In ‘Atletieknieuws kort’ proberen we u aan de hand van korte, krachtige updates op de hoogte te houden van relevant nationaal en internationaal nieuws in de atletiekwereld. 

Zondag 22 mei – Meerkamplimieten én sterke Verhulst

Na de WK-limiet van Andreas De Lathauwer in Halle op zaterdag kon Ides Verhulst niet onderdoen. De scholier wierp zijn discus 57m85 ver, goed voor de tweede prestatie aller tijden en ruimschoots beter dan de EK-limiet. Er vielen nog twee limieten te noteren. Dai Keïta verzekerde zich van het EK voor scholieren op de tienkamp. In Griekenland totaliseerde Laura Van Den Brande 5.307 punten. Dankzij die score mag de atlete van AVKA zich opmaken voor het WK in Cali.

Zondag 22 mei – Moukrime komt goed voor de dag op Franse Interclub

Tarik Moukrime kwam in Reims in actie op de Franse Interclub. Moukrime pakte de zege voor zijn club in een niet onaardige 3’38″55 op de 1500m. In principe start de atleet volgende week op de IFAM in Oordegem.

Zondag 22 mei – Europees record voor McColgan

Daags na de Diamond League in Birmingham stond er een nieuw groot event op de planning aan de andere kant van de Noordzee. Eilish McColgan profiteerde van die gelegenheid om het Europees record op de tien kilometer scherper te stellen. Met 30’19 deed ze beter dan haar landgenote Paula Radcliffe (30’21). De zege in Manchester ging naar de Keniaanse Hellen Obiri, die de kersverse Europese recordhoudster amper vier seconden voorbleef.

Vrijdag 20 mei – Marcin Lewandowski stopt per direct met atletiek

Marcin Lewandowski zal geen afscheid in stijl nemen komende zomer. De Poolse legende op de middellange afstand focust op zijn familie. Het dochtertje van de 34-jarige atleet kwam onlangs ongelukkig ten val tijdens een turnles. Hij bleef aan de zijde van zijn dochter en trok niet naar het buitenland voor stages. Een ideale voorbereiding op het zomerseizoen kende Lewandowski op die manier niet. Net daarom hangt hij nu zijn spikes aan de wilgen. Na Adam Kszczot is de Poolse atletiekwereld dus een tweede grote naam armer. In 2010 kroonde Lewandowski zich tot Europees kampioen op de 800m. Bijna tien jaar later won hij brons op het WK in Doha op de 1500m. Op het EK indoor in 2019 wist hij ene Jakob Ingebrigtsen te verschalken op de 1500m.

Vrijdag 20 mei – Jogclub met William Van Dijck

Seppe Odeyn en Robrecht Paesen van ‘De Jogclub’ brachten een bezoekje aan William Van Dijck, wiens BR op de 3.000m steeple komende zomer 36 jaar wordt. Méér dan het beluisteren waard.

18 mei – Uurschema BK AC

Voor het eerst in jaren zal het BK AC niet in het Brusselse Koning Boudewijnstadion plaatsvinden, maar wel in het Wouter Weylandtstadion van RCG in Gentbrugge. Daarnaast zal het BK niet over twee, maar drie dagen gespreid worden. Op vrijdagavond staan tussen 18u30 en 21u40 naast een aantal reeksen ook zeven rechtstreekse finales gepland. Het volledige uurschema kan u hier raadplegen.

18 mei – Braun hangt meerkampspikes aan de wilgen

Onze noorderbuur Pieter Braun is topsporter af. Braun kwam onlangs nog in actie in Grosseto, maar moest die tienkamp afbreken door een zoveelste blessure. Op zijn 29ste was het de blessure te veel voor Braun, die de topsport uitwuift. Op het meest recente WK in openlucht behaalde Braun een top acht. Zijn beste tienkamp sloot hij af met 8.342 punten.

18 mei – Belgische selectie European 10.000m Cup

13 landgenoten voldeden aan de limiet om op 28 mei in actie te komen op de European 10.000m Cup in het Franse Pacé. Een viertal waagt zich op die datum aan 25 rondjes op de piste. Bij de vrouwen treden Nina LauwaertChloé Herbiet en Florence De CockSoufiane Bouchikhi is de enige man die zijn opwachting maakt. Bouchikhi kwam afgelopen weekend nog in actie op de Night of the 10.000m PB’s. Wil de atleet van RFCL kans maken op het EK in München, dan moet hij minstens onder 27’57 duiken (de derde Belgische tijd met het hoog op het EK op naam van Simon Debognies).

18 mei – Olympisch kampioen Jacobs opent seizoen met duik onder tien seconden

Marcell Jacobs moest zijn seizoensstart noodgedwongen uitstellen nadat hij in Kenia geveld werd door maagklachten. Op eigen bodem in Savona kreeg de italiaan een herkansing. De olympische kampioen noteerde 9″99 in de halve finales, weliswaar met te veel rugwind, om vervolgens 10″04 in de finale te klokken. Vorig jaar opende de Italiaan zijn zomerseizoen met een nationaal record van 9″95.

17 mei – Hejnova zet punt achter carrière 

Zuzana Hejnova, de Tsjechische specialiste op de lage horden, heeft besloten om op 35-jarige leeftijd een punt achter haar carrière te zetten. Hejnova was de eerste vrouw ooit die zichzelf als wereldkampioene kon opvolgen op de 400m horden. Tussendoor was ze ook goed voor olympisch brons in 2012. De atlete liep haar laatste wedstrijden in 2020. Ze kondigde vandaag aan dat ze moeder wordt.

