Over deze indrukkende brug moeten alle marathonlopers.  - Foto: Rotterdam.info
Over deze indrukkende brug moeten alle marathonlopers.
– Foto: Rotterdam.info

Zondag 14 april staat de marathon van Rotterdam op het programma. De weersvoorspellingen zien er alvast bijzonder goed uit, dus toptijden zitten er aan te komen. Het wedstrijdrecord staat momenteel met 2u04’27” op naam van de Keniaan Duncan Kibet.

De 26-jarige Ethiopiër Getu Feleke werd vorig jaar tweede in Rotterdam, met 2u04’50” liet hij toen een besttijd optekenen. Ook dit jaar is hij één van de grote favorieten. Feleke is ervan overtuigd dat er een nieuw wedstrijdrecord inzit. Verder wordt het nog uitkijken naar zijn landgenoot Bazu Worku, in 2010 nog derde in Berlijn met een besttijd van 2u05’25”. De vijfde man met een besttijd onder de 2u06’ is Tilahun Regassa (ETH). Regassa liep bij zijn marathondebuut in Chicago vorig jaar een tijd van 2u05’27”, ook met hem houden ze best rekening.

Ook de Kenianen willen zich zondag mengen in de debatten. Wilson Chebet was twee jaar terug nog de snelste op de Coolsingel, hij klokte toen een besttijd van 2u05’27”. Zijn landgenoot Sammy Kitwara werd vorig jaar met 2u05’54” dan weer vierde bij de Chicago marathon. Geoffrey Kipsang kan dan weer verrassen. De 20-jarige Keniaan won in 2011 nog het WK veldlopen bij de junioren en liep bij zijn marathondebuut vorig jaar in Berlijn een snelle 2u06’12”, goed voor een derde plaats. Dit jaar won Kipsang al de Ras Al Khaimah halve marathon in een toptijd van 58’54”.

Ook wordt het uitkijken naar enkele debutanten. De 21-jarige Ethiopiër Atsedu Tsegay liep vorig jaar in Praag 58’47” op de halve marathon, geen enkele atleet ter wereld deed beter in 2012. De Keniaan John Nzau Mwangangi heeft op de halve marathon een besttijd van 59’45”, ook hij kan debuteren met een toptijd.

Michel Butter en Koen Raymaekers

Dieter, hier nog in actie in het zand van de Blaarmeersen, maakt zondag zijn marathondebuut. - Foto: Jasper Jacobs
Dieter, hier nog in actie in het zand van de Blaarmeersen, maakt zondag zijn marathondebuut. – Foto: Jasper Jacobs

In Nederland hebben ze met Michel Butter opnieuw een marathonloper die onder de 2u10’ wist te duiken. Butter deed dit vorig jaar bij de Amsterdam marathon. Ook in Rotterdam hoopt hij deze prestatie te kunnen overdoen. En wat kan Koen Raymaekers nog, ook hij hoopt al enkele jaren op een sub 2u10’ chrono. Van Belgische zijde verwachten we veel van Willem Van Schuerbeeck, vorig jaar goed voor tweemaal 2u16’ (Rotterdam en Eindhoven). Dieter Vanstreels (foto) is pas 22, maar maakt in Rotterdam al zijn debuut op de marathon. Op de halve marathon dook hij vorig jaar meteen onder 1u05’ en dat bij zijn debuut op deze afstand.

Hilda Kibet en Miranda Boonstra

Bij de dames kan Nederland uitpakken met Miranda Boonstra (PR 2u27’32”). Boonstra miste vorig jaar in Rotterdam de Olympische limiet met slechts enkele seconden. Haar landgenote Hilda Kibet wist zich in 2012 wel te plaatsen voor de Olympische marathon, maar het resultaat in Londen was teleurstellend. Ze hoopt in Rotterdam op een verbetering van haar besttijd, dit staat momenteel op 2u24’27”. Wil ze het Nederlands record op haar naam schrijven dan moet Kibet sneller dan haar nicht Lornah Kiplagat, die liep in 2003 2u23’43”. (SF)