Een stralende Jolien verdedigde dit weekend ons land in het kogelstoten en het hamerslingeren. - Foto: Jasper Jacobs
Een stralende Jolien verdedigde dit weekend ons land in het kogelstoten en het hamerslingeren. – Foto: Jasper Jacobs

Afgelopen weekend vond de Europbaker in Dublin plaats. Jolien Boumkwo nam 2 van de 4 werpnummers voor haar rekening met het kogelstoten en het hamerslingeren. Haar hamer liet ze 59m81 ver landen, goed voor een seizoensbeste en een 6de plaats en haar kogel eindigde 15m00 van de afstootbalk en dat was goed voor nog een 6de plaats. Na Seppe Thys, Jonathan Borlée en Axelle Dauwens, die weliswaar allemaal deel uitmaakten de aflossingsploeg, was de Gentse werpster goed voor de meeste punten in het Belgische team. Nu richt de atlete van RCG haar pijlen op het Europees kampioenschap voor beloften in het Finse Tampère. “Top 8 moet mogelijk zijn!”.

Hoe blik je terug op je eerste seizoenshelft?

“Ik kijk tevreden terug op de voorbije maanden omdat ik een groot deel van mijn doelstellingen gehaald heb. Dan heb ik het over de EK-limiet voor het kogelstoten. Graag had ik bij de hamer over de 60m laten landen, maar ik ben er zeker van dat dit mogelijk is verderop dit seizoen.”

Dan even over naar Dublin, ben je achteraf met een goed gevoel terug huiswaarts vertrokken?

”Ik ben heel erg tevreden met de prestaties die ik er heb behaald. Ik wilde zelf graag meer dan 10 punten binnenhalen voor ons land, als ik de 2 proeven samentelde weliswaar, en dat is mij met verve gelukt. Ik mag best tevreden zijn met een kleine 60m bij het hamerslingeren en bij het kogelstoten een seizoensbeste en 15m. De weersomstandigheden waren er niet naar om records te breken.

Jolien Boumkwo - Foto: Jasper Jacobs
Jolien Boumkwo – Foto: Jasper Jacobs

Hoe komt het eigenlijk dat België over het algemeen op de werpnummers niet zo veel punten scoort?

“Ik denk niet dat ik me hierover echt kan uitspreken, maar ik denk dat het probleem een beetje ligt aan de doorstroming van jonge atleten. Iedereen wordt verondersteld loper te zijn. Er zijn in vergelijking met loopnummers ook veel minder trainers. Minder interesse, verkeerd beeld, … noem maar op. Een spijtige zaak!“

Wat vond je van de prestatie van het team? ‘is een 8ste plaats voldoende?

”In het algemeen heeft België ook uitstekend gepresteerd in het natte Dublin.Iedereen heeft zijn of haar best gedaan en uiteindelijk is een 8ste plaats niet slecht hé. We hebben op geen enkel onderdeel nul punten gehaald en niet vergeten: We zijn een héél jonge ploeg, met toekomst!”

Focus je nu volledige op het Europees kampioenschap voor beloften?

”Nu probeer ik mij wat meer te richten op het EK. Ik zal nog goed moeten trainen, wil ik daar een degelijk resultaat behalen. De EK-limiet gooien met de hamer heeft niet echt veel zin meer, omdat ik sowieso enkel aan het kogelstoten kan deelnemen omdat beide nummers quasi samenvallen.”

Met welke doelen trek je naar Finland?

”Een finaleplaats en een top 8 notering moet erin zitten. Als ik dat haal, stap ik met een tevreden gevoel op het vliegtuig.”