Niet alleen in Brussel is het tegenwoordig hommeles in verband met het mogelijks afbreken van het Koning Boudewijnstadion (en het daarbijhorend einde van de Memorial van Damme op de Heizel), maar ook in het Nederlandse Hengelo dreigt een gelijkaardige situatie werkelijkheid te worden. De gemeente Hengelo moet besparen op de exploitatie van het FBK-stadion en zou daarvoor het stadion voor een symbolisch bedrag verkopen aan voetbalclub FC Twente. In het stadion gaan jaarlijks de FBK Games door, de grootste Nederlandse internationale atletiekmeeting, waar onder meer Kenenisa Bekele nog het WR op de 5000m scherper stelde.

Als de verkoop aan FC Twente zou doorgaan, dan zou het stadion omgebouwd worden en zou er voor atletiek geen plaats meer zijn. Voor gecombineerd gebruik met atletiek zou 2,2 tot 3,2 miljoen euro nodig zijn. Twente-voorzitter Joop Munsterman liet al weten dat hij zo’n kosten niet zag zitten: “Wij gaan geen miljoen investeren om de atletiek overeind te houden. Met een atletiekbaan tussen het veld en de tribunes zit je trouwens veel te ver van het voetbal af. Dan zit je straks nog met een verrekijker naar onze spelers te kijken.”

Een verkoop aan FC Twente zou het einde betekenen voor de lokale atletiekverenigingen en meteen ook het einde van de FBK Games. In juli neemt de Hengelose gemeenteraad een definitief besluit over de toekomst van het FBK-stadion.

Meer daarover lees je hier.

Atletiekliefhebbers zijn intussen een petitie gestart voor het behoud van het atletiekstadion en de FBK Games. Onder meer de Nederlandse spurter Churandy Martina en zelfs Usain Bolt ondertekenden die al. Je kunt je digitale steun betuigen op http://atletiekinfbkstadion.petities.nl/