Eén van de betere Belgische prestaties kwam er deze zomer al vroeg van Bashir Abdi. De Gentenaar klokte eind april in de VS een bijzonder scherpe 27’43″99 op de 10.000m. Het leverde hem meteen een WK-ticket op. Die uitstekende vorm wist de Belg met Somalische roots helaas niet door te trekken tot in Moskou, maar bij de start van het winterseizoen wordt het opnieuw uitkijken naar de charismatische Abdi.

Of niet? Want om meteen goed voorbereid aan de veldlopen te beginnen, verblijft Abdi voorlopig nog op stage in Ethiopië. Zijn coach Peter Robbens was wel aanwezig op de persvoorstelling van de Crosscup, afgelopen woensdag, en gaf tekst en uitleg.

“Bashir verblijft momenteel op stage in Ethiopië. Daar voelt hij zich in zijn sas en kan hij goed doortrainen.” Dat zijn pupil daarmee de eerste twee manches van de Crosscup mist (de Relays in Gent en Mol), nemen ze erbij. “We gaan inderdaad punten verliezen, maar dat risico nemen we erbij”, klinkt Peter Robbens.

“Het was een weloverwogen beslissing”, gaat coach Robbens verder. “Eén, omdat we een hele lange zomer achter de rug hebben, met dan inderdaad helaas een relatief tegenvallend WK. Daar hadden we allemaal wat tijd voor nodig om van te bekomen. En twee, vooral omdat het winterseizoen vorig jaar een echte meevaller was. Ook toen deden we een gelijkaardige opbouw, dus die succesformule trachten we te kopiëren.”

Hoe ze deze winter met Bashir Abdi een scenario zoals in Moskou zullen vermijden (Bashir werd teleurgesteld 23e in de rechtstreekse finale op de 10.000m)? Robbens reageerde vastbesloten. “We zijn er intussen over uit dat Bashir een echte man van de momenten is. We hebben vooral afgelopen zomer kunnen vaststellen dat het heel moeilijk is om zijn goede vorm lang vast te houden. Daarom zijn we wel verplicht te mikken op slechts enkele wedstrijden. Komende winter staat het EK met rood omcirkeld.”

Dat Abdi momenteel dé Belg is die voor internationale medailles op de fond kan zorgen, weten ze ook in het kamp van het PRObbens-team. “Velen zullen dit niet weten, maar Bashir heeft één grote missie”, onthult de coach zelf. “Hij is zo dankbaar voor wat hij van zijn nieuwe thuisland gekregen heeft en is vastbesloten daarvoor ook iets terug te doen. Hij wil zijn land o-zo-graag een medaille bezorgen op een internationaal kampioenschap. Volgens mij heeft hij daar op dit moment ook én de leeftijd én de ervaring én de nodige bagage mee. We gaan alvast ons best doen.”