Met nog 200 dagen te gaan tot de eerste editie stelde de IAAF hun nieuwste internationale kampioenschap voor. Op de IAAF World Relays komen de beste nationale aflossingsploegen tegen elkaar uit. Het tweedaagse kampioenschap zou jaarlijks plaatsvinden.

De eerste twee jaargangen zullen alvast plaatsvinden in Nassau, op de Bahamas. In het weekend van 24 en 25 mei 2014 zakken nationale selecties van over de hele wereld richting het Carraïbische eiland voor deze nieuwe competitie.

De IAAF is alvast opgetogen met hun laatste toevoeging aan hun internationale kalender. “We geloven sterk dat er een bijzonder grote interesse zal zijn van over heel de wereld”, klonk IAAF vice-voorzitter Bob Hersh op de website. “De estafettes zijn op de WK’s en Olympische Spelen telkens bijzonder opwindend en van uitzonderlijk niveau.”

“Ik ben er zeker van dat de beste atleten, en bovendien niet enkel van de sprintnummers, zullen afzakken naar Nassau in mei”, klonk Hersh verder. “De klimatologische omstandigheden zullen er dan trouwens ideaal zijn en de fans zijn er heel enthousiast.”

Twee grote beloningen moeten de verschillende selecties lokken naar het nieuwe kampioenschap. De finalisten op de 4x100m en 4x400m kunnen alvast rekenen op een rechtstreekse kwalificatie voor het WK atletiek in Peking in 2015. Daarnaast ligt voor een gouden medaille niet minder dan 50.000 dollar klaar om te verdelen onder de teamleden. Voor een wereldrecord komt eenzelfde bedrag erbovenop.

De IAAF rekent op enkele miljoenen kijkers in meer dan 100 landen. Zowel voor mannen- als vrouwenteams staan de 4x100m, 4x200m, 4x400m, 4x800m en 4x1500m op de agenda.