Bashir Abdi - Foto: Jasper Jacobs
Bashir Abdi – Foto: Jasper Jacobs

De 10000m werd een kolfje naar de hand van Mo Farah. De Brit kreeg af te rekenen met een sterk Keniaans en Ethiopisch blok. Het werd een afmattingswedstrijd waarin pas in het slot de beslissing viel.

De 10000m begon met een strak tempo. Onder leiding van de Kenianen Tanui en Kipkemoi. Het tempo was zeker niet verschroeiend, maar de groep werd wel op het lint getrokken. Bashir hield zich achterin de groep schuil in de buurt van topfavoriet Farah. Na 3km was een lichte tempoversnelling er echter te veel aan voor onze jonge landgenoot. Geleidelijk aan werd het tempo opgevoerd toen ook de Ethiopiërs zich voorin in de debatten begonnen te mengen. Uiteindelijk zorgde dit voor een geleidelijk eliminatie. Zo moest onder meer Gebremeskel verrassend passen op iets meer dan een kilometer van de finish. Voorin barstte het grote geweld los. Enkele stevige prikken van Muchiri en Ritzenhein waren er voor veel atleten te veel aan. Met nog 800m te gaan nam Farah het commando. Jeilan beet zich vast in zijn spoor. Rupp, de jonge Tanui en Kuma gaven een goede indruk. Met nog 400m te gaan begon Farah aan het gekende procedé. Hij zette de aanval in en versnelde progressief. Jeilan leek bij het uitkomen van de laatste bocht nog even langszij te komen. Farah had echter nog een versnelling in huis en won de 10000m. Hij kwam aan in 27’21” en won zo voor titelverdediger Jeilan en de Keniaan Tanui. Enige Belg die deelnam Bashir Abdi werd uiteindelijk 23ste in 28’41”. Hiermee werd hij ook 3de Europeaan.

Bekijk de uitslagen van de 10000m hier.

 

Alle resultaten uit Moskou zijn hier te volgen. TV-uitzending en live-stream zijn te vinden op Sporza.

Alle artikels over het WK in Moskou vindt u hier. Het overzicht van de Belgen in de Russische hoofdstad vindt u dan weer hier.