Gisterenavond werd de ondertussen al beruchte World Ranking afgesloten met het oog op kwalificatie voor de Olympische Spelen voor Tokio. 13 landgenoten maken kans om zich via die ranking te verzekeren. Op de definitieve ranking is het echter wachten tot morgen, maar wij geven u alvast een voorsmaakje welke Belgen nog kans maken op een ticket naar Japan. 16 landgenoten én drie teams zijn al zeker van deelname aan de Spelen.

Het zijn bange dagen voor atleten die hun pijlen gericht hebben op de World Ranking om zo een selectie af te dwingen voor de Olympische Spelen in Tokio. 16 landgenoten én drie teams hoeven zich geen zorgen te maken, aangezien zij absoluut zeker zijn van een plaatsje op de vlucht naar Japan. Voor 13 atleten wordt het tot morgen afwachten of ze al dan niet hun koffers mogen pakken om eind juli af te zakken naar Tokio. Bij die 13 namen kunnen een aantal atleten op twee oren slapen. Zo zijn Noor VidtsKevin BorléeJonathan SacoorRobin HendrixFanny Smets én Anne Zagré mathematisch zeker van hun plaatsje via de World Ranking. Belangrijk: de punten van het BK afgelopen zondag moeten nog toegevoegd worden.

Daarnaast zijn er zeven atleten die tot morgenavond moeten wachten op uitsluitsel. Claire Orcel kampeert op de 32ste plaats en moet dus hopen dat er niemand meer op en over onze landgenote gaat. Bij de mannen prijkt Thomas Carmoy op de 33ste stek, waardoor het bibberen wordt voor de bronzen medaillewinnaar op het EK indoor. De top 32 mag aantreden in Tokio. Nafi Thiam heeft intussen afgemeld in het hoog- en verspringen. Imke Vervaet sprokkelde afgelopen zondag nog punten op het BK en lijkt als 52ste zeker van haar plaatsje op de 200m. Ook Robin Vanderbemden wacht in spanning af. Hij staat momenteel 54ste op die halve baanronde, waarbij de top 56 een ticket krijgt.

Soufiane Bouchikhi heeft de 41ste plaats beet op de 5.000m, maar zal nog (licht) stijgen dankzij het BK. Hier is de top 42 nodig voor Tokio. Opvallend: Jakob en Filip Ingebrigtsen hebben zich afgemeld. De jongste van het duo verbeterde op de Diamond League in Firenze het Europees record en leek daardoor één van de topfavorieten. De jonge Noor gaat dus vol voor goud op de 1500m. Eline Berings valt voorlopig net uit de boot als 42ste van de 40 atletes op de 100m horden, maar Berings stijgt in principe een vijftal punten en kan daardoor mogelijk toch in die top 40 raken. Philip Milanov is de 34ste discuswerper op de ranking en moet dus hopen op twee afzeggingen om nog naar zijn tweede opeenvolgende Spelen te mogen.

Onderstaande landgenoten en teams plaatsten zich rechtstreeks voor Tokio.

400m Cynthia Bolingo
400m horden Hanne Claes
400m horden Paulien Couckuyt
1500m Elise Vanderelst
Marathon Mieke Gorissen
Marathon Hanne Vebruggen
Zevenkamp (ver- en hoogspringen) Nafi Thiam
   
110m horden Michael Obasuyi
800m Eliott Crestan
1500m Ismael Debjani
5.000m en 10.000m Isaac Kimeli
Marathon  Bashir Abdi
Marathon Koen Naert
Marathon Dieter Kersten
Polsstokspringen Ben Broeders
Tienkamp Thomas Van der Plaetsen
   
4x400m Belgian Cheetahs
4x400m Belgian Tornados
4x400m Gemengde aflossingsploeg