In Götzis staan dit weekend met de jaarlijkse Hypo-meeting een hoogstaande zeven- en tienkamp op het programma. Voor België nemen Marjolein Lindemans, Nafi Thiam (op de zevenkamp) en Thomas Van Der Plaetsen (tienkamp) deel.

Thomas Van Der Plaetsen en Nafi Thiam op de Memorial Van Damme - Foto: Tomas Sisk
Thomas Van Der Plaetsen en Nafi Thiam op de Memorial Van Damme – Foto: Tomas Sisk

De meerkampen in Götzis hebben een stevige reputatie en een rijke traditie die al teruggaat tot 1975. Hans Van Alphen wist de tienkamp in 2012 nog te winnen, maar dat is meteen de enige landgenoot die er ooit met de bloemen ging lopen. De Hypo-meeting was al goed voor drie wereldrecords en werd door de IAAF bekroond tot best bezette meerkampwedstrijd ter wereld.

In zo’n setting gaat Marjolein Lindemans dit jaar op zoek naar haar EK-limiet (5920 punten). Daarvoor moet haar persoonlijke beste van 5831 punten, waarmee ze vorig jaar op het EK junioren brons haalde, sneuvelen. Leeftijdsgenote Nafi Thiam en Universiade-kampioen Thomas Van Der Plaetsen wisten die limiet vorige zomer al te behalen, maar zijn beiden ongetwijfeld tuk op een sterke prestatie. Zij zitten met hun gedacht al in Zürich en dan is Götzis in elk geval de ideale opwarmer voor beide jeugdige talenten. Alle vorderingen uit het Oostenrijkse stadje, kun je hieronder alvast volgen.

Verder zijn alle uitslagen uit Götzis hier te volgen.

Een livestream valt via volgende links te bekijken.

(Opmerking: de stream is normaal enkel te bekijken vanuit Oostenrijk zelf, via het installeren van een add-on zoals hola.org lukt het wel. Gebruik bij voorkeur Firefox of Google Chrome als browser. Na installeren van de add-on kan u via het “vlammetje”-icoon “Oostenrijk” instellen als land van herkomst. Succes!)

UPDATES – volg onze Belgen ook via de projecties en grafieken onderaan dit artikel!

Zaterdag

Foto: Nafi Thiam
Foto: Nafi Thiam

 

