Komende zondag is het D-day voor de mannen van het veld. De selectieplaatsen voor het EK veldlopen in Belgrado zijn schaars. De kandidaten zijn dat allerminst. Eén van hen is Lander Tijtgat. De leerkracht uit Erembodegem ziet sinds maandag zijn laatste voorbereidingsweek met achillespeesklachten in het water vallen. “Ver van ideaal, maar ik start sowieso. Hoe ik zal reageren in wedstrijd valt nog af te wachten.”

Tijtgat maakt een mooie beurt op de eerste manches van de Crosscup. Met zijn team Eendracht Aalst werd Tijtgat derde op de Relays in Gent en een week later werd de inmiddels 30-jarige leerkracht vierde Belg op de zandcross van Mol. “Aan mijn conditie twijfel ik niet”, klonk Tijtgat op donderdag in Het Laatste Nieuws. “Ik heb goed kunnen trainen tussen Mol en nu. Ik hoop sterk te lopen, want wil graag mee naar het EK. De concurrentie is echter zeker ook van de partij.”

Met een brede top wordt het inderdaad bikkelen voor de eerste twee stekken in Roeselare. Die twee plaatsen geven sowieso startrecht op het EK in Belgrado, twee weken later. Dat er met de youngsters Pieter-Jan Hannes en Jeroen D’hoedt (eerste en tweede Belg in Mol) en verder onder andere Bashir Abdi, Atelaw Bekele en Belgisch crosskampioen Koen Naert heel wat kwaliteit aan de start in Schiervelde verschijnt, zal de strijd om de eerste posities er bij de landgenoten niet minder om maken. “Ik hoop dat de VAL een volledige ploeg kan uitsturen”, aldus Tijtgat in datzelfde artikel. “Alles zal afhangen van de tijdsverschillen, dus dicht vooraan eindigen zal cruciaal zijn.”