Zondag schiet  in de Blaarmeersen in Gent het nationale veldloopgebeuren uit de startblokken. Op de Crosscup Relays wordt het uitkijken hoe de fondelite de overgang naar het winterseizoen heeft verteerd. Eén van de namen om meteen in de gaten te houden wordt Jeroen D’hoedt. De voormalige Europese veldloopkampioen bij de junioren is na enkele jaren tegenslag helemaal terug én vastbesloten zijn concurrenten het vuur aan de schenen te leggen. “De afgelopen twee jaar waren bijzonder zwaar voor mij. Ik ben heel blij er terug bij te zijn.”

D’hoedt, nog altijd maar 23, hoopt in het seizoen 2013-14 een nieuwe start te maken. Naar het goed ritme was het afgelopen zomer nog even zoeken, maar de atleet van OEH kan niet wachten om het crossen – na twee gemiste winters – aan te vatten. Meteen heeft de TEW-student ook het einde van zijn studies in zicht. “Ik moet nog maar enkele vakken doen en mijn thesis”, klonk D’hoedt op de persvoorstelling van de Lotto Crosscup van afgelopen woensdag. “Het einde is in zicht. En maar goed ook.”

Op een straffe uitspraak hoef je niet te hopen als je peilt naar D’hoedt zijn ambities deze winter. “Het wordt moeilijk met mannen als bijvoorbeeld Bashir Abdi. Als zijn 27’43 van deze zomer de maatstaf wordt, dan zullen we het bijzonder moeilijk krijgen. Dat is alvast zeker”, aldus D’hoedt. “Maar we gaan het zeker niet weggeven. Bashir komt ook pas vanaf Brussel in actie, dus er liggen zeker kansen voor de eindzege in de Crosscup. We kunnen alleen maar ons beste beentje voorzetten.”

Dat de gewezen Europese kampioen er zin in heeft, straalde er alvast vanaf. “Ik ben fit nu en ik voel me goed. Oké, hier en daar een kleinigheidje, maar dat ligt eerder aan mijn enthousiasme op training. Dat heb ik met mijn coach, Dirk De Maesschalck, wel onder controle.” D’hoedt won de Crosscup inmiddels drie jaar geleden, dus kent het criterium als zijn broekzak. “Ik ben dit jaar vooral benieuwd naar de nieuwe manches (het Vlaams kampioenschap in Rotselaar en de nationale tegenhanger in Wachtebeke). Dat wordt leuk, want ik herinner me hoe ik destijds als scholier mijn eerste CC-zege binnenhaalde in Wachtebeke (lacht).”