De spikes waarmee Sir Roger Bannister op 6 mei 1954 als eerste persoon ooit onder de vier minuten dook op de mijl, zijn bij het bekende Londense veilinghuis Christie’s geveild voor 220.000 pond, of iets meer dan 300.000 euro. Het was een anonieme koper die het bod via telefoon uitbracht.

Foto: Wikimedia Commons
Sir Roger Bannister Foto: Wikimedia Commons

Voor Bannister, nu 86, was het “de laatste tastbare link” naar zijn historische prestatie, die hij 61 jaar geleden leverde op de Iffley Road Track in Oxford. Het leer van de spikes is extreem dun en Bannister zelf vijlde de spikes onder de schoen nog smaller. “Ik zag het voordeel in van een zo licht mogelijke schoen”, zei hij daarover.

Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. In mei ging de chronometer waarmee zijn 3’59 werd geklokt ook al onder de hamer. Die bracht toen 20.000 pond op, zo’n 27.000 euro.