  • 11u05 – 100mH (zevenkamp): Nafi Thiam startte in de derde reeks. Ze maakte een bijzonder goede start, maar viel naar de laatste horden toe wat terug. Toch werd ze nog tweede in haar reeks en klokte ze met 13″81 een nieuw persoonlijk record (oud record 13″87). Marjolein Lindemans mocht met haar scherper PR van start in de vijfde reeks. Lindemans leek schijnbaar onder de indruk van de omstandigheden en dat had helaas ook wat weerslag op haar horden. Met 13″96 bleef ze een goede halve seconde boven haar PR en verliest ze helaas meteen 74 punten op haar recordschema.
  • 11u40 – 100m (tienkamp): Thomas Van Der Plaetsen had goed opgelet bij de reeks van Thiam. Ook de Universiade-kampioen wist een persoonlijke beste te noteren op zijn eerste proef. Hij werd tweede op zijn 100m en klokte 11″04, een verbetering van 5 honderdsten. Van Der Plaetsen kan zo door naar de tweede proef met een voorsprong van 11 punten op zijn PR-schema. Na één proef verblijft Van Der Plaetsen op de 12e stek in de tussenstand.
  • 12u25 – hoog (zevenkamp): Marjolein Lindemans begon het hoogspringen vrij vroeg. Met een persoonlijke beste van 1m85 vatte ze haar tweede proef al aan op 1m57. Ze bleef echter viermaal foutloos en had pas op 1m69 een tweede poging nodig. Op 1m72 was het even puffen en zwoegen want pas bij de derde en laatste poging was ze succesvol. Ook drie centimeter hoger ging het moeizamer. De vermoeidheid begon zichtbaar ook in de kleren te kruipen. Lindemans bleef met 1m72 uiteindelijk dertien centimeter onder haar PR. Om het EK te halen moet ze intussen 300 punten goedmaken. Nafi Thiam begon de hoogspringcompetitie pas op 1m81, maar had meteen een tweede poging nodig om die hoogte te klaren. Ook op 1m84 lukte het pas in twee keer. De Naamse Thiam geraakte dan pas goed opgewarmd, want bij 1m87 bleef ze foutloos. Terwijl nog amper zes vrouwen in competitie waren, was Thiam de eerste die (in twee pogingen) de 1m90 klaarde. Thiam bleef verbazen, want op 1m93 zette ze niet alleen een nieuw persoonlijk (outdoor)beste, maar won ze meteen ook de bijzonder “hoog”staande hoogspringcompetitie!! Bijzonder knap van de amper 19-jarige. Zeker indien we eraan toevoegen dat enkel Tia Hellebaut (1m97) en de Zweedse Carolina Klüft (1m94) ooit hoger sprongen in een zevenkamp! In België komt ze intussen op de vierde plaats in de aller tijden ranglijst en verbreekt ze het beloftenrecord (dat met 1m92 sinds 1977 (!) op naam stond van Anne-Marie Pira). Na twee proeven heeft de Europese juniorenkampioene intussen 60 punten voorsprong op haar PR- en BR-schema. Die prestaties leveren haar overigens een derde plaats in de tussenstand op! Enkel de Canadese Theisen-Eaton en de Britse Johnson-Thompson doen beter na de twee eerste proeven.
  • 12u45 – ver (tienkamp): Van Der Plaetsen opende het verspringen met stijl. Bij zijn eerste poging liet de Deinzenaar meteen 7m68 noteren. Geen verbetering van zijn PR (7m80), maar wel 4cm beter dan op het WK in Moskou (waar hij zijn PR op de tienkamp neerzette). Met 7m18 bij zijn tweede en 7m45 bij zijn derde poging verbeterde hij niet meer. Van Der Plaetsen staat zo na twee proeven met 21 punten bonus op zijn PR-schema. Met zijn 7m68 won Van Der Plaetsen, traditioneel sterk in de springnummers, overigens het verspringen. Hij schuift zo op naar een vijfde stek in de tussenstand. De Amerikaanse favoriet Trey Hardee leidt de debatten. Bekijk de tussenstand hier.
  • 14u20 – kogel (tienkamp): Thomas Van Der Plaetsen opende het kogelstoten met een degelijke 13m40. Na een mindere tweede, verbeterde hij bij zijn laatste poging alsnog zijn (outdoor) PR met 13m65. Na het kogelstoten werd Van Der Plaetsen zevende in de tussenstand van de tienkamp.
  • 15u30 – kogel (zevenkamp): Nafi Thiam nam de goede flow van het hoogspringen mee naar de kogelstand. Met een eerste poging van 15m03 verpulverde ze haar oude PR (14m26). Nadien verbeterde ze niet meer, maar het leverde haar wel een knappe tweede plaats én 112 punten voorsprong op haar BR-schema op. Als ze verder weet te presteren zoals in Rieti, zou ze boven de 6400 punten uitkomen morgen. 15m03 in het kogelstoten is bovendien goed voor een achtste Belgische prestatie ooit! Dankzij haar knappe prestaties in het hoog en kogel neemt Thiam de (voorlopige) leiding in de zevenkamp. Onvoorstelbaar! Marjolein Lindemans hield het – in wat voor haar sowieso een mindere discipline is – bescheidener. Zij kwam 9m54 ver en kon een laatste stek niet vermijden.
  • 15u35 – hoog (tienkamp): VDP opende het hoogspringen op 1m94. Na een misser op zijn eerste sprong, verging het de Universiadekampioen heel wat beter nadien. Hij klaarde vlotjes de 2m00-barrière en ook op 2m03 bleef hij foutloos. Op 2m06 wilde het echter niet lukken. Ondanks een goede tweede poging en vocale ondersteuning van het publiek faalde Van Der Plaetsen tot driemaal toe. Hij werd wel (gedeeld) tweede in het hoogspringen en schuift vooral op naar een vierde plaats in de tussenstand. Met 2m03 verloor hij wat ten opzichte van zijn tienkamp in Moskou, maar behoudt wel een  kleine voorsprong van 7 punten behouden op zijn PR-schema.
  • 17u00 – 200m (zevenkamp): Thiam en Lindemans startten beiden in dezelfde 200m-reeks. Thiam kende een mindere bocht, maar kwam er in de laatste rechte lijn terug door. Met 24″78 zette ze – opnieuw – een persoonlijke beste. Marjolein Lindemans finishte in haar spoor in een behoorlijke 24″97. Het levert Thiam opnieuw heel wat punten op: intussen heeft ze maar liefst 146 punten voorsprong op haar PR/BR-schema! Na dag één staat Nafi zo op een bijzonder knappe derde plaats met 3920 punten na vier proeven. De Britse Johnson-Thompson (3923pt) en Canadese Thiesen-Eaton (3938pt) scoren amper 18 punten beter! Marjolein Lindemans verzamelde 3252 na vier proeven en staat 31e.
  • 17u45 – 400m (tienkamp): De vermoeidheid na een hele dag meerkampen, zat bij Van Der Plaetsen nog allerminst in de benen. Hij werkte zijn afsluitende 400m af in 49″16, amper 16 honderdsten boven zijn prestatie van het WK in Moskou. Na vijf proeven verzamelt Van Der Plaetsen zo exact evenveel punten als toen na dag één. In Götzis levert dat een zevende plaats op in de tussenstand.

