Shelly-Ann Fraser-Pryce en Usain Bolt zijn zonet in Monaco verkozen tot atleten van het jaar. Voor Bolt is het al de vijfde keer dat hij de titel op zak steekt, voor Fraser-Pryce is het de eerste titel.

Usain Bolt - Foto: Ruben Van den Berghe
Usain Bolt – Foto: Ruben Van den Berghe

Het werd dus een heus Jamaicaans feestje in Monaco want met zowel Shelly-Ann Fraser-Pryce als Usain Bolt zegeviert Jamaica ten top na een zwaar jaar met veel dopingaffaires. Vier maal eerder won Usain Bolt deze titel, vandaag kreeg hij er nog één bij door het te halen van hoogspringer Bondarenko en afstandsloper Farah. Doordat er volgend jaar geen WK outdoor zal plaatsvinden, stelt Usain Bolt andere doelen. “Ik wil komend seizoen mijn eigen wereldrecord aanvallen op de 200m”, zo verklapte hij deze avond. Dat staat nu op 19″19 door Bolt gelopen drie en een half jaar terug in Berlijn. Onder de 19 seconden lijkt Thunderbolt mogelijk.

Foto: Ruben Van den Berghe
Shelly-Ann Fraser-Pryce – Foto: Ruben Van den Berghe

Shelly-Ann Fraser-Pryce werd voor de eerste maal atlete van het jaar. De 26-jarige spurtbom liet kogelstootster Adams en 400m-hordenloopster Hejnova achter zich. Fraser-Pryce pakte net als Bolt de trippel afgelopen seizoen door zowel de 100, 200, als 4x100m op het WK in Moskou te winnen. “Ik ben blij verrast met deze titel”, zo reageerde ze achteraf, “dit was een echte droom van mij.”

De andere belangrijkste awards gingen naar Mary Cain (Belofte van het jaar) en Alberto Salazar (Coach van het jaar).