Nog 8 dagen en het is weer de beurt aan één van de snelst groeiende Belgische atletiekmeetings, de IFAM outdoor. Zoals jaarlijks vindt deze wedstrijd van hoog nationaal en internationaal niveau plaats in Oordegem. Op zaterdag 1 juni belooft het dit jaar weer een schitterende editie te worden. Onder meer Eline Berings, Lander Tijtgat en Jan Van Den Broeck gaan op zoek naar de limiet voor een internationaal kampioenschap. Voor slechts 6 euro kunt u hier trouwens bij zijn. De tickets zijn hier te koop.

Steekt Lander Tijtgat net als op de indooreditie van de IFAM een ticket voor een internationaal kampioenschap op zak? - Foto: Jasper Jacobs
Steekt Lander Tijtgat net als op de indooreditie van de IFAM een ticket voor een internationaal kampioenschap op zak? – Foto: Jasper Jacobs

Eén van de hoogtepunten van de dag zal hoogstwaarschijnlijk de 1500m bij de heren worden. Met inmiddels al 7 deelnemers die ooit onder de magische 3’40 liepen, verzamelde de organisatie een potentieel bijzonder snelle A-reeks. De volledige hoofdreeks liep bovendien al onder de 3’45. Eén van die heren is de Erembodegemenaar  Lander Tijtgat (PR 3’37″21). Hij doet op de IFAM een poging op de limiettijd voor het WK deze zomer in Moskou (3’35″20), amper een goeie seconde boven het Belgische record, al 17 jaar op naam van Christophe Impens. Tijtgat hoopt zijn huzarenstukje van de IFAM indooreditie (toen liep hij met 7’56″52 de EK-limiet op de 3000m) daarmee over te doen. “Het zal er stevig aan toe gaan, want dit zal dé race van de avond worden”. Wij stelden de atleet van Eendracht Aalst enkele vraagjes.

 Je trok naar Monte Gordo rond de paasperiode. Hoe verliep je opbouw naar het zomerseizoen?

“De stage in Monte Gordo verliep goed. Het was daar wel niet echt schitterend weer, maar toch beter dan hier. Achteraf bekeken heb ik zeker de juiste keuze gemaakt.”

Je begon je seizoen met een 1000m in Lisse en met de dag erna meteen een 3000m op de interclub. Tevreden van die wedstrijden? Hoe zit het met de vorm?

“Ik heb de keuze gemaakt om niet te veel wedstrijden te lopen voor de eerste piekperiode (begin juni). Het was toch wel essentieel om toch een paar races te doen omwille van het feit dat men een race moeilijk kan simuleren op training. Daarom heb ik gekozen om 1 weekend te racen en deze wedstrijden waren bevredigend. De verwachtingen waren niet al te hoog, want van afbouwen voor dat specifieke weekend was geen sprake. Ik ging gewoon recht van training naar races, en terug naar training. De week voor Lisse/BVV stonden er nog 3 intervaltrainingen op het programma. Een verschil met wat komen gaat: IFAM en Hengelo. Daar wordt echt naar gepiekt en zal er stevig afgebouwd worden. De vorm is oké, maar door het slechte weer is het onmogelijk om echte kwaliteit te doen. Op een natte piste snelle 200’s/300’s doen is geen sinecure. Tenminste als je zelden op spikes traint, zoals bij onze trainingsgroep wel het geval is (blessuregevaar). Dus is het momenteel een beetje gissen, maar ik voel mij vrij goed.”

Wat denk je/hoop je op de IFAM al te kunnen? 

“IFAM wordt de openingsrace op de 1500m en de bedoeling is om te knallen en een goede race te lopen. Het zal er stevig aan toe gaan, want dit zal dé race van de avond worden (dixit Kim Barbé). Vzw Maspoe laat niets aan het toeval over en heeft stevig ingezet op uitstekende hazen en een klein deelnemersveld in de A-race. Hopelijk kan ik het vertrouwen van de organisatoren verzilveren.”

Hoe haalbaar lijkt je dat WK nog? Of waar leg je je doelen dit jaar?

“De WK-limiet is heel scherp, maar ik ga er voor. Hengelo wordt de race van de waarheid. Daar zou ik graag heel hard gaan. Als het weer meewil en ik goed kan doortrainen, behoort de limiet tot mijn mogelijkheden.”

 

Dit interview kadert in de reeks “IFAM-koorts”. Elke dag zetten wij een atleet, die hoge ogen wil gooien op 1 juni, in de kijker. Bekijk het volledige IFAM-koorts archief hier. Meer info over de IFAM vindt u hier.

 

IFAM