Joy Johnson (86) was zondag de oudste finisher van de New York City marathon. De kranige dame was echter rond 32 kilometer ten val gekomen. Ze finishte toch nog, maar overleed maandag ten gevolge van die tuimeling.

Johnson zou gevallen zijn en haar hoofd gestoten hebben op het trottoir. “Hulpverleners adviseerden haar te stoppen en haar naar een ziekenhuis te brengen, maar ze wilde per se de finish halen”, aldus haar zus, Faith Anderson. Joy zou de marathon uitlopen in 7u57’41. Het werd de 25e keer dat ze in New York de 42 kilometer tot een einde bracht.

Volgens haar zus kloeg Joy Johnson na de wedstrijd van extreme vermoeidheid. Nadat ze zich teruggetrokken had op haar hotelkamer om wat te rusten op bed, werd ze niet meer wakker. Niet veel later werd ze door dokters overleden verklaard.

Joy Johnson was in 2011, op de leeftijd van 84, al de oudste finisher ooit op de marathon in The Big Apple. In 2008 liep ze nog twee marathon op amper 4 weken van elkaar. Tot voor kort deed ze nog tot 150 push-ups per dag.

“Ik zal opnieuw helemaal achteraan lopen”, verklaarde Johnson nog in een interview voor de wedstrijd. “Maar dat vind ik niet erg. Ik dank de Heer dat ik elke morgen uit mijn bed komen en kan gaan lopen. Veel van mijn leeftijdsgenoten zitten gekluisterd in hun rolstoel.”

“Ik zeg altijd dat ik zal lopen tot ik er letterlijk bij neerval”, klonk Johnson nog laatst. “Ik sterf waarschijnlijk in mijn sportschoenen. Ik weet alleen nog niet wanneer.”