Op deze piste zullen de Belgen zaterdag en zondag het beste van zichzelf geven!
Op deze piste zullen de Belgen zaterdag en zondag het beste van zichzelf geven!

Dit weekend wordt er door 3 Belgen geworpen in het Spaanse Castellon voor de Europa Cup. Jolien Boumkwo en Timothy Herman zullen voor het eerst dit outdoorseizoen in actie treden. Philip Milanov komt al voor een tweede maal in actie

Een makkelijke wedstrijd voor de Belgen zal het in warme Castellon niet worden. Het wordt geen gewone werpmeeting, maar ééntje van een sterk Europees niveau.

 

Jolien Boumkwo begint haar outdoorseizoen
Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Er zal zaterdag (kogelstoten) en zondag (hamerslingeren) één Belgische dame aantreden, Jolien Boumkwo. De Gentse atlete start bij de U23 als 19-jarige.

Jolien is geen onbekende in de atletiekwereld, want ze verbeterde vorige zomer al het Belgische record in het hamerslingeren en het kogelstoten. Ook behaalde Jolien met behoorlijk gemak dit indoorseizoen de Belgische titel bij de junioren in het kogelstoten, maar ook op het kampioenschap voor al de categorieën mocht ze de gouden medaille over haar hoofd trekken. Ze hoopt in Castellon niet in dezelfde trend te blijven als haar indoorseizoen, waar ze onder haar persoonlijk record bleef. “Ik hoop zeker 15m te halen, alles wat daarboven is, is mooi meegenomen”, zei Jolien aan ons. Voor het hamerslingeren hoopt Jolien op een prestatie rond de 58m50, om zo met ongeveer dezelfde afstand als vorig jaar haar seizoen aan te vangen.

 Kan Philip Milanov het Belgische record weer verbeteren?

De 22-jarige Philip Milanov is voor velen nog een quasi onbekende naam. Maar de discuswerper komt zeker niet uit het niets. Hij heeft zelfs enkele weken geleden het nationale belofterecord discuswerpen bijgesteld tot 61m09 tijdens een Franse winterwerpmeeting. Daarmee plaatste hij zich meteen voor het Europese beloftekampioenschap in het Finse Tampère, dat plaatsvindt van 11 t.e.m. 14 juli. Die limiet bedraagt 57m06 en daar ging hij dus ruim over. Zijn trainer is ook geen onbekende, het is nl. zijn vader (zelf ooit een succesvolle discuswerper), Emil Milanov. Philip is op dit moment bezig aan het discuswerpen. Zodra wij resultaten te zien krijgen, kan u het natuurlijk zien op onze site!

 

Een eerste test voor Timothy Herman
Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

En dan kijken we natuurlijk nog uit naar de prestatie van speerwerper Timothy Herman zondag. Voor de atleet uit Oudenaarde is het na 6 maanden van training zijn eerste wedstrijd. Hij moest deze 6 maanden wel zien toekomen met zijn geld, dat hij bij zijn werkgever ‘Van Den Borre’ verdient had. Want omdat hij volgens de bond weinig tot geen kans maakt om op de Olympische Spelen van 2016 in Rio De Janeiro te staan, krijgt hij van hun geen financiële steun. Moest hij dit seizoen meer dan 78m98 gooien, zou hij waarschijnlijk wel een A3-statuut krijgen. Dit houdt in dat de bond al zijn stages terugbetaald, wat dus al een beetje helpt. Mits hij die 80m niet zou halen, zit er een grote kans in dat hij stopt met het speerwerpen.

Met zijn persoonlijk record van 78m98 is Timothy ingedeeld in de A-reeks, waarvan er 5 atleten al meer dan 80m worpen. Een hoofddoel is deze wedstrijd voor Timothy niet, het is eerder een eerste test voor het vervolg van het seizoen. “Ik hoop zeker wel de 70m te overbruggen”, benadrukt hij.

Alle info over de Europese werpmeeting in Castellon vindt u hier.