De eerste dag van het EK Indoor zit er op en de eerste medailles zijn uitgereikt!

Naast de nummers waarin de Belgen uitblonken, stonden er nog enkele andere interessante nummers op het programma. De “beren” van het kogelstoten waren de eersten die mochten strijden voor de medailles. Hamza Alic was de eerste die de kaap van 20 meter doorbrak. Om een medaille te halen was uiteindelijk 20m29 nodig, het was de  Tsjech Ladislav Prasil die deze worp liet optekenen. Alic verbeterde zich in zijn 4e worp nog tot 20m34 en veroverde hiermee de zilveren medaille. De eerste Europese titel van het tornooi ging echter naar de Serviër Asmir Kolasinac met een stoot van 20m62.

De overige finales van de dag waren de 60m horden voor mannen en vrouwen en de 5-kamp met onze Nafi Thiam. De mannen maakten er in de reeksen en halve finale al spannende wedstrijden van en een echte topfavoriet kon er dan ook niet worden aangeduid. In de finale trok Sergey Shubenkov uiteindelijk de lakens naar zich toe door – na een wat mindere start – toch nog naar een heel knappe 7”49 te lopen. Goed voor een gouden medaille en een beste wereldjaarprestatie. Het zilver was voor Paola Dal Molin (7”51) en het brons ging naar Pascal Martinot Lagarde (7”53). Na de heren mochten ook de vrouwen de medailles op de horden verdelen. Eline Berings kwam helaas niet verder dan plaats 6, het goud was voor topfavoriete Nevin Yanit (7”89) voor Aline Talay (7”94) en Veronica Borsi in eveneens 7”94. Het nummer vier viel in deze spannende finale trouwens met amper 1 honderdste naast het podium.

In de 5-kamp bij de vrouwen bleef het zowel voor ons Belgen, als voor de neutrale atletiekliefhebber spannend tot de laatste seconde. De Wit-Russische Maksimava moest een 6-tal seconde uitlopen op de Franse Nana Djimou tijdens de afsluitende 800m wilde ze de Europese titel nog binnenhalen. Bij het overtreden van de aankomst leek ze hier ook in geslaagd. Na het nodige rekenwerk, bleek de Franse uiteindelijk toch nog een paar honderdsten over te houden, waardoor Nana Djimou de titel binnenhaalde met 4666 punten. Maksimava mocht met het zilver naar huis en een eindscore van 4658 punten. Het brons ging naar Melnychenko (4608).