U heeft waarschijnlijk nog nooit van Tina Gaudrina gehoord. Wij ook niet, tot vorige week zaterdag, toen ons oog viel op Letse atlete tussen de deelneemsters van het hoogspringen bij de scholieren meisjes op het BK indoor van één dag later. Wij trokken vol goede moed richting de Gentse Topsporthal om Gaudrina te pakken te kunnen krijgen voor een gesprek.

Bij het aanvangen van de scholierencompetitie bij de meisjes was Graudina duidelijk op te merken. Ze droeg namelijk haar t-shirt vanop de Jeugd Olympische Spelen van afgelopen zomer in het Chinese Nanjing. Het vooropgestelde plan was om daar aan het hoogspringen mee te doen, maar daarin slaagde ze niet want op het EYOT-kampioenschap in Baku, de Europese trials voor de Jeugd Olympische Spelen, liep het mis tijdens de kwalificaties. Graudina kwam niet hoger dan 1m71, terwijl 1m77 vereist was voor de finale en in die finale een plaats bij de beste acht recht gaf op deelname aan de Spelen.

Tina Graudina - Foto: Tomas Sisk
Tina Graudina – Foto: Tomas Sisk

Gelukkig voor Gaudrina is ze niet alleen actief als atlete, ook als beachvolleybalster doet ze mee op het hoogste niveau. Zo kon haar olympische (jeugd)droom toch in vervulling gaan, want ze werd wel geselecteerd om deel te nemen aan de beachvolleybalcompetitie samen met haar Letse landgenote Anastasija Kravcenoka. Daar zouden ze in de groepsfase doorstoten naar de zestiende finales, waar hun opmars gestuit werd door een Amerikaans duo. Met een mooie negende plaats kon Gaudrina naar Letland terugkeren. De sportieve ervaring in Nanjing was voor haar het hoogtepunt, alleen de sfeer op het EYOT-kampioenschap kon haar net iets meer bekoren.

Maar hoe komt een Letse atlete in godsnaam in België terecht? Het is behoorlijk simpel aangezien haar vader bij de Europese Commissie werkt en sinds september in België verblijft samen met zijn vrouw en twee kinderen. Hij was daarom op zoek gegaan naar een tijdelijke coach voor Tina en dat werd niet de eerste de beste. Het is namelijk Wim Vandeven, coach van onder meer Sara Aerts en Hans Van Alphen, die Gaudrina nog tot april bijstaat, want dan keert de familie terug naar Letland.

Tina Graudina - Foto: Tomas Sisk
Tina Graudina – Foto: Tomas Sisk

De verdeling van een sportief jaar is behoorlijk duidelijk voor Tina. In de herfst, winter en vroege lente zet ze alles op atletiek en in de zomer gaat ze voluit voor het beachvolleybal. Een ongewone combinatie, die ze wil volhouden tot ze in één van de twee sporten echt kan doorbreken. Dit jaar echter wil ze haar proberen kwalificeren voor het wereldkampioenschap voor scholieren in het Colombiaanse Cali. Hier kan ze opnieuw op twee paarden wedden, want ze blinkt naast het hoogspringen ook uit in de zevenkamp.

Terug naar het Belgisch kampioenschap voor cadetten en scholieren op zondag. Graudina vatte de competitie aan met een outdoor-pr van 1m77 en een indoor-pr  van 1m72. Ze ving op dezelfde hoogte van 1m61 aan als grote favoriete voor het BK, Nicasina Rossaert. Ondertussen ging ze vaak te rade bij coach Wim Vandeven en dit met succes want Graudina stuwde Rossaert naar de EYOF-limiet van 1m75 om daarna zelf haar outdoor-pr te evenaren. De Letse wilde echter nog hoger, maar 1m80 was nog net iets te hoog gegrepen. Achteraf was ze zeer tevreden met haar prestatie en Wim Vandeven werd ook in het geluk betrokken, want hij mocht mee met de familie op de foto.

Zo dit was het behoorlijk opmerkelijke verhaal van de Letse Tina Gaudrina die een ongewone combinatie doet op sportief vlak. Wij zullen haar prestaties zo goed mogelijk proberen te volgen in de toekomst , zodat als ze naar het WK of een ander kampioenschap mag, u het zal weten.