Bashir Abdi - Foto: Jasper Jacobs
Bashir Abdi – Foto: Jasper Jacobs

Bashir Abdi wordt de eerste Belg die aantreedt in een finale op het WK atletiek in Moskou. Aanstaande zaterdag treedt de Gentenaar er aan op de 10.000m, nadat hij zich al vroeg op het seizoen, in het Amerikaanse Stanford, daarvoor wist te kwalificeren. Abdi wil op het WK vooral verder ervaring opdoen en wil er graag – mits een snelle race – dicht bij zijn persoonlijke beste (27’43″99) uitkomen. Wij polsten, met nog vijf dagen te gaan, hoe Abdi zich momenteel voelt.

Bashir, je bent er in Moskou bij op de 10.000m. Draagt die afstand je voorkeur weg of had je toch liever op de 5000m gestart?

“De 10.000m is zeker mijn voorkeur. Op het EK in Helsinki vorig jaar bleek dat ook. Ik finishte er toen vierde en ook in Stanford verliep alles vlekkeloos. Dat zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat ik op dat nummer het liefste uitkom.”

Je liep je limiet op die 10000m al vrij vroeg. Sindsdien heb je geen 10km meer gedaan. Heb je die prikkel niet nodig?

“Stanford was inderdaad mijn eerste en meteen ook mijn laatste 10.000m voor het WK in Moskou. Dat ik mij meteen kwalificeerde was dan ook ideaal. Daarna was het bovendien moeilijk om een goede wedstrijd te vinden op die afstand. Een wedstrijdprikkel van 10.000m was overigens niet noodzakelijk. Ik koos er voor om mij op andere wijze ideaal voor te bereiden.”

 Wat zijn je ambities op het WK?

“Ik hoop en denk alvast met een onvergetelijke ervaring terug te komen in België. Het zal zeker en vast bijzonder leerrijk worden. Bovendien geloof ik dat dit de ideale voorbereiding is voor het EK in 2014.”

Waar liggen er mogelijks kansen voor je in die finale?

“Ik denk dat als er goed wordt doorgelopen vanaf het begin, ik het meeste mijn kans kan wagen. In een tactische race kan ik minder mijn slag slaan. In het geval van een snelle race kan ik misschien ook dicht bij mijn persoonlijke beste komen, wat ik toch ook ambieer.”

Wie wordt dat te kloppen man in de finale?

“Ik weet natuurlijk niet op voorhand hoe de race zal verlopen. En dat zal veel bepalen. Ik denk dat de Ethiopische atleten in staat moeten zijn om het de Brit Mo Farah bijzonder moeilijk te maken door meteen snel te starten. Gebeurt dat niet, dan zal er weinig te doen zijn aan Farah en verwacht ik weer een grote show van hem.”

Naar welke wedstrijden kijk je uit op het WK?

“Ik kijk vooral enorm uit naar mijn eigen wedstrijd. Al zal het op de 1500m bij de heren ook een mooie strijd worden tussen Ayanleh Souleiman en Asbel Kiprop, denk ik. Ook van de 4x400m, waarin ook onze Belgen hoge ogen kunnen gooien, verwacht ik veel.”

Welke Belg kan boven zichzelf uitstijgen in Moskou?

“De mannen van 4x400m misschien?”

In de voorbereiding op het WK ben je op stage geweest in Font-Romeu. Hoe beviel het je daar?

“Op stage ging alles naar zijn wens, behalve misschien dat het weer niet zo goed was in het begin. De laatste week viel het alvast beter mee. Ik heb tijdens deze trainingsstage heel veel aan Dame Tasama gehad. We hebben altijd samen getraind en dankzij hem gingen de ook de zwaardere trainingen een stuk gemakkelijker.

Eigenlijk valt Font-Romeu moeilijk te vergelijken met andere plaatsen waar ik al op stage ging. Het heeft een totaal ander parcours dan bijvoorbeeld in Ethiopië, Sankt-Moritz of Flagstaff. Het is er vooral heuvelachtig, maar ik heb er goed kunnen trainen in elk geval.”

Heb je nog plannen na het WK?

“Na de wereldkampioenschappen loop ik nog één laatste wedstrijd van het seizoen. Allicht wordt dat op de Memorial van Damme in Brussel.”

Bashir vroeg ons overigens expliciet om – met het einde van de ramadan in zicht (op 8 augustus) – aan alle familie, vrienden, kennissen en iedereen die meedeed aan de vastenperiode een bijzonder zalig en zoet Suikerfeest toe te wensen. Bij deze doen wij dat bijzonder graag.

De supporters van Bashir die de verplaatsing naar Moskou niet kunnen maken, worden overigens uitgenodigd op zaterdagavond om de wedstrijd te volgen op groot scherm. Er vindt ’s middags eveneens een open meeting en zomerse barbecue plaats. Iedereen is welkom in het Wouter Weylandtstadion, Frederick Burvenichstraat 171, 9050 Gentbrugge. Meer info vindt u hier.