Timothy Herman heeft er een moeilijk seizoen opzitten. De speerwerper van ACME bleef dit seizoen hangen rond de 73 meter, waardoor er geen echte uitschieters te noteren vielen. Dit lag vooral aan de voorbereiding waar de pas 23 jaar geworden Timothy enkele problemen kende. Vorig weekend verbeterde hij op een laatste wedstrijd in Sint-Niklaas wel nog zijn seizoensbeste tot 74m03, maar hij wil verder. “Een worp rond de 80 meter moet er volgend seizoen inzitten!” Lees hieronder een interview met Timothy Herman.

Timothy Herman - Foto: Jasper Jacobs
Timothy Herman – Foto: Jasper Jacobs

Timothy, hoe kijk je nu terug op je seizoen? Lag dit in de lijn van je verwachtingen of had je toch op betere prestaties gehoopt? 

“Het was een erg moeilijk jaar. Het begon allemaal in de winter met een dubbele longontsteking waardoor ik 5 dagen op de afdeling intensieve zorg kwam te liggen.Een paar maanden later volgde weer pech met een enkelverstuiking op een Europacupwedstrijd in Spanje. Deze laatste twee zaken hebben mij parten gespeeld dit seizoen. Vooral door het probleem met mij enkel bleef er telkens een fout zitten in de afworp. Ondanks alles ben ik toch deels tevreden, want ik heb met regelmaat mijn speer tussen de 72 en 74 meter laten eindigen en dat is zeker niet slecht. Toch wil ik verder. Een worp rond de 80 meter moet er volgend seizoen inzitten!”

Nu komt de winter er aan. Een wedstrijdloze periode voor een speerwerper. Hoe moeilijk is deze periode om je op te laden om telkens weer te trainen? 

“Het is een lange periode, maar uiteindelijk is het beter voor mijn lichaam, want de kleine opkomende blessures krijgen wat meer rust om te genezen. Mijn dagen zijn ook goed gevuld omdat ik overdag vaak werk en ’s avonds mijn trainingen afwerk. Trainer Philip Gilson heeft mijn week telkens goed ingevuld met veel variatie en dat heb ik wel graag. Trainen gebeurt ook wat afwisselend. Ik ben vaak in de Topsporthal, maar in de Vlaamse Ardennen, waar ik woon, kan ik ook een aardig potje lopen.”

Hoe zien de trainingsweken er voor jou de komende maanden uit? Is dat vooral krachttraining of ook nog andere zaken? 

” Naast mijn job, probeer ik mijn looptechniek, stabilisatie en hordentechniek te verbeteren bij Philip Gilson. Speerdrills en oefeningen met medicine ballen en dergelijke doe ik dan weer met John De Smet. Vanaf 2014 begin ik dan aan mijn speertechniek te werk met Luc Van Maldegem, en dan komt langzaam aan de zomer in zicht.”

 Wat is tenslotte het doel voor volgend jaar?

“Het doel in 2014 is proberen naar de 80m grens toe te groeien. Indien ik een zorgeloze zomer ken, moet dit lukken.”