16 mei – Hitte nekt Hendrix en Debognies

Simon Debognies en Robin Hendrix deden zondag een gooi naar de EK-limiet op de 5.000m in het Franse Montgeron. De hitte speelde het duo echter te veel parten. Na een perfecte doorkomst aan 3.000m in 8’00 stapten beide atleten uit de wedstrijd. Jimmy Gressier zette door en won in 13’26″84. “De lijst met namen die zijn uitgestapt, zegt genoeg. Te heet om snel te lopen. Dus uitstappen na acht ronden voelde aan als de juiste keuze. Risico’s nemen op medisch vlak is het niet waard, zeker omdat het nog vroeg op het seizoen is”, aldus Debognies via Instagram.

16 mei – Geen PR voor Vandenbussche in Kopenhagen

Hanna Vandenbussche wilde zondag in Kopenhagen haar PR op de marathon aanscherpen. De wind gooide roet in het eten van haar PR-plannen, maar Vandenbussche deed het niet onaardig met 2u35:25, een kleine minuut boven haar beste marathon. De afgelopen weken sukkelde de atlete van AVR met een voetblessure. “De wind maakte een PR moeilijk, maar ik heb gegeven wat ik kon.”

16 mei – PR voor Verbruggen, Lauwaert afgeremd door maagproblemen

In Riga deden Hanne Verbruggen en Nina Lauwaert een gooi naar een knappe halve marathon. Maag- en darmproblemen staken een stokje voor een eventuele toptijd in het geval van Lauwaert, die vrede moest nemen met 1u13:59. Verbruggen verging het een pak beter. De atlete van VITA scherpte haar PR , dat ze eerder dit jaar in het Spaanse Santa Pola neerzette,aan tot 1u11:47, goed voor haar eerst duik onder 1u12. Verbruggen heeft dus de juiste vorm te pakken met het oog op de marathon die ze komende zomer kan afwerken op het EK in München.

15 mei – EK-limiet voor Bouchikhi

Soufiane Bouchikhi dook gisteren onder de EK-limiet op de 10.000m. Bouchikhi passeerde halfweg in 13’45, op schema dus voor een tijd van 27’30. In de slotfase moest hij gas terugnemen. Met 28’08 bleef hij wel onder de limiet, maar staat hij voorlopig pas vijfde op het lijstje Belgen.

14 mei – Labar vrolijkt zoutloos LBFA-kampioenschap op met WK-limiet

Het LBFA-kampioenschap in Sint-Lambrechts Woluwe baarde een muis, op uitzondering dan van Clément Labar. De junior van ARCH soleerde op de 3.000m steeple naar de WK-limiet met een tijd van 9’01″18, ruim een seconde onder de richttijd. Mimoun Abdoul, nog zo’n junior, bleef een seconde boven de limiet op de 400m horden met 52″71.

In het polsstokspringen bij de mannen lijkt Arnaud Art stilaan naar een degelijk niveau toe te groeien. De voormalige Belgische recordhouder was goed voor een sprong over 5m40. Het is geleden van het winterseizoen van 2020 dat Art nog zo hoog sprong;

14 mei – Speerwerpers boven in Doha

Speerwerpers profiteren van stormwind op Diamond League Doha, Dos Santos nu al in bloedvorm

13 mei – Broeders en Duplantis moeten nog dagje wachten op polsstokcompetitie in Doha

Vrijdag de 13de? De openingsmeeting van de Diamond League in Doha werd toch wel door ongeluk achtervolgd. De voorspelde stormwind gooit namelijk roet in het eten van de polsstokcompetitie met daarbij onder meer Mondo Duplantis en onze landgenoot Ben Broeders. Na de door de wind geplaagde opwarming besloten de juryleden in samenspraak met de atleten en managers om de wedstrijd niet van start te laten gaan. Morgen komt het duo wél in actie, weliswaar indoor in de Aspire Academy.

12 mei – Crouser back in business 

In Ponce, Puerto Rico stond donderdagavond een tussenstop van de World Athletics Continetal Tour Silver op de planning. Ryan Crouser zorgde voor het hoogtepunt van de dag door 22m75 te noteren in het kogelstoten. De Amerikaanse wereldrecordhouder verpulverde op die manier de beste wereldjaarprestatie. Jasmine Camacho-Quinn kon voor eigen volk niet zegevieren op de 100m horden. De Puerto Ricaanse moest haar meerdere erkennen in Alaysha Johnson (12″50).

Elaine Thompson-Herah dook met 10″93 opnieuw onder 11 seconden op de 100m. Trayvon Bromell haalde de bovenhand bij de mannen met 9″92. Al maakte zijn landgenote Athing Mu vooral indruk met een snelle baanronde. De olympische 800m-kampioene klokte af na 50″42, de snelste tijd ooit in Puerto Rico. Hansle Parchment, de olympische kampioen op de hoge horden, snelde naar de zege in 13″15.

11 Mei – Thiam in actie in Lokeren en Oordegem

Nafi Thiam sukkelde de afgelopen maanden met haar rug. In die mate zelfs dat de tweevoudige olympische kampioene overwoog om een streep door haar zomerseizoen te trekken. De rugproblemen lijken stilaan onder controle en Thiam is klaar om op eigen bodem aan haar zomer te beginnen. Volgende week zondag opteert ze voor de hoge horden op de GP Stad Lokeren. Zes dagen later neemt ze de 200m voor haar rekening op de IFAM in Oordegem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in