofdstad van Europa, want ook komend jaar maakt de 100m bij de mannen deel uit van het programma. Er bestaat ook een (kleine) kans dat Bohdan Bondarenko het wereldrecord hoogspringen aanvalt in het Koning Boudewijnstadion, want ook dit nummer staat geprogrammeerd. Ook zal er dit jaar weer een 10.000m te zien zijn. Na een jaar afwezigheid is deze afstand weer aan de planning toegevoegd, dit wel niet voor de Diamond League.

Het huidige wereldrecord op de 10.000m staat nog altijd op naam van Kenenisa Bekele die het nota bene in Brussel liep in 2005. Tweemaal eerder was toen al het wereldrecord op de bekende piste van de Heizel gevestigd. Om er nog een aardige statistiek aan toe te voegen: 18 van de 30 beste chrono’s op deze afstand werden gelopen, jawel, in Brussel.