Bekijk de tussenstand in de zevenkamp hier en deze van de tienkamp hier.

Zondag

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

 

  • 10u05 – 110mH (tienkamp): Van Der Plaetsen is dag twee degelijk begonnen. Hij werd vierde in de eerste reeks van de 110mH. De chrono stopte voor hem op 14″76, 31 honderdsten boven zijn PR, maar slechts 10 honderdsten trager dan op zijn PR-meerkamp in Moskou. Hij verliest daarmee de luttele 12 punten op zijn PR-schema. Hij behoudt bovendien zijn zevende plaats in de tussenstand.
  • 11u10 – discus (tienkamp): Van Der Plaetsen opende het discus met 39m63. Met een nulpoging en een mindere derde poging zat er geen verbetering meer op. Van Der Plaetsen bleef zo een kleine 4 meter onder zijn PR en verliest wat punten op zijn PR-schema uit Moskou. Hij heeft nog drie proeven om 43 punten goed te maken op die recordtienkamp.
  • 11u30 – ver (zevenkamp): Net als hun mannelijke collega, begonnen ook onze meisjes eerder aarzelend aan dag twee. Nafi Thiam liet dan wel een aardige eerste poging van 6m19 noteren in het verspringen, maar kon daarna niet verbeteren. Ze kloeg nadien van de onregelmatige wind (met 0.0m/s, -2.2m/s en +1.4m/s kon ze zeker gelijk hebben). Met een PR van 6m37 werd het verspringen wel meteen het eerste nummer waar ze haar persoonlijke beste niet scherper stelt. Ze verliest ook wat op haar recordschema. Thiam houdt echter nog 89 punten bonus over, maar verliest één plaatsje in het algemeen klassement (vierde nu). Marjolein Lindemans kwam 5m71 ver bij haar tweede sprong. Ook zij bleef – met een PR van 5m71 – even verwijderd van haar beste vorm. Lindemans zou intussen bijna 500 punten moeten goedmaken op haar PR-schema uit Rieti. Bovendien had ze blijkbaar last van de rug. Marjolein Lindemans besloot dan ook na het verspringen uit de wedstrijd te stappen. Ze stond op een 22e plaats op 26, maar was laatste van de nog actieve atletes.
  • 12u50 – polsstok (tienkamp): Thomas VDP opende het polsstokspringen pas op 5m06, een hoogte waar slechts 4 collega’s ook over gingen. Tien centimeter hoger was Van Der Plaetsen de enige die nog overbleef. 5m26 was echter teveel gevraagd zodat VDP weliswaar punten terugwint op zijn tienkamp uit Moskou, maar anderzijds in zijn sterkste nummer misschien nog op meer had gehoopt. Om zijn PR te breken moet VDP nog 24 punten goedmaken in de laatste twee nummers. Hij schuift intussen op naar de vijfde plaats in de tussenstand.
  • 14u15 – speer A (zevenkamp): Wat in het verspringen deze voormiddag niet wilde lukken, lukte in het speerwerpen wel. Net als in het kogelstoten gisteren, verpulverde Nafi Thiam meteen haar PR bij de eerste worp. Met 50m44 deed ze ruim beter dan haar oude PR dat op 46m94 stond. Bij de tweede en derde poging deed de Naamse eerstejaarsseniore er nog een schepje bovenop. Met een laatste worp van maar liefst 51m90 (goed voor een tweede plaats in het speer) volstaat 2’40 op de afsluitende 800m om het BR te verbreken. En wat meer is: Nafi Thiam neemt opnieuw de koppositie in, vlak voor de laatste proef. En dat op de meest hoogstaande zevenkamp van het jaar!! Op de voor Thiam mindere 800m wordt het ten opzichte van haar concurrentes voornamelijk schade beperken. Theisen-Eaton en Johnson-Thompson (twee en drie in de stand) zijn zonder ongelukken stukken beter en bezetten normaal het goud en zilver. Daarachter wordt het bijzonder spannend. Het wordt vooral uitkijken naar het Nederlandse duo Broersen-Schippers. Op basis van prestaties van de afgelopen twee jaar scheiden amper 34 punten de twee Nederlandse en Thiam in de strijd om het brons!
