Anno 2022 is er nog niets veranderd. De atletiekwereld blijft in de ban van de ‘superspikes’. Er is weliswaar een opmerkelijke wending: andere merken lijken de ‘superspike-formule’ te hebben gekraakt. Is Nike niet langer soeverein leider als het over spikes gaat? Bij Runners’ lab zochten ze het uit.

Op de Olympische Spelen in Tokio topte Nike de medailletabel over alle disciplines heen. Hun voorsprong op een merk als adidas was groot. Nochtans kwam adidas net voor de Spelen met de Adizero Avanti TYO op de proppen, een afstandsspike die zich sindsdien toch liet opmerken. Recent bracht HOKA twee nieuwe spikes uit. Kunnen zij het gat met Nike dichten?

De introductie van HOKA in de atletiekwereld

In triatlon is een introductie overbodig. Daar is het merk HOKA al goed ingeburgerd. Binnen de atletiekmuren is dat minder het geval, al zagen aandachtige kijkers Belgian Cheetah Naomi Van den Broeck en afstandsloper Soufiane Bouchikhi al meermaals rondlopen in loopschoenen of spikes van HOKA.

Met de komst van de HOKA Cielo X LD en Cielo X MD spikes trekt HOKA ten aanval. Het Franse merk wil zijn strepen verdienen op de atletiekpiste. Als we HOKA mogen geloven, zijn hun spikes evenwaardig aan de alom bekende superspikes. Ja, die superspikes die de afgelopen twee à drie jaar alle records aan flarden liepen.

Zijn de spikes echt zo goed? Stijn Baeten, Stefanie Brosens en Vinnie Van Puyvelde, drie adviseurs bij Runners’ lab en geen onbekenden op de atletiekpiste, vergeleken de HOKA Cielo spikes met de superspikes van adidas en Nike. Het trio gaf een subjectief oordeel over de verschillende spikes, maar werden ook met een vermogensmeter op pad gestuurd voor meer objectieve cijfers. Wij bundelden hun bevindingen onder de video. Wil je het hen zelf horen zeggen? Bekijk dan de reportage hieronder.

HOKA Cielo X MD: “Superreactief en agressief gevoel”

“De HOKA Cielo X MD is een heel directe spike. Ideaal voor afstanden van 800m tot de mijl. Door zijn directheid ervaar je minder comfort, maar je voelt zijn snelle eigenschappen onmiddellijk. Het is best speciaal dat ze in deze spike met zowel een carbon- als pebax-plaat werken. Je wordt echt richting de voorvoet gepusht. Dat accentueert het superreactieve en agressieve gevoel van de spike.”

HOKA Cielo X LD: “Echte comfortspike”

“Het eerste wat meteen opvalt bij de HOKA Cielo X LD is het comfort. Deze spike zet hier duidelijk meer op in. En eerlijk? Het is één van de eerste spikes waarmee ik er niet tegenop zou kijken om een 5.000m op de piste te lopen. Het is echt een comfortspike. Naar de hiel toe ervaar je veel demping en toch voelt de spike nog altijd snel aan. De pasvorm zit niet te strak, maar ook niet te los. De perfecte balans. Qua reactiviteit doet hij het iets minder dan de Cielo X MD, maar voor afstanden vanaf 3.000m is hij perfect geschikt.”

HOKA Cielo vs. Nike en adidas superspikes

De eerste indruk over de HOKA Cielo spikes lijkt heel positief. Maar blijft dat positieve gevoel overeind nadat ze de vergelijking maken met de adidas Adizero Avanti Tokyo, de Nike Air Zoom Victory en de Nike ZoomX Dragonfly? Het antwoord is unaniem bij Stijn, Stefanie en Vinnie.

Foto: Runners’ lab

“Ja, de HOKA Cielo spikes kunnen zeker naast de Nike en adidas superspikes worden gezet. De Cielo X MD en Cielo X LD moeten niet onderdoen voor de gekende hoofdrolspelers. Veel zal afhangen van hoe de pasvorm voor jou aanvoelt, want dat is natuurlijk heel persoonlijk. Qua techniciteit zit het alleszins snor. Hij is zelfs een stuk stabieler dan pakweg de Nike Air Zoom Victory.”

En wat zeggen de objectieve cijfers? De vermogensmeter toonde volgens Philippe Vermaelen, hoofd van het Prolab van Runners’ lab, geen significante verschillen aan. Je zou kunnen zeggen dat de HOKA Cielo spikes het dus niet per sé beter doen dan de andere superspikes. Anderzijds doen ze het evenmin slechter. Samengevat: de HOKA spikes hebben zich naast de gekende superspikes weten plaatsen.

Meer weten over spikes?

Op de webshop van Runners’ lab vind je meer info over deze en alle andere spikes. Klik op deze link en je zit meteen op de juiste pagina. Ook spikepunten en andere accessoires vind je op de webshop. Vraag gerust raad aan hun adviseurs via de WhatsApp Live Chat (+32 479 05 65 99).

Disclaimer: dit bericht komt er op basis van een sponsorovereenkomst.