Afgelopen maandag liep Michael Bultheel in Praag onder de limiet voor het Europees kampioenschap op de 400 meter horden. Met 49”76 dook de 29-jarige atleet niet alleen ruim onder de gevraagde 50”21, maar zette hij ook de negende beste Europese prestatie van het jaar neer. Met nog minder dan een maand te gaan tot het EK, peilden we naar de ambities van de 29-jarige atleet van FLAC.

Was je opgelucht toen je in Praag onder de EK-limiet dook?

“Opluchting is een groot woord. Ik ben altijd vrij zeker geweest dat ik me zou plaatsen voor het EK. Was het niet in Praag, dan is het morgen in Genève. Nu ik mijn ticket beet heb, hoop ik daar opnieuw onder de vijftig seconden te duiken en mijn chrono eventueel nog wat aan te scherpen.”

Loop je na Genève ook nog het Belgisch kampioenschap?

“Waarschijnlijk niet. Het BK komt helaas ongelegen in de planning. Aangezien België geen trials of verplichte nationale kampioenschappen heeft voor het EK, trek ik samen met de rest van de trainingsgroep van Jacques Borlée op trainingsstage naar het Franse Valbonne. Daar worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het EK. De week voor het EK loop ik wellicht nog een wedstrijd in Finland.”

Het EK komt elke dag dichter bij. Ben je daar nu al mee bezig?

“Niet echt. Het is absoluut leuk om naar zo’n internationaal tornooi toe te leven, maar Amsterdam is geen hoofddoel voor mij. Ik zie het voornamelijk als een intermezzo richting Rio.”

Heb je een bepaald doel voor ogen?

“Ik heb al gehoord dat de piste niet echt ‘snel’ zou zijn, dus het zal moeilijk worden om mijn persoonlijk record (49”04) dat ik vorig jaar liep in Brussel te verbeteren. Qua plaats hoop ik natuurlijk op een finaleplaats, want dat is me nog nooit eerder gelukt. Ik wil vooral tevreden kunnen terugblikken op het kampioenschap. Je zal dus geen tranen zien als ik niet in de finale sta. Mocht ik de finale missen omdat ik niet onder de vijftig seconden loop, zal ik natuurlijk wel teleurgesteld zijn.”

Na het EK komen dan de OS in Rio, jouw hoofddoel. Durf je daar dromen van een finaleplaats?

“Neen, daarin moet je realistisch zijn. Ik hoop een ronde verder te raken dan in Londen en een goeie tijd neer te zetten of mijn PR te verbeteren.”

Als je je PR kan verbeteren, kom je wel heel dicht bij het Belgisch record van Marc Dollendorf, dat op 48”91 staat.

“Dat record zou een mooie bekroning zijn, vooral omdat het record dit jaar ook twintig jaar op de tabellen staat. In Rio moet ik sowieso in topvorm zijn, dus als de omstandigheden goed zijn, moet het in principe daar gebeuren.”

Op de Spelen zal je ook dertig jaar zijn, denk jij dan al aan stoppen?

“Daar ben ik absoluut niet mee bezig. Ik wil me nu optimaal voorbereiden op wat nog moet komen en zal na het seizoen bekijken hoe alles verlopen is. Op fysiek vlak ben ik absoluut nog in staat om verder te doen, ik voel zelfs dat ik nog steeds sterker wordt. Het zal dus geen noodgedwongen beslissing zijn, maar het zal wel van andere dingen afhangen dan de sport alleen.”