  • nafi thiam gotzis15u50 – 800m (zevenkamp): Het werd afzien voor Nafi Thiam op de afsluitende 800m, haar traditioneel minste nummer. Met 2’22″98 zette ze toch een sterkere prestatie neer dan in Rieti. Het leverde haar een Belgisch record van 6508 punten, een verbetering met zomaar even 210 punten op! In de totaalstand sprongen nog vier dames terug over haar. Absoluut geen schande voor de amper 19-jarige op dit allerhoogste niveau! Met 6508 punten was Thiam zomaar even derde geworden op het WK in Moskou. Op de Spelen in Londen was een soortgelijke prestatie goed geweest voor een zevende stek. WAAAAUW! Uiteindelijk was het de Britse Johnson-Thompson die in de laatste decameters van de 800m brandhout maakte van de wel heel snel gestarte Theisen-Eaton. Het was de Britse die in de stand aan het langste eind trok. De Nederlandse Dafne Schippers legde dankzij een sterke 800m beslag op het brons. Bekijk de eindstand hier.
  • 16u45 – speer A (tienkamp): Terwijl de dames al aan het uithijgen waren, moest voor Van Der Plaetsen het speerwerpen nog beginnen. Met 60m92 bij zijn eerste poging zag het er nog veelbelovend uit (PR 65m31), maar na twee duidelijk mindere pogingen (waarvan tweede uiteindelijk als nulpoging werd gehomologeerd) trok Van Der Plaetsen zich – duidelijk balend – terug. Om zijn PR te halen moet VDP 90 punten goedmaken in de afsluitende 1500m ten opzichte van zijn meerkamp in Moskou. Dat zou overeenkomen met een 1500m in 4’24″00 (tov 4’37″93 in Moskou). De Deinzenaar blijft wel op een vijfde plaats in de stand, vlak voor het laatste nummer.
  • thomas van der plaetse gotzis18u00 – 1500m (tienkamp): Thomas Van Der Plaetsen toonde karakter in de afsluitende 1500m. Na de openingsronde ging hij resoluut naar de kop van de race en nam het pak op sleeptouw. Tot aan 1000m bleef hij op het tempo voor 4’30 lopen. In de laatste ronde kreeg onze landgenoot het – niet geheel onverwacht – wat moeilijker en moest hij enkele mede-atleten laten overkomen. Met 4’35″05 zette hij alsnog een snellere tijd dan in Moskou neer, waardoor hij met 8184 punten op 79 punten van zijn persoonlijke beste strandde. Helaas verloor VDP nog een plaatsje in het klassement, al kan hij met een zesde stek in het klassement niet geheel ontevreden zijn. De Amerikaanse favoriet Trey Hardee kreeg het hard te verduren in de afsluitende proef, maar hield alsnog stand. Hij won de tienkamp met 8518 punten.

Bekijk de tussenstand in de zevenkamp hier en deze van de tienkamp hier.

Hieronder kunt u voor elk van de drie Belgen in Götzis (elk een apart tabblad) de prestaties volgen met een bijhorende projectie van het eindtotaal (in première!). Voor de onafgewerkte nummers is deze projectie gebaseerd op de prestaties van hun uitgesplitste persoonlijke beste op de zeven- of tienkamp. Voor Marjolein Lindemans wordt het bovendien interessant om te volgen in hoeverre ze de EK-limiet kan benaderen. We hebben – attent als we zijn – ook gedacht aan het visuele (via de tabbladen “Grafiek”).

1 REACTIE

  1. livestream is blijkbaar door Oostenrijkse wettelijke bepalingen bij ons niet te zien ;-)

Reacties zijn gesloten.